Nazisternas väg till makten

14 röster
11699 visningar
uppladdat: 2007-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Adolf Hitler föddes 1889 i den Österrikiska staden Braunau am Inn. Han fick flytta runt väldigt mycket som liten. Han klarade sig inte så bra i skolan. Hans pappa dog när han var ung och hans mamma bara något år efter. 1907 flyttade han till Wien och försökte komma in på konstakademin där. Han misslyckades, fastän han försökte två gånger. Det var här som han först kom i kontakt med nationalistiska rörelser. Han försörjde sig så gott han kunde som murare och annat. Hans föräldrars arv försörjde honom ett gott tag.
När första världskriget bröt ut så tog Hitler värvning i den tyska armén, trots att han var Österrikisk medborgare. Under krigets gång befodrades han korpral och fick järnkorset av 1:a och 2:a graden för tapperhet i fält. Man kan undra vad som hade hänt om Hitler hade kommit in på konstakademin. Andra världskriget hade troligen aldrig inträffat och cirka 45 miljoner hade sluppit att dödas. Undra vad konstakademin tyckte och kände efter åt. Man kan nästan säga att lite är deras fel. Fast det är det inte, allt fel är Hitlers. Tyskland som land måste ha sett annorlunda ut om han hade kommit in. Fast på ett sätt är det bra. Tänk om dom skulle ha blivit som USA. Ett land som lägger sig i alla andras problem med bomber.
Hitler var en stark annhängare till den så kallade dolkstötslegenden. Enligt den så var det oroligheter på hemmaplan som gjorda så att Tyskland förlorade. Det här är bara en massa strunt som generalerna hittade på. Efter första världskriget så gick Hitler med i DAP( deutsche arbeiterpartei). Där blev han ganska snabbt partiledare. Det var vid den här tiden ett ganska litet och obetydligt parti men det skulle snart ändras. Efter ett tag så bytte dom namn till nationalsozialistische deutsche arbeiterpartei (NSDAP) som även kallas nazisterna.
År 1923 hade Hitler så många anhängare att han vågade sig på en statskupp. Den misslyckades dock och Hitler åkte in i fängelse. Där skulle han egentligen sitta i fem år men det blev knappt ett. Om Hitler hade suttit inne sina fem år så hade kanske kommunisterna tagit makten istället. Då hade nog inte heller andra världskriget inträffat. Vad vet vi, Tyskland kanske fortfarande skulle vara en kommuniststat.
Där mötta han Rudolf Hess. Tillsamans skrev dom boken Mein Kampf (min kamp) som egentligen var två böcker, där Hitler beskrev sin politiska syn. Här stod även vad som skulle göras när han kom till makten. Enligt honom så var det judarnas fel allting. Alla rasistiska tankar kom också upp här. Boken var även en stjälvbiografi.Jag förstår inte vad han fick alla sina tankar ifrån. Någonting borde säga det här är inte rätt. Men Hitler var fast besluten att det var så här det var. Det kan ha att göra med sin uppfostran. Om hans föräldrar inte var så snälla mot honom kan det få lite konsekvenser. Även kan det vara att hans föräldrar dog ganska tidigt. Han kanske vägrade acceptera deras död. Då ville han skylla på någon. Judarna var bara där och var inflytesrika.
Den 29 Oktober var någonting fel på börsen i New York. Alla ville sälja men ingen ville köpa. Priserna rasade snabbt och alla som hade alla sina pengar i aktier blev ruinerade. Många tog livet av sig för att dom inte orkade leva längre. Den ekonomiska krisen spred sig snabbt över hela världen. Eftersom ingen kunde köpa saker så började företagarna avskeda arbetare. Då blev det ännu mindre efterfråga på varorna. Folk blev nu arbetslösa i drivor. Detta följde också med till Europa och i Tyskland var snart 40 % av alla arbetare arbetslösa. Bland alla dessa kunde nazisterna få anhängare med sina löften om arbeten. Vilket dom höll, tack vare en intensiv militär upprustning och byggandet av autobahn. Allt detta var förbredelser inför det kommande kriget.

Kommunisterna blev också stora vid den här tiden. Dom hade segrat i Ryssland under Lenin. Den Ryska revolutionen var bara några år bort. Folket var lite smått desperata och tog till vad som helst för att få upp dom ur knipan. Gatustrider mellan nazisterna och kommunisterna blev vanliga. Men Hitler och hans anhängare hade övertaget. Dels genom folkets stöd och genom pengar. Alla rika i landet såg hellre Hitler än kommunisterna på ledarstolen i Tyskland. I en kommunist så ska allt delas lika. Då hade överklassen fått ge ifrån sig sin förmögenhet. Det ville dom inte. Det är som med alla, har man makt eller pengar så är det svårt att släppa taget om det. Dessa gatustrider vann eventuelt nazisterna.
Folket i Tyskland var inte så glada. Dom var pessimistiska för allt som hände runt omkring dom. Deras hedar hade försvunnit i kriget med fredsavtalen. Alla var arbetslösa och det var dåligt med pengar. Att dom var pessimistiska och det var dålig ekonomi beror på två saker. Dels börskrashen men också något som hände tidigare. Några år efter första världskriget så upphävdes det Tyska skadeståndet. Ingen trodde dom skulle kunna betala den väldiga summan på 130 miljarder guldmark.
Frankrike var fortfarande väldigt rädda för Tyskland och marscherade in i Ruhr-området. Här låg Tysklands ekonomiska hjärta. Men den Tyska regeringen uppmanade till strejk så att fransmännen inte fick ut mycket pengar. Regeringen betalade hela tiden dom strejkande och för att klara pressen så sattes sedel-pressningen igång igen. Den Tyska marken sjönk väldigt snabbt i värde mot dollarn. Efter knappt ett år kostade en dollar fyra biljoner mark. Hela Tysklands medelklass som hade sina pengar på banken blev ruinerade. USA började då att låna ut pengar till Tyskland och dom kom på fötter igen. Sen bara något år efter så krashar börsen.
Det måste vara alldeles förfärligt. Så fort man får igång ekonomin så rasar den igen. När Hitler då kom och så att han hade arbeten, det är så klart man följer honom. Det hade jag nog också gjort. Det skulle nog varit mycket svårare för Hitler att stiga så snabbt om börskrashen inte kommit. Då hade folket inte varit desperata och kanske kollat lite mer vad dom tyckte och tänkta. Framför allt tänkt själva. Hitler kom med mer grejor också.
Han sa att det Tyska folket var del av den ariska rasen som var mycket bättre än alla andra. Hans ideal var ljust hår och blåa ögon. Man kan inte säga att Hitler var idealet själv. Han hade till och med jude-blod i ådrorna. Det fanns heller inte plats för handikapade människor Den ariska rasen behövde mer utrymme(lebensraum)sa han. Det skulle göras genom erövringar i Östeuropa. Dom fick heller inte blanda sig med andra folkslag till exempel judarna.Eftersom fler och fler personer slöt sig till nazisterna så började judarna bli mer och mer utstötta. Detta ledde till slut med dom långa godstågen och koncentrations lägren.
När depressionen slog till 1929 så försökte dåvarande rikskansler Heinrich Brüning lösa det. Då han inte fick majoritet i riksdagen så tog han hjälp av nödförordning § 48 som gav honom all makten. Redan innan Hitler tog över så var nästan parlamentet maktlöst. År 1932 så blev nazisterna det största partiet med över 40 % av rösterna. Nu när Hitler var vid makten hade han den första majoritetsregeringen på länge. När riksdagshuset började brinna så skyllde Hitler snabbt på kommunisterna. Dom fråntogs sina mandat och nazisterna var nu helt enväldiga. Det kom även en lag som förbjöd alla andra partier förutom nazisterna. Nu kunde Hitler börja forma sitt tredje rike. Alla som sa emot eller inte tyckte som han sattes i koncentrations läger.
År 1934 så dog många. Paul von Hindenburg dog så nu kunde Hitler lägga beslag på den platsen också. Han var nu helt enväldig. S.A medlemmar hade bara öket under dom senaste åren. Deras medlemar numrerade runt 2 miljoner. Hitler fruktade att deras ledare(Ernst Röhm) skulle försöka utmana honom om makten. Den 30 Juni slog han till. Överallt i landet mördades ledarna. Utrensningen genomfördes av SS som egentligen var en del inom SA. Denna natt kallas långa knivarnas natt.
För att Hitlers budskap skulle hamras in i Tyskarna så producerades en billig slags radio. Propaganda ministern hette Joseph Goebbels. Han såg till att bara program som följde nazisternas tankar spelades. Hela tiden berättades det hur bra Hilter var. Alla böker som inte följde nazisternas tankar brändes. Vid den här tiden, eller mest hela tiden så var judarna väldigt framgångsrika. Dom var därför väldigt lätta att skylla på. Desutom, så eftersom det då inte skulle vara Tyskarna som hade gjort fel så trodde dom honom. Judarna började att bli utstötta.
Om man jämför Hitlers väg till makten med vilken som helst annan diktator så kommer man se många likheter. Alla har kommit till makten via en kupp eller liknande. Inte riktigt alla men väldigt många. För att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nazisternas väg till makten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-11-19

    Hur tänkte du här, citat: "Man kan undra vad som hade hänt om Hitler hade kommit in på konstakademin. Andra världskriget hade troligen aldrig inträffat och cirka 45 miljoner hade sluppit att dödas. Undra vad konstakademin tyckte och kände efter åt. Man kan nästan säga att lite är deras fel."? Skall konstakademin börja ta in folk som inte är kvalificerade för utbildningen, bara för att de är potensiella diktatorer? Jag fortsätter, citat: "Fast det är det inte, allt fel är Hitlers." Det är omöjligt och orimligt att hitler, eller ens nazistpartiet ensamt bär skulden för 2:a världskriget. Citat: "Tyskland som land måste ha sett annorlunda ut om han hade kommit in. Fast på ett sätt är det bra. Tänk om dom skulle ha blivit som USA. Ett land som lägger sig i alla andras problem med bomber." Menar du att det är bättre att det är bättre att det blev ett världskrig, att nazisterna massutrotade judar etc. än att vi fått ytterligare ett USA? Citat: "Den 29 Oktober var någonting fel på börsen i New York. Alla ville sälja men ingen ville köpa. Priserna rasade snabbt och alla som hade alla sina pengar i aktier blev ruinerade. Många tog livet av sig för att dom inte orkade leva längre." Bra att du tar upp att folk tog livet av sig i USA, speciellt att du poängterar att det var för att dom inte orkar leva längre. Har du ens läst igenom vad du har skrivit? Texten är helt osammanhängande, exempel: "För att Hitlers budskap skulle hamras in i Tyskarna så producerades en billig slags radio. Propaganda ministern hette Joseph Goebbels." Ytterligare en fin mening: "Dom var därför väldigt lätta att skylla på. Desutom, så eftersom det då inte skulle vara Tyskarna som hade gjort fel så trodde dom honom."

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-30]   Nazisternas väg till makten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8322 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×