En komikers uppväxt- Jonas Gardell

3 röster
41710 visningar
uppladdat: 2007-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Analys av boken "En komikers uppväxt" av Jonas Gardell.


Frågeställningar

• När utspelar sig berättelsen?
• Hur såg samhället ut då?
• Vilken/vilka konflikter kommer fram? Vilken typ av konflikter är det?
• Hur löses konflikten/konflikterna?
• Är det troligt att denna typ av konflikt fanns i samhället under den här tiden?
• Skulle samma konflikt kunna uppstå i vår tid och i vår kultur? Varför/ varför inte?
• Kan vi utifrån konflikten hitta ett centralt tema i berättelsen?

Utifrån Jenny, Juhas bästa vän:

• Varför är hon central i berättelsen?
• Vilken eller vilka konflikter ställs hon för?
• Vilka val ställs hon inför och vilka mål har hon?
• Hur gör hon för att komma till sitt mål?
• Vad medför det för konsekvenser?
• Skulle jag handla likadant som henne?


............................................................................................


En komikers uppväxt

Inledning

Jag valde att läsa boken ”En komikers uppväxt” skriven av Jonas Gardell, främst eftersom jag ändå hade tänkt läsa den inom snar framtid. Men även för att jag tänkte att det skulle vara roligt att analysera den i uppdraget. Innan jag läst boken kände jag mycket väl till Jonas Gardell, men endast som en skådespelare och komiker. Det var inte förens några månader sedan som jag fick reda på att han även var författare och hade skrivit runt 15 böcker! Men jag blev ändå inte allt för förvånad över denna nyhet, eftersom Gardell är en sådan person som jag tänkte skulle kunna skriva bra litteratur. Han skriver om alla slags människor, om vardagen. Men det han blivit mest känd för är att han skriver om de som lever "utanför samhället", de utstötta, missförstådda, homosexuella etcetera. Och det är även vad ”En komikers uppväxt” handlar om.

Analys

Den lättsmälta och lättlästa delen av boken innehåller berättelsen om tolvåriga Juha Lindström som bor i en förort till Stockholm i mitten av 70-talet. Man får följa Juha i hans vardag, som ständigt kantras av vanliga konflikter och problem. I snitt var tredje kapitel består av ett brev som är styckat och insatt i olika kapitel. Brevet är skrivet av Juha, till hans klasskompis Thomas, men nu i vuxen ålder. Brevet är mycket poetiskt skrivet, därför är brevkapitlen den svåra delen att förstå i boken. Man förstår inte förens man är i slutet utav boken att det är ett brev, så jag undrade länge varför de konstiga dikterna med mera kom upp lite då och då. Boken inleds med början av brevet:

”För allt du hatar hos dig själv- förlåt dig själv.
För allt du älskar hos dig själv- förlåt dig själv.
För allt du skäms över…”

De meningarna fick mig direkt att tänka på ett passande tema till hela boken: Förlåtelse.

I övrigt tyckte jag att boken var lättförstålig och mycket bra, antagligen eftersom Gardell har skrivit den på en egen svenska som gör det lätt att läsa och hänga med i texten. Jag kan även känna igen mig i många av situationerna, och det bidrar alltid till en tumme upp. Det var en väldigt sorglig bok, men Gardell får ändå in humor och skratt i mellan åt, och det gör boken ännu bättre. Redan i början av boken tog jag för givet att det var en självbiografi, fast kanske lite ändrad, eftersom jag tyckte att mycket passade in på Jonas Gardell. Självbiografi ger mig alltid en bättre känsla när jag läser en bok, så jag låtsades att det var en självbiografi, även om jag inte visste om det var en eller inte…

Så som Juha och boken beskriver samhället på 70-talet, tycker jag liknar min uppväxt mycket. Konflikterna och tankarna är desamma som när jag var i Juhas ålder, även om man märker att det är på 70-talet och inte 90.

”Världen leddes av Nixon och Sträng. Pappor arbetade heltid och mammor halvtid.”
”När hon frågar vad det är som hänt kan Juha inte hålla sig längre: De har köpt färg- Tv!”
”Så faller Leninstatyer och sosseregeringar, och världen blir skinande ny och blank”

Jag hittar inget direkt klart tema i boken, men jag kan hitta många passade genrer. Boken handlar mycket om människors förhållningssätt mot varandra och hur man beter sig emot andra. Jag hittar däremot en hel del konflikter. Den stora konflikten är nog Juhas utanförskap i klassen, som han försöker hantera genom att spela klassens clown. Denna konflikt tycker jag är en riktig klassiker, som många kan känna igen sig i. Konflikten var aktuell hos tolvåriga barn på 70-talet, och är aktuell hos tolvåriga barn även idag. Konflikten om utanförskap, som man inte vill acceptera i tolv års ålders, kommer antagligen alltid att vara väldigt aktuell. Men jag tror att dagens skolor hanterar utanförskap och mobbning på ett helt annat sett än vad man gjorde på 70-talet. Idag har skolorna utvecklad en plan för hur man ska göra för att motverka mobbning och utanförskap, medan de på 70-talet var oklart för lärarna hur de skulle bete sig och hantera problemen.

Hans bästa vän är den äckliga lilla tjejen med fult hårspänne och omoderna föräldrar, som även bor granne med honom. Hon heter Jenny, och hon är den enda Juha känner sig trygg tillsammans med. Men såklart kan han inte umgås med henne när andra ser på, och det är då han totalignorerar henne och pratar skit om henne. Jenny bara accepterar detta, eftersom hon vet att det är de har en tyst överenskommelse inlindad i deras vänskap.

”Blyg och tyst finner hon sig i allt. Juha behöver aldrig be om förlåtelse när han överger henne för de tuffare kamraterna.
För det gör han”
”De har sällskap till skolan varje morgon, men båda vet att i samma ögonblick som de stöter ihop med Lennart, Stefan, Simon eller någon annan lämnar Juha henne genast och skyndar ikapp den andre.
Och Jenny går lydigt 10 meter bakom för att Juha ska slippas skämmas”

En sak jag fastnade mycket för i boken, är alla olika personer med olika personligheter. Det är tuffe Stefan, snygga Eva-Lena, irriterande Pia, supertönten Thomas, äckligt tysta Jenny och så vidare. Ibland fick man även följa handlingen ur andra karaktärers synvinklar och inte bara Juhas. Boken är alltså inte skriven på samma sätt helt igenom och det är ganska roligt.

Det var inte svårt för mig att se Juha och de andra karaktärerna stå framför skolgården. Gardell skriver på ett sett som gör karaktärerna levande och jag tror ingen bara lägger ifrån sig boken utan att ha fått en bild av alla och kanske även något av Gardells budskap.

________________________________________
Ur Jennys perspektiv

Jenny är den tysta tjejen med äckligt hårspänne och fula kläder, som är sladdbarn och har gamla föräldrar. I hennes hus är det alltid mörkt och fullt med uppstoppade djur. Hennes mor är sjuk, och hennes far är sträng. Men hon är även huvudpersonens bäste vän och granne.

När Juha varje dag överger henne för hans andra kompisar blir hon besviken, men hon vet ändå att det är så det måste vara, eftersom Juha skäms över henne. Jenny är glad över att han ändå vill vara hennes vän. Hon vill, men vågar aldrig säga var hon tycker. Hon vågar aldrig försvara kompisar eller sig själv. Men det är ändå ett stort mål i hennes liv- att kunna stå upp och försvara sig eller andra. Dagen då målet nås, försvarar hon den mobbade Thomas, men blir då själv utsatt. Men hon vågade trotsa sitt tigande och stod inte bara där och såg på!

Jenny var karaktären som jag blev fångad mest av. Jag kunde verkligen se henne stå där i sitt mörka hus. Jag kände igen mig i flera av Jennys handlingar, men vi är ändå väldigt olika. Jag tror att många väljer att inte försvara sina kompisar, eftersom man är rädd för att själv bli drabbad.
________________________________________

Avslut

Jag skulle absolut kunna rekommendera denna bok. Det är en ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En komikers uppväxt- Jonas Gardell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-12-09

    Tack! Denna uppsats hjälpte mej verkligenatt få inspirartion till mitt arbete om Jonas Gardells bok " En komikers uppväxt" :) <3

  • Inactive member 2010-03-07

    tack

  • Inactive member 2011-01-29

    Tack !

  • Inactive member 2017-02-19

    Tack så mycket för att du gör sammanfattning från boken.

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-30]   En komikers uppväxt- Jonas Gardell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8318 [2024-03-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×