Bokrecension: Pojken som inte fanns av Dave Pelzer

12 röster
13681 visningar
uppladdat: 2007-09-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Logg 1

Jag har läst boken ”Pojken som inte fanns” skriven av Dave Pelzer. Boken är en fortsättning på hans fösta bok ”Pojken som kallades det” och även denna bok berättar om författarens omänskliga uppväxt. I den fösta boken får vi ta del av hur Daves plågas av sin fasansfulla mamma och sin pappa som inte längre orkar bry sig om vanskötseln. I uppföljaren får vi följa Dave på hans från hans idylliska födelseort till de många fosterhem som han omplaceras på. Namnet på boken är därför ett mycket bra namn eftersom ingen verkar bry sig om den lilla pojken, hans känslor och behov. Det enda han hoppas på ät att få bo hos en familj som verkligen älskar och tar hand om honom men istället för att få komma till ett tryggt hem, skickas han runt mellan olika familjer och anstalter som om han inte hade några känslor eller inte ens existerade.
I den fösta delen av boken ger författaren oss en kort tillbakablick på hur hans uppfostran i familjen har sett ut. Som läsare förstår man direkt att någonting är mycket fel i familjen och att Dave är det utstötta svarta fåret i berättelsen. Boken inleds med meningar som beskriver den lilla pojkens vardag:

”Jag är ensam. Jag är hungrig och skakar av köld i mörkret. Jag sitter på händerna längst ner i trappan i garaget. Jag lutar huvudet bakåt. Jag tappade känseln i händerna för flera timmar sedan. Musklerna i nacken och axlarna börjar darra. Men jag har varit med om det här förr och jag har lärt mig att stänga av smärtan.”

De första meningarna ger läsaren därför en förmaning om att boken kommer att handla om personen som berättar om sin situation i hemmet, nämligen huvudpersonen. Man kan dock inte föreställa sig att början av boken är en tillbakablick och som läsare kan man därför inte heller ana sig till att boken kommer att handla om en pojkes flykt istället för en situation i huset.


Logg 2

Pojken som inte fanns handlar om flera olika personer, så många att jag inte kommer ihåg dem alla. Självklart är det huvudpersonen, författaren och berättaren själv som boken framförallt bygger på. Boken utspelar sig under flera års tid och vi får därför följa Dave genom hela hans tonårsperiod och utveckling till en mentalt friskare människa.
När boken startar är Dave endast tolv år gammal och är en väldigt blyg och tillbakadragen kille. Han är rädd och osäker på sig själv och sin omgivning och gör allt för att passa in någonstans både bland kompisar och familjemedlemmar. Han försöker stundvis att spela den modiga och tuffa tonårskille som han innerst inne vill vara men lyckas aldrig riktigt. Han begår därför flera misstag under hans sökande efter sig själv och Dave förstår inte de felsteg han begår förrän just efter själva misstaget. Dave har ju aldrig varit utanför sitt källarrum tidigare och förstår därför inte hur komplicerat livet kan vara eller hur påverkad och beroende han är av andra. Han förstår heller inte hur någon verkligen kan bry sig om honom eftersom han aldrig har fått någon riktig kärlek i sin biologiska familj.
Som läsare tar man ständigt del av hans tankar på ett mycket bra och intensivt sätt. Författaren beskriver sina tankar med okomplicerade och lättsamma ord det är enkelt att leva sig in i Daves bladade känslor. Jag känner sympati och lider med pojken som konstant brottas med sina tidigare upplevelser under hela bokens gång. Rädsla, längtan och ett enormt kärleksbehov kommer tydligt fram på varje sida i boken.
Andra personer som nämns i boken är naturligtvis de fosterföräldrar, socialarbetare och övervakare som Dave möter i sin jakt på den perfekta familjen. En av dem är den första kvinnan som Dave kommer till. Hon heter Mary och är en mycket bestämd och gammeldags kvinna som tror att Dave är en lättanpasslig pojke som glömmer alla svåra minnen över en natt. Hon förstår sig inte alls på Dave och det är den främsta andledningen till att han omplaceras till en annan familj. Mary vill dock bara väl och att allt ska fungera emellan dem och visar sin omtanke för Dave redan vid deras första möte vilket blir en bra nystart för Dave.
Andra personer som också är viktiga för bokens handling är självklart Daves mamma. Hennes namn nämns aldrig i boken utan hon existerar enbart genom namnet ”Hon”. Även i den här boken är hon en psyksjuk mor som gör allt för att förstöra för Daves nya liv. Hon tar alla chanser hon kan för att få träffa Dave och för att få honom att må dåligt.


Logg 3

Miljöbeskrivningarna i boken presenteras på ett väldigt bra och detaljrikt sätt. Som läsare ser man de platser som Dave besöker. Hur hans olika bostäder ser ut, hur han uppfattar dem och hur övriga platser som skola etc. yttrar sig. Miljöerna varierar dock väldigt mycket eftersom huvudpersonen som sagt bor hos så många personer under bokens gång. Därför är det svårt att ge en exakt och övergripande bild av hur miljön runt om kring Dave ser ut. Författaren lägger trots allt en större vikt på att beskriva personerna eftersom de ändå är den viktigaste delen av boken.
Känslan som Dave ger oss när han ständigt flyttar runt i USA är en väldigt nyfiken och förväntansfull känsla. Han beskriver själv hur dofterna i hushållen luktar och hur god maten som blandas i munnen smakar. Dessa beskrivningar gör att läsaren förstår att hans förra hem var förskräckligt och att han uppfattar allt nytt som positivt även fast platserna inte alltid är lika inbjudande. Han gör dock ett undantag från de underbara beskrivningarna när han beskriver sitt hemska möte med psykologen som inte heller verkar bry sig om honom:

”Hon öppnade en bred dörr och tecknade åt mig att jag skulle gå in. Så försiktigt som möjligt gick jag in i rummet. Damen stängde dörren bakom mig. Jag stod ensam i ett mörkt rum. Jag försökte få syn på ett fönster som man kunde titta ut genom men jag förstod att persiennerna var neddragna. Det rådde en kuslig stämning i rummet. Jag stod kvar på golvet en lång stund tills en man som jag inte hade sett när jag kom in i rummet bad mig att sätta mig ner.


Logg 4

Boken utspelar sig i en amerikansk förort på 70- talet och handlingen utgår förstås ifrån hur Dave hanterar de olika situationer som han ställs inför. Trots att han vittnade mot sin hänsynslösa mamma i rättegången och att hon har sagt till honom att hon aldrig vill se honom, släpps hon fri och kämpar efter att få tillbaka sin son. Dave får därför även i denna bok försöka fly ifrån henne och myndigheter som anser att han hittat på historierna om de grymma händelser som hans mamma utsatte honom för.
Vi får även följa med Dave till de fem olika fosterhem och anstalter som han besöker och hur han tacklar både fosterföräldrar och andra fosterbarn. Hela tiden så beskriver han sin upplevelse av personerna i hemmen.
Under bokens gång så brottas Dave med sina inre konflikter. Han kämpar mot tankar som att han inte betyder något och frågar sig ständigt varför hans mamma behandlade honom som hon gjorde. Vad hade han gjort för fel som hans bröder inte hade gjort för att bli torterad på det sätt som hans mamma utsatte honom för? Hur ska han bete sig för att verkligen bli älskad och är han verkligen värd andras kärlek?
Även konflikter mellan hans fosterföräldrar och andra ungdomar förekommer i boken. En del av de familjer som han bor hos vet inte hur de ska hantera hans situation. De har inte varit med om barn med liknade problem tidigare.
Även konflikter i skolan drabbar pojken. Där blir han bland annat utnyttjad och utstött av barn som lyckas styra över honom. Dave tror hela tiden att han har hittat de rätta vännerna men istället för att bli behandlad med respekt påverkar ”kompisarna” honom till att begå elaka och kriminella handlingar. Detta går Dave med på även fast han vet att det är fel enbart för att vinna vänner och för att passa in någonstans.


Logg 5

Efter många års flyttande bland fosterföräldrar som han inte riktigt fastnar för, får han upp känslorna för en familj som verkligen bryr sig om honom. Fosterföräldrarna Alice och Harald hjälper Dave att äntligen komma på benen. Den här familjen blir Daves vändpunkt i livet och deras stöd och ödmjukhet har gjort honom till den välmående man han är i dag. De blev hans nya föräldrar och de fick honom att inse att hans mamma var en sjuk person som hade gjort fel och att han visst var värd något. De uppfostrar honom även till att inte begå fler felsteg och lär honom vad som är rätt och fel.
Under tre år i fam...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Pojken som inte fanns av Dave Pelzer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-24]   Bokrecension: Pojken som inte fanns av Dave Pelzer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8573 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×