Fredag eller ett liv i frihet?

10740 visningar
uppladdat: 2007-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fem citat ur boken ”Fredag eller ett liv i
frihet” med kommentarer:

Sida 73
”Fredag kände omsorgsfullt efter, ingenting var brutet på honom, han föreföll rent av inte ha lidit någon skada alls.”

Kommentar: Jag valde detta citat för att då få man veta att hunden inte led när han dog. Om man inte hade fått reda på det hade det varit mycket mer sorgligare än vad det redan var. Man vill ju veta vad som händer om någon dör.

Sida 99
”Robinson lyssnade litet avundsjukt på honom, för han kände sig utesluten från den stora vänskapen Fredag och den lilla geten.”

Kommentar: Robinson är lite avundsjuk för att Fredag och den lilla geten har en så bra relation tillsammans. Han känner sig helt enkelt utanför. Jag valde detta citat för att det får en att tänka på avundsjuk och vilka problem som kan uppstå.

Sida 121
”Han var mager som en plockad fågel och hela ryggen var täckt av blodiga märken.”

Kommentar: När man läste denna mening blev man helt stum för man kunde inte förstå att någon kunde behandla något på det sättet. Man blir upprörd av att dom inte ger honom någon mat och att han blir slagen. Ingen ska bli behandlad så. Den lilla pojken hade ju inte gjort något för att förtjäna att behandlad på detta sätt. Man fick en bild i huvudet av hur han såg ut. Man kunde se hans smala kropp och hans rygg med alla blodiga sår. Jag valde detta citat för att det fick mig att stanna upp och tänka. Vem vet, det kanske finns människor där ute i världen som bli behandlade på det här sättet?

Sida 128
”Söndag är festens, skrattens och lekarnas dag.”

Kommentar: Söndagar enligt mig är lugna och slappa då man inte gör någonting utan bara tar det lugnt. I boken tycker Robinson att söndagar är glada och roliga. Jag valde detta citat för att även fast han är på en öde ö så är han lycklig. Han har i princip ingenting (det är vad vi skulle säga), men Robinson skulle säkert svara att ”här finns allt man behöver och önskar.”

Sida 128
”För mig kommer du alltid vara ett söndagsbarn.”

Kommentar: Robinson tycker (som du läste i förra citatet) att söndagar är glada och roliga. Då när han hittar pojken på ön blir han glad och säger detta citat till honom. Jag tror att Robinson känner sig lycklig för att nu fanns det någon på ön som kunde göra honom sällskap. Jag valde detta citat för att det får mig att tänka på lycka. Man behöver inte mycket för att vara lycklig. Det räcker med en enda person.
Bok recension av ”Fredag eller ett liv i frihet”

Jag har tillsammans med klassen läst en bok som heter ”Fredag eller ett liv i frihet”. Personen som har skrivit den heter Michel Tournier. Boken är en robinsonad, vilket betyder att det är äventyr och är ungefär likadan som den ”riktiga” boken Robinson Crusoe. Alltså om hur man överlever på en öde ö till exempel.

Boken handlar om en man som heter Robinson Crusoe som färdades med ett skepp som hette Virginia. Skeppet Virginia går på grund då en storm utbryter. Det blåser så kraftigt att all besättning dör och det mesta av lasten försvinner ut i vågorna.
Robinson är den enda överlevande och man får nu följa med på hans äventyr om att försöka överleva på den vackra ön Speranza.
Boken utspelar sig 1759 på en ö som Robinson själv döpte till Speranza. På ön finns vackra växter och träd och Robinson börjar ganska fort att anpassa sig till ön och dess tillgångar. Han bygger en flotte, sår åkrar, planterar växter och gör helt enkelt ett hem åt honom.
När han har varit på ön Speranza ett bra tag träffar han fredag som då blir hans tjänare. Sedan efter en explosion som ägde rum som förstörde allt Robinson hade byggt upp, blev Fredag och Robinson bra vänner och dom hade jätte kul och lekte en massa roliga lekar.
När Robinson hade varit på ön i 28 år kom det ett skepp till ön. På skeppet fanns en besättning och även en lite pojke som var deras slav. Dom behandlade honom illa och han trivdes inte alls att vara där. Robinson och fredag blev bjudna på mat av besättningen och dom åt. Sedan gick Robinson och Fredag tillbaka till ön för att sova. Robinson kunde inte sova den natten på grund av den svårsmälta maten. Han var ju inte van vi den maten han fick på skeppet. Han gick upp och tänkte kolla till Fredag. Då upptäckte han att Fredag var borta. Han letade panikslaget efter honom men kunde inte hitta honom. Då gick han till en grotta som hade rasat efter explosionen och när han stack in huvudet där satt pojken som var med på skeppet. Han berättade att Fredag hade följt med skeppet och åkt iväg med dom. Robinson döpte pojken till Söndag, för det tyckte han passade så bra på honom.

Boken var lätt att läsa och man kom lätt in i den. Det var bra att det var korta kapitel, för då kan man läsa många kapitel på en gång och man kan sluta när man vill. Annars om man läser en bok med långa och några kapitel känner man nästan att man måste läsa ut kapitlet innan man slutar läsa.
När man läser boken får man en bra bild av hur miljön och själva ön ser ut, men jag får inte direkt någon bra bild av hur karaktärerna ser ut.
Det märks att boken är skriven för ett tag sedan, för författaren använder ganska många ord som jag inte har hört förut men som man ändå förstår vad som menas.
Jag tycker boken var rätt okej och jag tycker att den var ganska läsvärd. Jag ångrar inte att jag läste den i alla fall. Men om jag skulle hitta den i ett bibliotek eller i en bokhandel skulle jag nog stoppa tillbaka den. Det första jag tittar på hos en bok är framsidan och sedan baksidan. Framsidan på denna bok tilltalar mig inte ett dugg. Jag tycker att den är tråkig.
Jag tycker att boken var spännande vissa stunder, men ibland var det riktigt tråkigt. När jag läser en bok vill jag att det ska hända saker hela tiden.
Om någon skulle fråga mig ”vad kommer du ihåg mest från boken?” skulle jag nog svara: ”när explosionen ägde rum och när hunden Tenn dog”. Jag tycker att det är så sorgligt med djur/människor som dör. det verkade som att Robinson hade en bra relation till den hunden, och det är kanske därför jag kommer ihåg det så väl.
Jag tycker att det är jätte spännande att läsa och se filmer som handlar om människor som hamnar på en öde ö och se hur dom överlever. Jag har sett en film som heter ”Cast away” och den tycker jag är jätte bra. Sedan går det en serie på TV som heter ”Lost” som jag är helt fast i. Jag tycker att den ä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fredag eller ett liv i frihet?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-19]   Fredag eller ett liv i frihet?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8206 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×