Yucatanhalvön

1 röster
11804 visningar
uppladdat: 2008-02-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Yucatanhalvön

1. Allmänt
Yucatanhalvön är en halvö i Mexico som har en medeltemperatur på 37ºc. Halvön ligger mellan Mexikanska golfen och Karibiska havet och har en area på ungefär 200 000 km2 och en kust på mera än 1250 km. Den hör till största delen till Mexico men delar hör till Guatemala och Belize. Nederbörden på ett år är cirka 500 mm i norr och 1 200 mm i söder. Man talar spanska och på spanska heter halvön Península de Yucatán. Det är orkansäsongen från juni till oktober, så om man reser dit lönar det sig att resa mellan oktober och maj när det är högsäsong och bästa vädret. Yucatán är en halvö med djungelväxta ruiner, kristallklara vatten med mycket fisk, korallsandsvita stränder och naturreservat. Valutan är pesos. De flesta butiker och restauranger tar också emot dollar. Cancun är den livligaste staden med många hotell och fina stränder. Yucatán har många mayaruiner och kvarlämningar från mayaindianerna. Mest pengar kommer det från jordbruk, oljeutvinning och turism.

2. Historia
Playa del Carmen och de närmaste omgivningarna hette tidigare Xaman Ha, eller Nordliga Vatten, och var under 1000-1550-talet det ställe där mayafolket startade resan över havet till ön Cozumel. Man kan än idag hitta ett flertal lämningar från den tiden som tros ha varit bl.a. övernattningsställen och viloställen för dem som kommit långväga ifrån. I bostadsområdet Playacar ser man faktiskt också mindre monument utspridda. I närhet till orten finns mängder av intressanta lämningar från olika tider som berättar om halvöns intressanta kultur och historia. Naturparker som Xel-Há och Xcaret innehåller också viktiga spår av mayakulturen. Man förstår lätt att man både nu, och för lång tid sedan, valt dessa natursköna platser. Erövrarna från Spanien har också satt spår runt om på Yucatanhalvön både i arkitektur, traditioner och maträtter. De viktiga storbruken, haciendas, som odlade sisal (fiber från agareplantan) för export, har idag renoverats till restauranger och hotell som är väl värda ett besök. Mayakulturen lever än idag, man kan se mindre mayabosättningar utspridda på halvön. Den idag mycket levande och färgstarka kulturen i det mexikanska samhället ger oss insyn i vardagslivet i musiken, dansen, hantverken och inte minst i maten.

Mayafolket
Den centrala delen av Yucatán har ett flertal mayabosättningar och många av dem påträffar man i närheten av turistorterna. I den traditionella mayafamiljen tar mamman hand om barnen och huset. Vanligtvis har man en köksträdgård där mamman odlar chili, koriander och tomat för husbehov. Det gör man ofta i torra trädstammar för det är en bekväm arbetshöjd och då undviker man att husdjuren tar skörden. Kalkonen, grisen och hönorna samsas omkring huset som traditionellt byggs av pinnar eller sten och ett tak gjort av palmblad. Taket släpper inte in regn om det är ordentligt gjort och är svalare än vanliga hus eftersom det låter vinden blåsa igenom. Hållbarheten är ca 10 år, sedan har termiterna ätit upp det. Pappan arbetar ofta i "milpan" där han odlar majs, bönor, chili eller annat han behöver eller kan byta och sälja. Ofta har männen andra jobb under några månader för att dryga ut kassan. De kanske plockar kaffe eller hjälper till inom byggen. Man talar maya och ibland även spanska. Många av namnen på ställen som Xel-Há eller Xcaret, är just på mayaspråket. Många av mayafolket är analfabeter och går sällan i skolan. Tv och radio sänder en del information på maya, t.ex. om det är fara för orkaner, nyheter och valpropaganda. I övrigt kämpar man med att bevara mayaspråket. Man använder fortfarande tecken för att skriva siffror. Punkter är ental, dvs. en punkt är ett, två punkter är två osv. Siffran fem skrivs som ett horisontalt streck, sex blir då ett streck och en punkt osv. upp till tjugo, som återigen skrivs som en punkt. Sedan räknas det i tjugotal. 45 blir två punkter och ett streck. Gamla traditioner och religion bevaras, även om katolicismen och frikyrkorna gör sitt bästa för att ändra på dem. Många ceremonier hålls för att blidka gudarna, såsom "chac chaac" för att regnet skall komma över milpan. Man har också ett slags medicinmän som förutom att de kan bota sjukdomar också kan spå framtiden. Aluxes är en slags småtomtar som man skall hålla sig väl med för att de skall skydda skörden. Xtabay är en ond själ som lockar män med sig, hon bor i det stora ceibaträdets stam. Korset har stor betydelse för mayafolket, det symboliserar de fyra kardinalerna och har dyrkats redan långt innan spanjorerna kom. Ända fram till 1500-talet så formade man mayabarnens skalle med bräden som man spände fast vid pannan. Detta ledde till mayafolkets speciella utseende. Tänderna sköttes väl. Mayafolket tuggade gummi som de fick från gummiträdet. Dessutom sågade man framtänderna i olika mönster. Det var också vanligt att ramade in framtänderna med guld. Det kan man se ännu idag.

3. Kultur
Seder och bruk
Under året firar de mexikanska familjerna flera högtider, några av dem religiösa. Till jul tas krubban fram även julgranen och tomten besöks av många familjer numera. I början av januari kommer de tre vise männen med fler paket och man samlas för att äta vetekrans med torkad frukt-"rosca de reyes" och se vem som får plast Jesusbarnet som finns gömt inuti. Upphittaren får hålla fest på Candelariadagen i februari. Nationaldagen i september och allhelgona med fest och mat för de döda är andra stora dagar då man följer traditioner. Innan barnen föds håller man flera fester för barnet med presenter och lyckönskningar. Flickors femtonårsdag är mycket viktig och speciellt i byarna håller man stora fester då man gör av med allt man har för att den unga skall kunna klä sig i spetsar, åka "askungevagn" och känna sig som en fröken. Mexikaner gifter sig efter flera år som "fästfolk" och då har man redan möblerat upp bostaden man fick i present av föräldrarna, eller bor hos svärföräldrar under de år det tar att skaffa sig ett eget hem. Mannen har anhållit om brudens hand, man har diskuterat bröllopet och kostnader och brudens far står för det mesta. Affärsbekanta och avlägsna släktingar bjuds också och därför är bröllopen stora, ofta runt 500 personer, och därför mycket dyra. Samboende och skilsmässor är fortfarande ovanligt. När en anhörig dör vakar man genast över den döde ett dygn, och inom 24 timmar sker begravningen. Man hedrar och minns de döda under "Dia de muertos" och gör ett hemaltare med alla de maträtter och drycker de döda gillade. Blommorna skall vara i starka färger för att de döda skall hitta ned till de levande, och vatten måste finnas, för de blir törstiga på färden. Som mexikan hälsar man alltid på alla när man kommer in i ett rum med människor eller träffar någon som sitter vid ett bord ... Män tar i hand, damer och barn pussas på kind. Män som känner varandra väl, eller är närstående omfamnar varandra med överkroppen och ger varandra en "hästklapp" på skuldran, därefter handslag. Går man efter en stund från samma grupp, eller en fest tar man adjö av alla igen.

Dans och musik
Det typiska för Mexiko är kanske mariachibanden som spelar elegant klädda i charro-dräkter, med stora hattar och silverutsmyckade byxor. Det är vanligt att ha dem och spela på viktiga högtider så som bröllop eller dotterns femtonårsdag. Man sjunger gärna med och dricker tequila. Gentlemän köper extrasånger av banden till sina damer vid bordet. Mariachibanden håller sig till vissa gator och torg för att skaffa kunder, och betalas per sång. Desto flera i bandet desto dyrare. I Playa del Carmen samlas mariachispelarna vid torget vid havet, och spelar även på en del restauranger och hotell. Marimban spelas mycket bl.a. i Veracruz-trakten på stora xylofoner, rancheras och norteñas och uppskattas av folket i byarna. På Yucatanhalvön spelas också mycket tropisk musik med salsa, merengue och andra karibiska rytmer. Alla regioner har sina typiska folkdanser och bland de vanligaste är Jarabe Tapatío från Guadalajara och Jarana från Merida.

Mat och dryck
Majs är en av de viktigaste ingredienserna i mexikansk mat. Mayafolket trodde att majs var en gåva från gudarna och behandlade det också så. Majsen används främst till tortillabröd. Tortillabröd kan användas till mycket bl.a. enchiladas (tortillas fyllda med kött eller kyckling och sedan bakad i ugn, se bilden), tacos och burritos. Mexiko har över 100 olika chilisorter. Alla är inte lika starka utan vissa är till och med söta. Chilin används främst i grytor och ofta tillsammans med tomat. Chili salsan är också ett populärt tillbehör som är en blandning av tomat, koriander, lök och chili. Grön lime, koriander, kummin, vitlök, squash och kikärtor är också populärt i det mexikanska köket. Antojitos är en smårätt som ofta serveras med öl. Denna rätt består av korvar, smält ost på tortillas, jordnötter eller något annat. Kokta eller friterade bönor är också viktigt i den mexikanska maten. Den ger fiber och proteiner till den fattiga befolkningen. Ris och ost används också flitigt i diverse rätter.
Tequila är Mexikos nationaldryck och görs av blå agave. Den tillverkas oftast i närheter av staden Tequila. De vanligaste ölen är Sol och Corona och serveras med en limeklyfta. Licuados (juice sötat vatten och fruktjuicer) och jugos (juice med fruktkött) är vanliga törstsläckare vid kusten. Kakaobönan har sitt ursprung från Mexiko och användes till och med som valuta fram till 1500-talet. Också tobak odlas i Mexiko.

4. Natur
Flora
Området runt Riviera Maya täcks av mellanhög djungel, med träd upp till 25 meter. Eftersom stora områden utsetts både för naturfenomen såsom orkaner och eldsvådor är det inte ofta man ser dem så höga. Många arter är speciella för området. Kring Cancun är floran lägre, nästan skogslik med manglar, buskar, guanopalmer med stora solfjäderformade blad som man använder till palapataken och andra träd upp till åtta meter. I Cancun är i stort sett all flora utbytt och istället har det kommit planteringar från hotellen, men manglaren vid lagunen finns ännu kvar. I Playa del Carmen ser man i allmänhet lite högre träd som har vackra luftrötter.

Djurlivet
Det finns mycket djur på Yucatánhalvön, men många av dem är utrotningshotade. Av de utrotningshotade djuren finns jabirú, sköldpaddor, tucaner, manatí, jaguar, spindelapan och vitsvansade rådjuret som ses som en delikatess i många byar. Men om man åker en bit ut från städerna kan man stöta på något av de utrotningshotade djuren. Strax utanför Cancun kan vi se coatimundin, coatín eller tejón (en slags mindre tvättbjörn), gröna små papegojor som skränar om dagen och flyger i skymningen och chachalachafågeln med sitt speciella läte.

Cenoten
Cenoten (se bild) är vattenhål, eller öppningar som bildats i den porösa berggrunden av erosion. Ofta har cenoten sand i botten och mycket klart vatten, ibland även grottformationer. De ser ofta ut som en grottöppning, en källa eller en liten lagun. En del kan man snorkla, bada eller dyka i. Dykning kräver vana dykare och bör göras med guider som känner till cenoten ifråga. Hela Yucatanhalvön innehåller många underjordiska vattendrag och grottor. Många cenoten är ännu outforskade, eller under utforskning av privata ägare och forskare. Många fler finns säkert gömda i djungeln. Dessa vattenkällor har haft stor betydelse för mayabefolkningen genom åren. De var heliga och användes som färskvattenkällor. Därför kan man ofta se monument byggda i närheten av dem.

5. Städer och öar
Riviera Maya
Riviera Maya är kuststräckan mellan Cancun och Tulum. Sträckan är ungefär 130 km och går längs med kusten och är omringad av djungel. Kustens välskötta stränder besöks av soldyrkare, familjer och sportutövare. I Rivieran Maya är det badvänligt året runt och korallreven ger skydd från stora vågor. I det klara turkosfärgade vattnet kan man se ner till 30 m under vattnet. Där finns även många ruiner och andra kvarlämningar från mayatiden.


Playa del Carmen
Playa del Carmen var för inte så länge sedan en lite fiskeby man åkte via på vägen till ön Cozumel. Under 10 år har Playa del Carmen vuxit men man har dock lyckats spara naturen. Stråtak och andra naturmaterial är mycket vanliga. Stora träd med vattensökande rötter och vattenkällor har byggts in i matställen och barer. Playa del Carmen är nuförtiden en turistort med en många restauranger och barer. Det mesta finns inom gångavstånd och många hotell har sin egen strand. 5:e avenyn, eller Avenida Quinta som den heter på spanska, är stadens pulsåder som alltid är fullpackad med folk och en massa gatubutiker med hantverk och även restauranger. Stränderna är av fin korallsand och havet med en turkosblå färg är mycket klart. Det kan dock blåsa men det är oftast varm vind. Korallreven finns inte vid badstränderna utan man måste oftast åka med båt en bit ut. Det finns att hyra snorklar och grodfötter. Stränderna blir skyddade av ön Cozumel, så vågorna är betydligt mindre än vid Cozumels atlantkust.

Cancún
Cancun har inga ruiner eller någon kolonial prägel. För bara 30 år sedan var det en liten fiskeby med vita, vackra korallstränder. Då massturismen började öka ca 20 år sedan, såg regeringen möjligheter att förvandla området till ett semesterparadis. Idag är Cancun en stad med många hotell och egen flygplats. Det är mycket dyrt att bo där. Man har byggt enligt amerikanernas krav. Staden är indelad i två områden, hotellzonen; där det bland annat finns hotell, shoppingcenter, golfbanor, mayalämningar och kända restauranger. I ”Downtown”; bor lokalbefolkningen. Cancun är ett av de bästa ställena om man vill bli ompysslad på ett lyxhotell, åka på kryssning, bada i det varma vattnet eller festa hela natten. Där finns många fina affärer, marknader och restauranger. Nattlivet är också mycket aktivt. Det finns möjlighet för en massa vattensporter längs med hotellkusten t.ex. snorkling, paddling, dykning, segling och vattenskoter åkning.

Puerto Morelos
Puerto Morelos är en liten hamnort 35 km från Cancun på väg mot Playa, som tidigare skeppade trä till Europa. Byn har en lugn och stillsam hamnstråk med några trevliga skaldjursrestauranger och några få småbutiker med hantverk och söndagsmarknad på torget. Stranden är skyddad av korallrevet som ligger framför hamnen.

Cozumel
Största bebodda ön i Mexiko ligger bredvid ett av världens längsta korallrev och är känt som ett av de bästa dykarställena. Ön har också mycket historia och många mayalämningar, många öppna för besök. En stor del av den 50 km långa ön är täckt av djungel och har många djur och fåglar som är speciella för ön. San Miguel heter huvudstaden som bevarat enkel karibisk stil, med butiker och ett pulserande nattliv. Ön har en kustsida med lugnare stränder, och en som ligger mot öppet hav och inte passar för bad på grund av havsströmmar och vågor. Naturparkerna Punta Sur och Chankanaab har utmärkta snorkelmöjligheter, och sportfisket är världsberömt.

Mérida med omgivning
Merida är delstaten Yucatáns huvudstad. Merida är en trevlig och ren kolonistad som grundades 1542 av spanjorerna. Tidigare låg mayastaden Ichaanziho här. I stadens hjärta finns Plaza Mayor med en katedral från 1500-talet. I Merida finn många olika trossamfund och kyrkor som har varit betydelsefulla under olika tider. Från Merida kan man köra vidare till Muna och sedan vidare till Oxkutzcab, som odlar mycket frukt. Efter Oxkutzcab finns Mani.

6. Sevärdheter
Uxumal
Uxumal är en mycket fin Maya stad som finns i Puucbergen. Här finns bland annat nunneklostret La Monjas med stenmosaiker och geometriska former utförda i kalksten.

Chichen Itza
När man på medeltiden i Europa kämpade för att överleva hade man det bra på Yucatanhalvön. Man skapade kalendrar, studerade stjärnor och byggde stora städer t.ex. Chichen Itza. Mellan åren 500 och 1200 byggde mayaindianerna upp Chichen Itza, ett stort centrum som är den mest kompletta ruinstaden på hela Yucatán. Chichen Itza är femton kvadratkilometer stort och där bodde flera hundra människor på 500 till 1200-talet. El Castillo är en vacker pyramid tillägnat Kukulcan, mayafolkets ormgud. Den har 365 trappsteg, 45gradig trappa med 9 våningar som man tror har med mayakulturens kalender att göra. Under höst- och vårdagjämning samlas hundratals människor för att se när ljuset och skuggorna på trapporna liknar en orm som slingrar sig neråt. Andra platser i Chichen Itza är Juego de Pelota (en av de största pelobanorna i Mesoamerika), Cenote de los Sacrificios (man slaktade förloraren i det så kallade pelospelet där), Templo los Jaguares, Templo de los Guerros, Observatorio (en av de få runda mayabyggnaderna; bilden) och Casa de las Águilas.

Coba
Till Coba kommer man på några timmar från Playa del Carmen eller Cancun. Coba var mayaindianernas största bosättning och byggdes upp före Chichen Itza och Tulum. Man tror att staden var mera än 70km² stor och hade 40 000 invånare. Cobas glansperiod var mellan 600-900-talet. De flesta byggnader är ännu gömda någonstans i djungeln och arkeologerna tror det funnits mer än 6000 byggnader. Största sevärdheten är Nohoch Mul, en stor pyramid som sticker ut genom djungeln. Det finns även stenplattor och statyer av en drottning kallad Tikal. Coba är omringad av vägar. En av vägarna leder ända till mayastaden Yaxuna.



Xel-Há
Xel-Ha är en lagun med massor av fisk. Xel-Ha betyder ungefär där vattnet föds. Området är numera en vattenpark för turister med restauranger och souvenirbutiker. Här kan man bland annat simma med delfiner, dyka och snorkla samt åka ner längs med floden på en badring. Där finns grottor, cenoten, fina bad, gångar längs djungeln och mycket mera.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Yucatanhalvön

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-08]   Yucatanhalvön
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9208 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×