Kristen Musik

2 röster
7884 visningar
uppladdat: 2008-01-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kristen musik är ett begrepp som omfattar många olika stilar. Man kan inte direkt säga att kristen musik i sig är ett genre, utan snarare att det finns flera olika genre inom den kristna musiken. I detta arbete kommer jag att ta upp kyrkomusiken, psalmerna, lovsångerna samt gospel. Jag berättar det viktigaste om dem och tar även upp textförfattare, kompositörer, artister och grupper.

Kyrkomusik

Det första man oftast kommer att tänka på när man hör uttrycket kristen musik är den musik vi hör när vi går till kyrkan, alltså kyrkomusiken. Kyrkomusiken har en stor del i den kristna gudstjäntordningen. Man kan säga att den liturgiska musiken är ”kärnan” i kyrkomusiken. Inom den ortodoxa kyrkan sjungs dock alla sånger a capella. Gregoriansk sång är i sin tur ett kännetecken för den katolska kyrkans latinska rit. Gregoriansk sång är enstämmigt och utan harmonier. Gregoriansk sång har fått sitt namn efter påven Gregorius den Store (590-604).
Begreppet ”kyrkomusik” har med tiden blivit utökat till att omfatta även annan musik, såsom kantater, oratorium och Gregoriansk sång. Med kantat menas en komposition för en eller flera röster och instrument. J. S. Bachs kantater är särkskilt kända, eftersom han komponerade så många men lyckades hålla en hög kvalitet på dem alla. Bach komponerade även Juloratoriet (Weihnachtsoratorium BWV 248) som är ett oratorium som är delat i sex stycken kanater. Först var det meningen att kanaterna skulle sjungas under de tre första dagarna i jul, nyårsdagen, nyårsdagen, söndagen efter nyårsdagen och trettondagen.
En annan känd kompositör är Georg Friedrich Händel, som bl.a. skrev det kända Messias-oratoriet. Ett oratorium är så gott som alltid en komposition med en berättelse från bibeln som text. Händel skrev Messias år 1742, och oratoriet är menat för kör, orkester och solister. Texten är ur Bibeln och handlar om Jesu uppståndelse och frälsning. Det var först meningen att verket skulle framföras vid påsk, men senare började det förknippas med advent. I verket finns en sopranaria med originaltiteln I Know that my Redeemer Liveth som ofta framförs vid kristna begravningar.

Psalmer

Psalmer är de sånger vi oftast sjunger när vi går till en gudstjänst av något slag i en Kristen kyrka. Själv ordet psalmer kommer från grekiskan och används om böckerna i psaltaren i Bibeln. Dessa psalmer sjöngs redan i synagogan och den tidiga kyrkan. Så småningom började man parafrasera, alltså omarbeta, psalmerna och det ledde till de psalmer vi sjunger idag.
Psalmerna är avsedda för allsång i gudstjänstsammanhang. Psalmerna publiceras i psalmböcker. Vissa psalmer används bara i vissa sammanhang, t.ex. den välkända psalmen Hosianna, Davids son sjungs och spelas bara vid adventstiden. Texten till psalmen är hämtad från Mat. 21:9.
Att sjunga psalmer är speciellt för de nordiska kyrkorna. T.ex. i engelskan skills det mellan psalms och hymns. Med psalms menas versifierade psaltarverser medan hymns betyder sakrala sångstycken som sjungs i kyrkan. Psalmer publiceras i psalmböcker, och där är de mest spridde de som används i Svenska Kyrkan. T.ex. Måne och Sol är en mycket välkänd psalm i Finland. Kända psalmförfattare i Finland är bland annat J. L. Runeberg, som skrev 10 stycken psalmer, samt Mikael Agricola och Elias Lönnrot.

Lovsång

Lovsånger är ett sätt att be och uttrycka sin kärlek till Gud. I Finlands kristna kyrkor används dessa mycket under t.ex. skriftskolor. Över huvudtaget i kristendomen har man använt sig av lovsånger under hel dess tid, dock på varierande sätt.
Lovsång kallas också den modernare gudstjänstmusik som kommit att komplettera de traditionella psalmerna. Trenden fick sin start i Jesusrörelsen på slutet av 1960-talet. Trenden har också gett upphov till en bred subkultur, och många skivor med lovsånger ges ut varje år, t.ex. en cd med namnet Wow: the Greatest hits ges ut varje år med de största hit-låtarna.
På mitt eget skiftskoleläger sjöng vi lovsånger vid andakterna, och annars också väldigt mycket. Sångerna piggade också upp de (oftast) småtråkiga veckomässorna och gudstjänsterna. Välplanerade andakter hade också valt lovsånger som stödde andaktens tema och budskap. Sångerna är väldigt trevliga och catchiga. Några särskilt härliga lovsånger är ”Shine, Jesus shine”, ”Ropa till Gud”, ”Våga vara den du är” och ”Father God”.

Gospel

Med det traditionella begreppet gospel, menas kyrklig musik som är utvecklad i USA i församlingar där de flesta medlemmarna var svarta. Ordet gospel kommer från engelskans ord för Evangelium, alltså glädjebudskap. Oftast har gospel-låtarna kristen text. Gospelsångerna framförs i regel av körer, ofta vokalt eller med enkelt ackompanjemang. Gospel är nära besläktat med spiritual och blues.
I dagens läge uppfattar man inte längre gospel som bara den musik de svarta framför, utan all musik med kristet budskap räknas som gospel. Budskapet varierar mycket, låtarna kan handla om allt från vad Bibeln säger till en troende individs egna vardagliga erfarenheter. Även stilen av gospel-musken varierar kraftigt, det finns representerar allting från traditionell gospel till kristen metal, också känd som White Metal. Den mest framgånsrika White Metal-gruppen är P.O.D som 6 gånger varit nominerad till Grammy-priset. Ett bra exempel på en låt av dem med stark bindelse till Kreistendomen är låten ”Portrait”, som faktiskt först hade namnet ”Christ”.
En känd finlandssvensk gospelkör är His Master’s Noise, en kör från Helsingfors som är grundad 1988 och har verksamhet än idag. Kören är öppen för alla över 16 år, och består av ca 50 korister. Kören har en bred repertoar och framträder förutom med gospel även med svensk körmusik, psalmer och visor. Själv har jag lyssnat igenom HMV’s cd All We Wanna Do, och jag måste säga att gospel inte låter så tokigt. Speciellt mycket gillade jag låten ”I Himmelen”, som är ursprungligen en psalm. Sången ”Your Word” är också en av mina favoriter eftersom mitt favorit bibelord är med i sången. ”You word is a lamp to my feet, a light to my path” kan hittas i Psaltaren 119:105.
En annan känd finsk gospelartist är Nina Åström som år 2000 representerade Finland i Eurovisonen med sången ”A Little Bit”. Hennes sånger är skrivna ur ett kristet perspektiv och är också ett personligt ställningstagande.
Andra kända gospelgrupper är Edwin Hawkins Singers, Take 6 och DC Talk. Även flera världskända pop- och rockartister har spelat in gospellåtar, t.ex. Elvis Presley, Bob Dylan, Mariah Carey, Madonna och Carola Häggkvist.
Några välkända traditionella gospellåtar är ”When the Saints Go Marching In”, ”Oh Happy Day” och "Amazing grace".



Avslutning

Kristen musik är ett område som det finns mycket information om. Det svåraste var ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kristen Musik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-12-31

    Bra skrivet på alla sät. Inget att anmärka på. Men se upp med Wikipedia! Allt är inte riktigt som står där

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-06]   Kristen Musik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9047 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×