Aids i Ryssland

5296 visningar
uppladdat: 2007-04-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fakta om hiv i Ryssland

- Idag beräknas mängden hivpositiva personer i Ryssland vara över en miljon, vilket är nära 1 procent av befolkningen. Vilket innebär att om en epidemi går över 1 % är den otroligt svår att stoppa.

- 80 procent av de hivpositiva är unga människor mellan 15 och 30 år.

- 76 procent av alla hivsmittade har fått hiv genom att dela knarksprutor.

- 43 procent av alla nyregistrerade fall av hiv är bland kvinnor, där majoriteten är i barnafödande ålder.

- Andelen barn som föds av hivpositiva mammor ökar dramatiskt. Idag är de över 27 000.


När jag läste artikeln väcktes det stora känslor hos mig, det var till och med nära att det kom tårar. Jag hade ingen aning om att hiv och aids var ett så stort problem i Ryssland. Ryssland ligger inte alls långt ifrån Sverige för den delen heller, bara ungefär en timmes färd med flyg från Stockholm. Det är skrämmande att veta hur det är där när det är så nära.



I Sankt Petersburg (Ryssland) ökar antalet hivsmittade snabbast i hela världen. De som är värst drabbade är de barn som är hemlösa och som ofta tvingas till prostitution.

Jag tyckte inte att det verkade som att något var bra i artikeln. Men det som jag blev chockad över var att de allra flesta som blev intervjuade verkade mestadels lyckliga, även fast de var illa ställda.
Jag tyckte att det var jättebra att det finns ett ”Mamma-plus” projekt där mödrar som deltar i detta får socialt, psykologiskt och ekonomiskt stöd. ”Mamma-plus” projektet går ut på att hjälpa hivpositiva mödrar att behålla sina barn. De flesta hivpositiva mödrar brukar överge sina barn som även de bär på smittan, men med hjälp av detta projekt kan det stoppas.
Det som fick mig att gapa riktigt stort var att det finns människor som tycker att det är ”trendigt” att vara hivsmittad. Jag tycker att det är trendigt att ha en ny snygg tröja, och inte att vara hivsmittad. Hur kan man tycka att det är trendigt att bära på en sjukdom som kommer leda till döden? Jag tror att det beror på att människorna i Ryssland inte har så bra vetenskap om AIDS och HIV, och vet egentligen inte vad sjukdomen innebär. Om det ska hända någonting måste det komma från presidenten, och det har det inte gjort i så stor utsträckning. Så därför har det inte hänt så mycket för att hjälpa de människor som är smittade och drabbade. När det är ett så stort problem kan man väl åtminstone göra någonting? Eller ska man bara stå där och titta på hur fler och fler människor blir infekterade och dör? Jag tycker nästan att det är en katastrof att man inte gör någonting åt problemet. Som tur är finns det fonder och projekt som försöker hjälpa de drabbade med bromsningsmediciner och annat som de kan tänkas behöva hjälp med.
Jag tycker att det är jätte bra att det finns sjukhus för de barn som har blivit övergivna av deras mödrar. Där får de mat, lär sig prata och blir tvättat. Det som kanske inte är så bra med sjukhusen är att det är för få personer som arbetar där. Det skulle behövas många till för att barnen ska få så bra vård som möjligt. Det beskrevs i artikeln att barnen slussas efter sjukhuset vidare till en ny statlig institution, där de växer upp tills det är stora nog att klara sig själva och sedan rymma. Då kan man väl säga att de är tillbaka på ruta ett igen. För det var väl kanske därifrån de kom innan de kom till sjukhuset. När de kommer ut på gatan börjar de sälja sig själva för att få pengar till olika preparat som de kan spruta i sina kroppar.
Jag får det intrycket av att Ryssland, det landet som detta pågår i, inte öppnar ögonen och ser vad som verkligen händer med deras land. Jag tycker att det verkar som om att det är andra länder runtomkring Ryssland som har hjälpt till mer än vad Ryssland själv har gjort. Men för att göra någonting ”måste” det komma från presidenten i Ryssland. För ungefär ett och ett halvt år sedan tog presidenten upp frågan och då hade det ju redan pågått ett bra tag. Det är dags någonting händer så att inte fler människor dör eller framförallt inte blir smittade.
Det som upprör mig mest är att det är små barn och ungdomar som lever på detta sätt, alltså prostituerar sig och sprutar preparat i sig som de har blivit beroende av.



Hur skulle jag vilja att samhället var organiserat?
Till att börja med skulle jag vilja att barnen var mer informerade om hiv och aids och innebörden av detta. Om de skulle veta mer om smittorna skulle de nog vara mer försiktiga med vad de gör och fatta rätt beslut. Mer vetenskap om ett speciellt ämne är bara bra, ju mer man vet desto bättre beslut kan man fatta.
Jag tycker att det ska byggas sjukhus och mottagningar som är speciellt inriktade mot HIV och AIDS. Fler och fler vuxna kommer vilja utbilda sig till doktorer, sköterskor, barnmorskor och en massa andra jobb som hjälpa till att stoppa spridningen av hiv och aids. Eftersom flera kommer veta mer om vad smittan innebär och inse hur stort det egentligen är kommer fler vilja hjälpas åt att stoppa spridningen av den.
I Ryssland som det beskrivs i artikeln så verkar det vara en blandning mellan en liberal och en konservativ välfärdsstat. Jag tycker mest att det är liberal för man får själv ta han sig själv. Fatta egna beslut, fixa så att man klarar sig osv. Jag menar, det är kanske inte direkt allmänheten som har valt om du ska spruta olika preparat i din kropp eller inte? Det är du själv som bestämmer det. När jag skrev att jag tyckte att det var en konservativ välfärdsstat också så menade jag att det finns ju fonder och projekt som hjälper de drabbade. Och det är ju det den konservativa välfärdsstaten handlar om, att det inte är individen själv som ska göra allting utan att de andra runtomkring ska hjälpa den. Om Ryssland bara skulle följa efter en välfärdsstat som jag skulle ha bestämt skulle det vara den socialistiska välfärdstaten. För då är det staten som tar han dom det mesta om man behöver inte oroa sig så himla mycket om tex vart man ska sova i natt. Den socialistiska välfärdsstaten hjälper till och försöker göra så att alla mår bra. Man betalar skatt vilket innebär att man slipper stora sjukhuskostnader och annat dylikt.
Barnen skulle även kunna få lite pengar varje månad som de kan köpa kläder och sådant som de behöver. Ungefär som ett barnbidrag som vi får här i Sverige.
Jag skulle hjälpa barnen från vaggan till vuxen ålder. När de är små kommer de lära sig krypa, gå, prata, äta själv osv. När de blir stora nog att börja i skolan hjälper vi dem att komma till en bra skola. När de är vuxna nog att skaffa ett jobb hjälper vi dem att skaffa ett. Vi kommer lära dem allt det man behöver veta för att klara sig i livet. Vi kommer även hjälpa barnen att hitta ett eget hem när dem är mogna för det.
Jag vill inte att barnens första ord ska vara ”det är så trendigt att vara hivsmittad”, utan jag vill att det ska vara ”på sjukhus hjälper de en att bli frisk”, eller något liknande.
Om barnen redan som små lär sig att ha skyddat samlag och vet vad som kan hända om man inte använder det, så kommer nästa generation också lära sig det och nästa, och nästa, och nästa. Så till slut kanske aids och hiv inte kommer vara så vanligt längre. Det är i alla fall vad jag hoppas på.
Jag vill inte att barn ska prostituera sig och sälja sina kroppar för få pengar. Det är det INGEN som borde göra. Om det är 11-åringar som säljer sina kroppar för pengar är det inte något som stämmer. Vem köper sex av 11-åring? Det är helt sjukt! Jag blir upprörd av att bara tänka på det. Jag tycker det är äckligt att gamla gubbar har köper sex av en 11-årig flicka. Hon har inte ens blivit en ungdom, och hon är inte på långa vägar vuxen heller för den delen. Så jag skulle vilja att prostitution skulle försvinna och det skulle det. Jag skulle hjälpa de som håller på med sånt att antingen hitta ett bättre jobb eller hjälpa dem att börja skolan så de får lära sig saker som de antagligen inte har fått lära sig på gatan som tex: läsa och skriva.
Jag skulle starta mycket större projekt som hjälper familjer att behålla sina barn. Hjälpa dem att hitta ett boende, skaffa jobb och med pengar.
Jag skulle starta fler välgörenhets fonder där pengar kommer att samlas in för att förbättra sjukhus, utbildning, jobb mm. Fler bostäder kommer att byggas så att fler familjer kan ha någonstans att bo. Ingen ska behöva bo på gatan eller i något trapphus för att man inte har någon annanstans att ta vägen.
Alla ska ha samma rättigheter och ingen ska bli särbehandlad.
Mitt mål är att spridningen av hiv och aids ska minska och att försäljningen av sex minkar betydligt. Barn ska inte utsättas för sånt. Barn ska få gå i skolan och lära sig att skriva och läsa, och inte lära sig hur man säljer sex för mycket pengar.
Barnen ska känna sig trygga och fria.

Jag tycker i det här fallet att det mestadels är samhället som ska ansvara för välfärden, för individen har svårt att själv se till att den slutar med tex: att spruta in olika preparat i sig. Det är väldigt svårt att själv klara av att sluta med det. Man blir beroende av preparaten och måste ha dom hela tiden. Om man skulle få hjälp att bli inlagd på sjukhus för att få en att sluta spruta in preparat i sin kropp så skulle det gå bättre. Det är kanske en själv som måste gå till sjukhuset och säga att man vill ha hjälp, men egentligen så borde det finnas en hjälpande hand överallt. Man kan alltid erbjuda hjälp, men det är nog få som vet vad det är man kommer få hjälp med.
Om alla i samhället hjälps åt så kommer samhället att bli en bättre plats att leva i. Om alla någon gång ibland eller alltid sträcker ut en hjälpande hand, så kommer samhället sakta men säkert att byggas upp och bli ett trevligt och en rolig plats att vara del av och bo i. Man kommer vara stolt över att vara del av det samhället.
Jag skulle nog säga att mitt förslag bygger på en blandning mellan en konservativ och en socialistisk modell, konservativ för att det är människorna runtomkring dig som hjälper dig att må bra och klara dig. De hjälper dig med de saker som du behöver hjälp med osv och socialistisk för att det är ”högre” makter som också hjälper till. Staten (i mitt samhälle) styr sjukhus och sådant så de hjälper till med sjukvård tex.
Jag sammanfattar mig såhär: Det som inte du själv kan göra, får du hjälp med.

Politiskt
För att det skulle hända något var det tvunget att komma från presidentens mun. Annars ”räknas” det inte. Den presidenten kan inte vara så bra om han inte håller sitt folk informerade om vad som håller på att hända med deras land. Det är väldigt dålig stil tycker jag av honom att inte berätta om problemet. Han kanske tittade utan att se. Det är lätt hänt, men det är ingen ursäkt.
Om det nu var så att det var presidentens ord som måste följas så kunde han väl ha hållit sitt folk mer informerade och kanske säga det lite tidigare. Om han hade berättat om hiv och aids problemen i landet hade folk lyssnat och det problemet som du finns kanske inte hade behövt funnits. Men som tur var så fanns det andra än presidenten som såg vad som hände och gjorde i alla all något.

Ekonomiskt
Om en kvinna föder ett barn och hon inte har mycket pengar. Antingen så lämnar hon bort barnet eller så föder hon upp barnet på gatan och det barnet kommer att lära sig att sälja sex. Om de inte säljer sex så har de inga pengar at...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Aids i Ryssland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-22]   Aids i Ryssland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7976 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×