Bokrecension: Robinson Crusoe av Daniel Defoe

59 röster
112688 visningar
uppladdat: 2007-10-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Robinson Crusoe

Handling

Boken handlar om, som framgår av titeln, Robinson Crusoe. I boken får vi följa hans äventyrliga liv från de yngre åren då han ger sig ut på sin resa, tills det att han har kommit tillbaka från ön, och även en liten tid efter det.

I början av boken får man reda på lite om Robinson och hans familj. Den unge Robinson vill ge sig ut och segla och upptäcka världen, vilket hans far sätter sig emot starkt. Men Robinson känner en så stark lust att ge sig ut i världen och trotsar sin far och åker med ett skepp som ska till London. Resan är inte riktigt som Robinson hade tänkt sig. Han blir nästan genast sjösjuk och mår mycket illa under tiden som stormen är som värst. Stormen blir värre men upphör till slut, utan att någon kommer till skada. De tar sig i land.

Han stannar kvar där han är, och går på ett fartyg som ska bege sig till Afrikas kust.
Denna resa går bra, men när han nästa gång åker med samma fartyg, råkar de ut för sjörövare. Efter mycket fajtande så tas de tillfånga av sjörövarna. Där tvingas Robinson arbeta som slav, men efter ett par år lyckas han rymma och ger sig iväg ut till havs i en liten båt. Där ute hittas han sedan av ett stort fartyg som tar hand om honom och tar honom till Brasilien. I Brasilien köper han lite obrukad jord, där han ska anlägga odlingar. Detta går väldigt bra och plantagen växer sig allt större, men Robinson är inte helt nöjd. Han vill nämligen ge sig ut till havs igen, och när han blir tillfrågad om han vill följa med till Afrika för att skaffa slavar tackar han inte nej.
Denna resa slutar dock inte lika lyckligt som de andra. De råkar ut för en förfärlig storm och alla ombord på skeppet går under utom Robinson. Han lyckas ta sig iland på en öde ö.
Sen får man följa honom under många år. Han kämpar för att överleva och komma på nya sätt för att för att göra livet bekvämare. Under denna tid försöker han komma på ett sätt att komma ifrån denna öde ö.


Personerna

Robinson: är mannen som hela boken handlar om. Han är uppfinningsrik, modig och smart, och kommer hela tiden på nya lösningar till sina problem. Om han misslyckas med något fortsätter han tills det blir bra. Han drar egna slutsatser och låter förnuftet råda, slösar inte all mat på en gång, utan sparar det så att han hela tiden har någonting att äta. När han sår, sår han inte allt på en gång utan sparar hälften, ifall det skulle visa sig att det inte ger någon skörd. Han blir ganska muskulös av allt arbete som han gör på ön. Han är ganska snäll men har även ganska hård och egoistisk sida.
Fredag: är den f.d. kannibalen som Robinson räddar. Han lär sig snabbt att bete sig som Robinson och lär sig tala engelska. Han är en utmärkt krigare och en outtröttlig arbetare. Han lyder Robinsons minsta vink. Fredag är även mycket smart t.ex. när han lurar en björn att klättra upp för ett träd för att döda honom. När björnen kommer upp hoppar han ner och så klättrar björnen ner då klättrar han upp, så håller han på tills björnen är så trött att han kan gå fram och sticka dolken i björnen. Fredag är en mörkhyad som är väldigt muskulös och snabb. Han är väldigt snäll och hjälper alltid till. Han är väldigt tacksam att Crusoe räddade hans liv.
Fredag och Crusoe blir goda vänner under den tid de är tillsammans. De blir som bästa vänner och ställer alltid upp för varandra. Jag tycker personerna känns levande och man kan riktigt se de framför sig när man läser om dem. Det kanske inte är så konstigt att personerna känns så levande i och med att de har funnits på riktigt.


Tid & miljö

Boken utspelar sig i slutet av 1600-talet. Det märker man på att de seglar gamla skepp med stora master och att de finns slaveri. Mestadels utspelar sig boken på ön, där Robinson är skeppsbruten. En liten del av boken handlar om Robinsons liv hemma hos sin familj, en liten del ute till havs, och ytterligare några små delar handlar om livet som slav, om hur han har det borta i Brasilien och om livet efter hemkomsten. I början av boken har Robinson det ganska gott ställt, på ön kan man väl kalla honom fattig eftersom han är helt ensam, och när han har kommit hem blir han förmögen. Man får en bra känsla om hur allt ser ut för miljöbeskrivningarna är jättetydliga, det gäller även personbeskrivningarna, här är ett tydligt exempel.

”Han var ganska vacker, lång och välväxt med kraftiga lemmar men inte så grovt byggda. Han hade ett mycket trevligt utseende och såg varken vild eller grym ut. Hans drag var mycket manliga, men han hade även hela blidheten och mildheten hos en europé, i synnerhet då han log. Håret var långt och svart, inte ulligt, pannan var hög och bred och ögonen lyste av liv. Hudfärgen var inte helt svart utan guldbrun, men ändå inte med den fula guldbruna ton som man finner hos brasilianare, virginier och andra infödingar i Amerika, utan en klar djup olivfärgad, som var mycket tilltalande för ögat men som inte är så lätt att beskriva. Ansiktet var runt och fylligt, näsan liten, inte platt som hos negrerna, munnen välformad med tunna läppar och vackra tänder, vita som elfenben”. Såna här beskrivningar förekommer ofta.


Tema/Budskap

Själva temat med boken kan man väl anta är spänning och äventyr. Budskapet med boken för de som läser den i vår tid kanske inte är så starkt som det var på 1700-talet, då boken skrevs. Under denna tid som kallas upplysningstiden, ville man få folk att inse att de skulle låta förnuftet råda och att de skulle tänka själva. I boken framgår detta hela tiden, då Robinson måste tänka själv hela tiden och själv komma fram till egna slutsatser. Kort sagt så gjorde Daniel Defoe Robinson som en typisk upplysningsmänniska. Boken blev omtyckt av många, så man kan ju anta att budskapet gick fram till människorna. I boken framgår det även att även om man har väldigt mycket pengar, mat och liknande så är man inte rik för det, ifall man inte har några vänner att dela det med. Ett till budskap är att man ska värdesätta det man har och inte klaga över det man inte har.


Språk & uppbyggnad

Daniel Defoe, som skrev boken och gav ut den 1917, använder sig av ”dagboksformen”. Han låter Robinson tala direkt till sina läsare så att de lättare kan sätta sig in i hans situation, och det fungerar också. När man läser denna bok kan man mycket väl se framför sig hur det skulle kunna ha sett ut på Robinsons ö. Daniel Defoe skriver mycket spännande och beskriver minsta lilla detalj, förklarar Robinsons egna tankar och låter honom prova sig fram tills han kommer fram till en lösning.
Det kan nästan bli lite jobbigt med alla detaljer det gör så att boken känns längre.
Språket är gammaldags med ord som man inte hör i det dagliga språket. Det är ett väldigt rent språk som används. Det står inte ens en antydan till svordomar.
Jag tycker man som läsare ska känna till att boken är ganska lång och seg men den blir bättre och bättre, så ge inte upp utan fortsätt läs även om det känns motigt!


Analys och Jämförelse

Boken har givits ut i många olika versioner som är förkortade. Boken är baserad på en verklig händelse. Den riktiga Robinson Crusoe (Alexander Selkirk) levde på ön under mycket bättre förhållanden och han var bara strandsatt i 5 år. Boken har blivit minst 2 olika filmer som är olika tolkade. Robinson Crusoe är känd över hela världen och är en världssuccé. Boken är en klassiker. Detta skulle mycket väl kunna hända nu med fast chansen är kanske inte lika stor som på 1700 talet. Mycket av det som boken handlar o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Robinson Crusoe av Daniel Defoe

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-19

    Jga har inte läst boken, men e

  • Inactive member 2008-02-21

    Neeä hon är bara allmänt dålig

  • Inactive member 2008-02-21

    Tack för din kretik föresten!

  • Inactive member 2008-02-29

    Tack För ditt arbete den är my

  • Inactive member 2008-03-01

    Ohh tackar! :D.

  • Inactive member 2008-11-30

    skit bra!

  • Inactive member 2012-03-28

    Vilken lärare! Du förtjänar MVG inte G. G brukar man få bara man är på lektionen:S

  • Inactive member 2012-05-03

    G!!!!! :O jäklar vad sträng

  • Inactive member 2013-04-17

    nej men g är bara fakta men allt du beskriver är kanske ett VG

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-23]   Bokrecension: Robinson Crusoe av Daniel Defoe
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8674 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×