Kamera

5 röster
9648 visningar
uppladdat: 2007-10-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kamera



Innehållsförteckning

Förord

Kamerans instrument

Olika sorts kameror


Källförteckning

Förord

Kamera är en fantastisk uppfinning. Den har betytt väldigt mycket för människors möjlighet att ta del av andra kulturer och platser. Nya konstnärliga möjligheter har kommit att uttrycka sig med svartvita bilder. Tekniskt och man kan ta avancerade bilder och har mer kontroll över bilden. I den nya generationen kan man ta bilder och spara som gamla minnen på datorn. För 100år sen fanns ingen dator eller kameror. Kameror är gjorda av plast, det kommer mycket föroreningar som är dåligt för naturen. Den görs av olja. Jag tror kameran kommer att fortsätta utvecklas mer.



Kamerans instrument

Blixt

De flesta kompaktkameror men också systemkameror har en elektronblixt. Blixten utlöser sig när det är för mörkt för at ta en bild. På 1800-talet använde man två kemiska ämnen då blev det blixt som ljuskälla när man fotograferar i för lite ljus. 1920 upptäcktes och (engång) blixtlampan.1930 byggdes elektronblixten som även ni dag används för små kameror. Ostermeier uppfann blixtlampan år 1929. Elektronblixt uppfann Harold Edgerton år 1939.

Objektiv
Utan ett objektiv skulle man inte kunna få bra bilder. Objektiv är ett linssystem som får ljuset att bli en bild på film. Ibland måste man byta objektiv vissa köper från början en system kamera för att slippa att byta efter ett tag. Objektivet används för kikare.


Slutare
Den bestämmer hur mycket ljus ska släppas in. Det är en typ gardin. En typ gardin som öppnas en vis tid. En av de vanligaste vis tiderna är 1/100 del eller 1/25 del. Den har två olika namn fast har samma funktion centralslutare och ridåslutare.
Ridåslutaren ligger innanför linsen eller filmen.
Centralslutaren ligger närmast linsen.
Bländarinställning

Den bestämmer hur mycket och hur stor öppningen ska vara för ljus insläppet. Hur stort eller hur liten öppningen ska vara. Den största bländaröppningen är 1:2, 8 och är väldigt dyrt att köpa. . Bländarens öppning är väldigt viktigt när man ska fotografera eftersom om öppningen är stort så blir inte bilden lika skarpt men om öppningen är liten blir bilden skapare p. G. A. Skärpedjup. Skärpedjup den bestämmer över avståndet för bilden, och klara bara korta avstånd. Det finns olika sorts bländare. En av de vanligaste är irisbländare den finns i de flesta kameror. Den liknar som ett öga och den gör att ljuset blir mindre. består av metallskivor. De flesta köper såna kameror för att kunna själva ställa in tiden. Man använder tidsinställningen för att ex: undvika de rörelser de inte vill ha och att rörelsen inte blir så skärpta bländaren avgör det själv hur mycket avståndet ska vara för foton.
Ljuskänsligt material/bildsensor

1960-talet fanns det vanliga bildformat för analoga och små och små bildformat 24x36. Vanligaste mellanformat är 4, 5x6cm. Ljuskänslig betyder någonting som känner av ljuset. Ljus har i sig fotoner.



Mättsökarkamera

Mättsökarkameror var modern under 1950-1960 hos pressfotografer. Kameran kan bara ta små bilder som är inbyggd av Mättsökare. Lelia tillverkade ett system av mättsökare och objekt. Mätsökare finns för större bildformat. Men det finns bara några enstaka digital mättsökarkamera.



Enögda spegelreflexkameror

Enögd spegelreflexkamera är den vanligaste hos pressfotografer och nybörjare.
Enögd spegelreflexkamera är väldigt vanlig i digitalform. Viss kamera skapare skapar de digital kamera hus så att man kan använda gamla analoga kamerasystem ex: använda gamla objekt på den nya. Enögda spegelreflexkameror finns för mellanformat, hasselbladskameror.



Camera obskura

Det är svårt veta när kameran upptäcktes och av vem. Men på ett ungefär tror man att det uppfanns av fransmannen Daguerren den 19 augusti 1839. Camera obskura är en förebild för det nya kamera versionen. När ljustrålar går genom kamerans öppning då syns en bild på bakre väggens kamera. Ordet Camera obskura är på latin och menas mörkt rum. Redan 400 år tillbacks f.kr visste folket att om ett ljus kom in genom ett litet hål i det mörka rummet på väggen kan det på mottsatta sidan av rummet händer en svag, upp och nervänd bild av det som finns utanför hålet. Det fenomenet kände mest kineser och Egypter till. Kamera är uppbyggd av en ljustätt kammare med ena ändan där sitter en lins och i andra ändan något ljuskänsligt material.


Fotografi

Ordet fotografi betyder skriva med ljus. John herschel kom på det år 1839i mars, kunskapen om kamera och ljuskänsliga materialet var redan från tidigare uppe. Den första bilden framställdes av fransmannen Joseph Nicephore Niece år 1826. Bilden tog han i sin verkstad i saint-Louoe-de-varennes från ett fönster utsikt. Han kallade bilden heliografi (solbild). Han tog bilden med Camera obsura. Det tog honom åtta timmar att framställa bilden. Han la ut en kemisk reaktivt som reagerar med solljus. Solljuset kommer på ljuskänsliga materialet på tenn ytan och den reagerar och förändrar sin svärta blir från icke svärtig till mindre svärtig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kamera

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-16]   Kamera
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8636 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×