Sonderkommando

8 röster
6728 visningar
uppladdat: 2007-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:
Jag har valt att skriva om Sonderkommando. Jag tycker det är ett intressant ämne, därför att jag inte kan förstå hur en fånge kan medverka i förintelsen, för att få det bättre ställt under en kortare period. Jag blev intresserad av ämnet Sonderkommando efter att Tom berättat om det under en So- lektion.

Frågeställning:
Vad var det positiva med att vara en Sonderkommando?

Metod:
Jag har använt mig av internet för att hitta fakta. Jag har letat på Nyköpings Stadsbibliotek, dock utan resultat.

Faktadel:
- Sonderkommando:
Nazisterna valde ut en grupp fångar från koncentrationslägren som skulle jobba som Sonderkommandon. De som blev erbjudna till att bli en Sonderkommando hade tre val: antingen acceptera jobbet, bli skjuten eller gasad ihjäl. Att bli en Sonderkommando kunde försena sin egen död med ett par dagar, max ett par veckor. Personerna som jobbade som Sonderkommandon var under andra världskriget manliga judiska fångar, utvalda för deras ungdom och för deras relativa goda hälsa i jämförelse med de andra på koncentrationslägrena.
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/Sonderkommando.html

En Sonderkommando hade det bättre än en vanlig fånge på koncentrationslägrena.
Detta gjorde att de som var Sonderkommandon hade bättre psykiskt tillstånd än de andra i lägret. En Sonderkommando hade som jobb att föra in fångarna på lägret till gaskammaren och ta hand om liken.( Se Bilaga.1) För detta fick de lite mer mat än de andra på lägret. Alla Sonderkommandon var uppdelade i olika grupper, varje grupp hade en egen uppgift att ta hand om. De fick även sova på hö madrasser och fick bära normala kläder. ( Se Bilaga.2)
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/Sonderkommando.html
Personerna som jobbade som Sonderkommandon dödades med jämna mellanrum av nazisterna, därför att de visste för mycket om vad som förekom i lägrena. När en Sonderkommando dog skaffade nazisterna en ny för att ta den dödes plats.
Den första uppgiften den nya Sonderkommandon fick var att ta hand om den förre Sonderkommandons kropp.
www.en.wikipedia.org/w/index.php?title=sonderkommando&oldid115307560

Analys:
Jag tror fången accepterade att bli Sonderkommando på grund av att fången visste att han skulle bli dödad om han tackade nej. När en fånge var i koncentrationslägret, så tror jag fången gjorde nästan vad som helst för att överleva. Jag tror att när en människa är så nära döden, som vi kan säga att de var på koncentrationslägret, så kopplade hjärnan på någon slags överlevnads instinkt. Fångarna orkade inte tänka, de tappade helt enkelt förmågan och hade ingen ork. Allt som fanns kvar i deras tankar var att överleva.

Jag kan tänka mig hur det var för de som arbetade som Sonderkommandon när de skulle försöka lura in fångarna till gaskammaren genom att försäkra att de skulle duscha och tvätta av sig. Det måste vara en hemsk känsla att medverka till förintelsen och bli skyldig till ett grovt brott mot mänskligheten. Dessutom måste de allra flesta känt ett svek mot det egna folket. Tydligen är det så att överlevnadsinstinkten och hoppet att klara sig är så stark att hjärnan kan koppla bort alla känslor. Om det inte vore så, vet jag inte hur en psykisk normal person skulle klara av det utan att bryta ihop.
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sonderkommando

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-17]   Sonderkommando
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7957 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×