Isbjörnen

17 röster
7430 visningar
uppladdat: 2007-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
ISBJÖRNEN

Isbjörn är världens största landlevande rovdjur.


Inledning
Jag valde isbjörn för jag tycker det är ett intressant djur. Det finns inte överallt så det är lite speciellt att se en isbjörn. Att se en isbjörn live hade varit riktigt ballt. Om vi människor på Jorden gör så att växthuseffekten ökar ännu mer kommer det inte att finnas kvar några isbjörnar på Jorden. Så därför kan det vara kul att veta mycket om den. Vi får hoppas att den blir kvar så länge som möjligt men nu kommer du får reda på mer fakta om Isbjörnen.

Isbjörnens liv
Isbjörns ungar födds för det mesta i januari men de lämnar inte boet för än i april. De är blinda när de föds. De öppnar sina ögon först efter en månad. Många tycker att isbjörns ungar är söta. Ungarna leker väldigt mycket. Det gör de tillsammans med honan. Efter 8 månader är ungarna livsfarliga. Ungarna lämnar honan efter ungefär 2,5 år. Den blir ungefär 30 år gammal men i fångenskap blir den omkring 40 år.

Fortplantning
Honorna blir könsmogna vid 4 års ålder. Honorna blir dräktiga i oktober eller november. Ungarna föds i januari. Det är ungefär 3-4 ungar per kull. Ibland kan det ske en fördröjd fosterutveckling utvecklas den efter parningen. Då kan det hända att den stannar kvar hos sin mamma tills den blir mer än 2,5 år. Tre fjärdedelar dör innan den blir 2 år.

Föda
Björnar är allätare. De äter i princip vad som helst. Men Isbjörnar jagar och det är då de får mat. Den födan som den äter mest är kött, ägg, säl, fisk, sjöfåglar och strandade valar. Isbjörnarna brukar sitta vid andningshål. Där jagar den sälar. Ibland kan den sitta i flera timmar på att vänta på att en säl ska komma. När den sitter vid hålen är det bra att den har snabba reflexer. Den får snabba reflexer när den leker som baby. En isbjörn äter cirka 4kg kött varje dag. Det är väldigt mycket. Den får i sig mycket a vitamin vilket är bra.


Förekomst
Isbjörnen finns inte i så väldigt stor utsträckning på jorden. Just nu finns den i Alaska, Norra Ryssland, Svalbard, Grönland, Kanada och Nordpolen. När det var istid i Sverige levde isbjörnen i Sverige också. Isbjörnen förekommer oftast nära vattnet men ibland kan man se den flera kilometer in på land. Isbjörnen är väl anpassad till vatten.

Kännetecken
Isbjörnen är ett väldigt stort djur. En hane blir cirka 3 meter lång och en hona 2,5 meter lång. En hane väger mellan 500 till 700kg medan en hona väger 300 till 350 kg. Den har lång hals och ett långt huvud och små öron. Den är världens största landlevande rovdjur. Den är nära släkt med brunbjörnen. Pälsen är för det mesta gräddvit men den kan bli gul och det beror på uv strålningen. På San Diego Zoo blev deras päls grön för det växte alger på hårstråna. En isbjörn går i ungefär 5 km/h men den kan springa i 55 km/h. Isbjörnar i Alaska har man sett gå 80 km på en dag.

Övrigfakta
Isbjörnen har inga fiender förutom människan. Isbjörnen är bara farlig för människan om den är hungrig. Den har väldigt eftertraktad päls. Idag finns det 25 till 40 tusen isbjörnar och arten är utrotningshotad. Isbjörnar hotas av växthuseffekten.

Avslutning
Isbjörn har varit kul och intressant att jobba med det gick snabbt och så var det roligt. Man lärde sig jätte mycket. Det har varit lätt att hitta fakta men svårt att hitta bra bilder. Det h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Isbjörnen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-06]   Isbjörnen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8911 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×