Bokrecension: Robinson Crusoe av Daniel defoe

10 röster
18917 visningar
uppladdat: 2007-04-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det hela börjar med att Robinson Crusoe, en ung man, full med längtan till att upptäcka den stora världen, ger sig iväg, trots sin fars hot och varningar, ut på havet, mot äventyren och lyckan.
Efter en farofylld resa mot London då dom nätt och jämt klarat sig iland, får han tankar om att vända hem igen, men skammen för att återvända med svansen mellan benen tar emot, så han fortsätter istället sin resa på ett skepp som är på väg mot Afrikas kust. Resan går bra, men tillbaka resan blir något annorlunda, då skeppet blir kapat av sjörövare! Robinson blir tillfångatagen och tvingas arbeta som slav. Men efter ett par år får han äntligen ett tillfälle att rymma när han ska ut på havet för att fiska till sin herre han är slav för. Dagarna går, men tillslut får han syn på ett stort fartyg, som plockar upp honom. Dom tar väl hand om honom och tar med honom till Brasilien. Där köper han lite obrukad jord och startar odlingar. Livet leker och han får det bra. Men trots det så är han inte helt nöjd, han saknar havet, och när frågan kommer om han vill följa med till Afrika för att köpa negerslavar, tackar han inte nej.
Under resans gång mot Afrika blir det en förfärlig storm. Skeppet slås i spillror och Robinson sköljs upp på en ö, ensam om att vara i livet! Dom män han hittar uppsköljda, begraver han. Han känner sig lycklig över att vara i liv, samtidigt som han förbannar gud över att ha låtit honom överleva.

På ön finns det fullt av djur, inte direkt farliga, men det vet ju inte lilla Robinson om.. Så dom första nätterna tillbringar han uppe i träden. Dagarna går och Robinson börjar bygga upp en borg för att skydda sig mot öns alla djur och dylikt. Som tur är ligger skeppsvraket inte allt för långt ut i havet, så han simmar dit och hämtar upp det som finns kvar. Bl.a. Proviant, och pistoler. Han inser att maten inte kommer att räcka för evigt och ger sig ut på jakt. På ön hittar han getter, mycket praktiska små djur, som han får både kött och kläder av. Men han inser också att krutet inte kommer att räcka så länge, så han börjar istället fånga in dom, och föda upp tama getter. På det sättet får han också mjölk.
Robinsons liv går runt. Dom problem som dyker upp löser han på ett eller annat sätt. Han har tak över huvudet och alltid gott om mat. Livet har liksom löst sig för honom, och dagarna är dom andra lika.
Tills en dag.. Robinson har funnit fotspår i sanden, och blir väldigt förskräckt! Efter ett tag får han reda på att det är kannibaler som kommer till ön för att äta upp sina mänskliga fångar! En av dessa fångar lyckas rymma och Robinson hjälper honom och för honom i skydd från kannibalerna. Fången blir så djupt tacksam till Robinson och gör allt för honom. Så Robinson utser sig själv till herre, och döper fången han hjälpt till Fredag. Och varför det? Jo för att han räddade honom en fredag. En vänskap byggs upp mellan Robinson och Fredag, och Robinson lär sin nye vän allt han kan, bl.a. Engelska och kristendomen.
Åren fortsätter att gå, men dom kommer inte ifrån ön på något sätt.
Men en dag, ungefär 27 år efter ankomsten, kommer tre kanoter med kannibaler till ön, men den här gången är en av deras offer en spanjor, och två andra fångar. Det blir en väldigt spännande scen, och väldigt mycket skjutanden! För att gå in på detaljer, så hände det här: Robinson och Fredag sköt ner några kannibaler, som då stupade och dog. Några av kannibalerna blev då så förskräckta av den ljudliga knallen som kom från ingenstans, att dom fick chock och svimmade av bara det! Robinson lyckades få upp repen som spanjoren var fastknyten med, och spanjoren kunde då hjälpa till! Till slut var alla kannibaler döda. Men dagens överraskningar skulle inte ta slut än.. Det visade sig att en av dom två andra fångarna, var Fredags pappa!
Som tack till Robinson och Fredag, bestämmer sig Fredags pappa och spanjoren för att göra ett försök med att ta en av båtarna som Robinson byggt, och försöka nå fastlandet igen.
När åtta dagar gått efter att spanjoren och Fredags pappa lämnat ön, ser dom ett skepp, men inte det skepp dom väntat sig.. Det visar sig att det är europeiska män som gjort myteri mot sin kapten. När Robinson och Fredag räddar kaptenen, plus två andra myteristerna bundit, lovar kaptenen att ta med Robinson och Fredag tillbaka till England, om dom hjälper honom att ta över skeppet igen..


Huvudpersonerna i den här boken är självfallet Robinson! Och även Fredag.
Robinson är en smart uppfinningsrik man, med mycket mod och sunt förnuft, och kommer med lösningar när det behövs! Han är en typisk sån person som vill upptäcka världen, hela tiden förflytta sig, och se vad so...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Robinson Crusoe av Daniel defoe

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-04-29

    skall det inte vara 28 år och lamor ist för getter?

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-16]   Bokrecension: Robinson Crusoe av Daniel defoe
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7949 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×