Muskelbristning

8067 visningar
uppladdat: 2007-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Muskelns uppbyggnad:
I muskeln finns det så kallade filament/myofibrill, det är cylindriska celler som är så små att dom inte kan ses med blotta ögat. Massor av filament/myofibrill bildar tillsammans muskelfibrer. Dom är uppbyggda på samma sätt som filamenten/myofibrillerna. Muskelfibrerna är samlade in muskelbuntar, även kallade fasciklar. En muskel buk består av flera fasciklar som är omgivna av en muskelhinna.



Orsak:
Skadan orsakas ofta vid överbelastning eller i samband med idrott. En muskel som inte är uppvärmd löper större risk att bli drabbad av en muskelbristning. Och det beror mycket på hur vältränad muskeln är, alltså hur mycket arbete den kan göra innan den behöver vila. Är man otränad når man snabbare det stadium då man kan drabbas av en muskelbristning.



Symtom:
Vid en muskelbristning kan antingen hela muskeln skadas eller bara vissa delar som hela fasciklar eller enskild fibrer. Det som händer är alltså att fibrerna slits av.
En bristning upplevs ofta av en stark smärta och det kan kännas som om det är någonting som sprängs i muskeln. Om skadan uppstår vid någon form av löpning så blir den oftast ytlig och det går bara av några få fibrer. Man kan fortfarande använda muskeln men det gör ont. Det kan kännas som en liten knöl där och det blir lite svullet. Men om den skulle orsakas av en plötslig tungbelastning blir det oftast en större skada. Om man har otur kan hela muskeln gå av. Då syns det tydligt och det blir en rejäl svullnad som gör mycket ont. Då kan man inte belasta muskeln alls. Svullnaden uppstår på grund av att det blir en blödning när fibrerna går av.



Behandling:
Just när skadan är skedd kan man lägga på ett tryckförband för att undvika så stor svullnad, man kan också hålla det skadade området högt (handen högre än hjärtat och hälen högre än höften). Man kan även kyla med kylpåse men den får inte ha direkt kontakt med huden för då kan det leda till köldskador. Förbandet ska sedan släppas upp och lindas lösare. Dom följande dagarna kan det vara bra att låta förbandet vara kvar. Sen är det bara att vila, det kan ta flera veckor för muskeln att återhämta sig och det är viktigt att inte börja belasta den för tidigt för då kan skada uppstå igen och man får börja om. Men när muskeln verkar ha återhämtat sig så kan man börja träna den lätt och så småningom börja belasta den mer och mer. Det är då viktigt at...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Muskelbristning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-25]   Muskelbristning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8789 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×