Mauritius

3 röster
7326 visningar
uppladdat: 2008-03-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mauritius är en pytteliten självständig republik, stor som två tredjedelar av Gotland. Landet ligger i Indiska oceanen, 160 mil öster om Madagaskar och brukar räknas som en afrikansk nation trots att majoriteten av befolkningen faktiskt är indiska hinduer. Ytan är 1860 kvadrat km och landet är ett av världens folktätaste med 600 invånare per kvadrat kilometer. Till Mauristius hör den obebodda ön Rodrigues 560km nordöst och utspridda korallatoller som Cargados Carajos och Agalega. Mauritius reser sig brant i söder till en platå och sluttar sedan mjukt mot norra kusten. Ön omringas av korallrev

De olika öarna som idag utgör landet Mauritius var under en mycket lång period obefolkade. Det var troligen inte förrän någon gång på 1300- eller 1400-talet, som öarna för första gången besöktes av människor.



Mauritius flagga Färgerna på Mauritius flagga står alla för olika saker.
Det röda står för offren under frihetskampen,
det blåa för indiska oceanen,
det gula för friheten
och det gröna för öns alla växter.



Ekonomi

Efter att Mauritius blev självständigt 1968 har landet genomgått en stor omvandling. Från att vara ett u-land liksom många andra länder i Afrika, med hög arbetslöshet och med en jordbruks beroende ekonomi, har Mauritius blivit en modern välmående industrination,
med ett bra näringsliv där turism spelar allt större roll. Det har naturligtvis inte blivit så utan problem.

På 70-talet tog regeringen ett starkt beslut att förändra ekonomin och skapa välbetalda jobb åt folket. Det var då de första turistsatsningarna kom. Under programmets första två år skapades 64000 nya jobb, dessa jobb var inte alltid de mest välbetalda, men det ökade välståndet för den fattiga befolkningen.
Mauritius Högkonjunktur under 70-talet fick också hjälp av höga sockerpriser på världsmarknaden samtidigt som Mauritius fick mycket bistånd från andra länder.

På slutet av 70-talet försämrades ekonomin kraftigt, eftersom oljepriserna gick i höjden och sockerpriserna rasade. I slutet av 1979 var underskottet av handelsbalansen 111 miljoner dollar. Mauritius sökte då hjälp av IMF och världsbanken.
I utbyte mot att Mauritius fick lån och andra krediter för att kunna betala importen gick regeringen med på att dra ner på matsubventioner, sänka pengavärdet på valutan med 20% och att minska stadsutgifterna kraftigt. Inte helt olikt det svenska sceneriet 1991-1993.
Tack vare en politisk enighet om ett åtgärdspaket som omfattade de flesta samhälsområdena återhämtade sig ekonomin snabbt. Inflationen sjönk och det gjorde också arbetslösheten. Mauritius faktiska arbetslöshet är idag mindre än Sveriges, sysselsättningen är högre än i Sverige. En våg av hoppfullhet präglade den politiska och ekonomiska atmosfären.1986 lyckades regeringen också få ett överskott i statsbudgeten.

Vissa ekonomer har gemfört Mauritius med tigerekonomierna i Asien. Ekonomins utveckling stannade av lite i början av 90-talet, men har återhämtat sig bra, med en tillväxt på 5,6% per år.
Turism är den näst största källan för utländsk valuta, och betalar också det mesta av underskottet i landets utrikeshandel.

Mauritius har idag 12,966 i BNP per capita, vilket är högre än de flesta länder i Afrika, men det ligger ändå lågt om man gemför med västvärlden



Turism
Turister lockas av att åka till Mauritius av det behagliga klimatet, de vackra stränderna och korallreven. En tredjedel av turisterna kommer från Frankrike. Många turister kommer också från bland annat Storbritannien, Tyskland och Sydafrika.

Mauritius har satsat på lyxturism, och det har man gjort mycket medvetet. Det finns bara ett begränsat antal turistanläggningar på ön, och inte många nya har fått bygglov de senaste femton åren.



Dronten
Dronten (lat. Ra´phus cuculla´tus) var en sort fågel som upptäcktes på Mauritius i slutet av 1400-talet. Den fanns bra på Mauritius och har därför blivit en känd symbol för Mauritius.
Dronten utrotades av människan för alltid omkring 1680. Eftersom den utrotades för över 300 år sedan vet man idag inget exakt om den utdöda duvfågeln. Framförallt bilden av dess utseende bygger mycket på antaganden baserade på målningar och anteckningar ritade av personer som säger sig ha sett dronten. Även utgrävningar av enstaka kroppsdelar från döda dronter ligger till grund för de fakta man idag har om dronten. Nedan är en ritad rekonstruktion av hur man tror att dronten såg ut.

Trots att man ännu inte har hittat ett helt drontskelett har man ändå en god uppfattning hur drontens kropp såg ut. Dronten var ungefär en meter lång, vägde mellan 13-23 kg och var en stor, klumpig fågel. Den åt huvudsakligen frukter och växtdelar, men dåtidens sjömän sägs ha sett dronter äta fiskar. Det sistnämnda tycks ha lett till att dronten oftast sed som en kustfågel, som levde nära stränder och rev. Men i själva verket är de flesta forskare idag överens om att dronten främst var en skogsfågel och levde i skuggan bland träd och andra växter. Därför är det svårt att säga om dronten värkligen åt fisk eller inte.
Det som fascinerade många människor gällande drontens kostvanor och metabolism var att den åt järn och sten utan några synliga problem. Idag tror man att stenarna och järnet hjälpte dronten med matsmältningen, men 1600-talets människor tyckte att det var väldigt roligt med fåglar som åt sten. Därför blev Dronten en attraktion som följde med cirkusturnéer runt Europa och underhöll människor genom att äta stenar. Av den orsaken fångades många dronter, och även deras avkomma och ägg. Att dronten inte kunde flyga och knappt kunde springa gjorde den till ett mycket lättfångat byte. Dessutom var dronten inte rädda för människor, vilket gjorde att man knappt behövde jaga för att fånga den. Det återberättas i jägares dagböcker att man under en jakt kunde fånga upptill 50 dronter utan problem. Detta gjorde naturligtvis att dronten blev utrotad. Det absoluta slutet för dronten kom när sjöfarare förde med sig klövdjur från hemländerna till Mauritius. Lösgående kor och grisar trampade sönder drontens nästen, som på grund av fjäderfäets bristande flygförmåga befann sig på marknivå. Dronten utrotades helt från Mauritius och har inte setts till sedan slutet på 1600-talet.

Att en art utrotas får knappt någon i dagens samhälle att ens rycka på axlarna. En vanlig åsikt är att det inte spelar någon roll om djur eller växter dör och försvinner för alltid. Men oavsett om man vill det eller inte får alla handlingar konsekvenser. Utrotningen av dronten påverkade ovillkorligen djur- och växtlivet på Mauritius. Hur tydligt förändringarna skedde märktes först i efterhand. Under sent 1900-tal märkte man på Mauritius en kraftig minskning av ett inhemskt träd, Sidero´xylon sessiliflo´rum (tidigare kallad Calva´ria ma´jor). 1973 fanns bara 13 träd kvar, alla över 300 år gamla. De härstammar från den tid då dronten ännu levde på Mauritius. Träden bar rikligt med frukt, men inga nya plantor växte upp. Forskare var ställda och sökte finna ett logiskt svar. Tillslut föreslogs det att dronten kanske behövdes för att trädet skulle kunna föröka sig. Man fann att trädets frukter måste passera genom drontens matspjälkningskanal för att kunna gro. Den kraftiga minskningen av träden påverkade i sin tur djur- och växtlivet på ön. Växter som levde i skydd av trädet och djur som åt av frukterna blev lidande. Svampar, kvalster, hoppkvastar och andra nedbrytare förlorade en potentiell näringskälla. För att sammanfatta konsekvenserna av drontens utrotning kan man säga att ett ekosystem rubbats. Dronten var en del av en näringsväv och ett samspel mellan djur och växter. När duvfågeln dog ut blev trädet Sidero´xylon sessiliflo´rum direkt lidande eftersom den var beroende av dronten för att kunna föröka sig. Likt en kedjereaktion påverkade det sin tur fler levande organismer inom habitatet.



Kultur
Den traditionella musikstilen på Mauritius är sega, som blandar afrikansk musik med polka. Den har starkt genomslag inom alla folkslag. I sinmoderna form har den soukous zoukoch reggae. En annan variant av sega finns på den mindre ön Rodrigues

Litteraturen är offtast skriven på franska, några av de största författarna är: Malcolm de Chazal, Edouard Joseph Marc Maunick, Raymond Chastle och Khal Torabully. Den störste Dramatikern är Dev Virahsawmy ochskriver på morisyen.

Det finns en teater i Port Louis som grundades redan 1822, men den används idag mest av olika amatörteatergrupper. En mer livaktig scen finns i Rose Hill



Folket
Det mauritiska samhället är en väl sammanvävd "bryggd" av folk, språk, religioner och etniska vanor. Olikheterna och inte minst den vänliga relationen mellan folken, gör Mauritius till ett multikulturellt samhälle i begreppets bästa mening. Ett utmärkt studieobjekt för politiker och makthavare i vilket land som helst! Var annars kan man hitta så många byar och småstäder som stoltserar med en katolsk kyrka, en Moské och ett Hindutempel på gångavstånd från varandra? Har man tur kan man också hitta en kinesisk pagoda i närheten.
På en ganska undanskymd begravningsplats vid Bambous finns en Muslimsk och ---en Judisk avdelning!!!
Engelska är landets officiella språk. Det talas dock flera andra språk. Franska förstår nästan alla men Creole är Mauritius'''' "lingua franca". Creole är i sig är ett blandspråk bestående av franska, engelska och holländska med många influenser av afrikanska språk. Det talas också många indiska språk. Hindi, Urdu och Bhojpuri (en sorts blandning av Creole och Hindi).

Religion
Det är religions frihet på Mauritius. De flesta indomauritier är hinduer, men det finns också många muslimer. Mauritier som har sitt ursprung i Europa är oftast katoliker.
Många inom den kinesiska minoriteten är både buddister och katoliker.

Det är lite späningar mellan den hinduiska majoriteten och den de kristna och muslimska minoriteterna.


Historia
Ögruppen Maskarenerna passerades av arabiska och malajiska sjöfarare redan på medeltiden. Öarna var då obebodda. Men det var först på 1600 talet som un namngavs.
Under 1600-talet försökte holländare några gånger att kolonisera huvudön som fick sitt namn efter den hellenske ledaren, prins Maurits av oranien. Det var under denna perioden som dronten utrotades. Hålländarna grundade de första bosättningarna på ön och ägnade sig åt både boskapsskötsel, tobaksodling och införde hjortar samt sockerrör från Java. De förde också in slavar och straffångar som arbetskraft till Mauritius. Hålledarnas uppbyggnad förstördes dock av flera återkommande cykloner, och eftersom de redan hade en fungerande bas i Cape Town (sydafrika)var det inte lönt för dem att bygga upp på nytt så de övergav koloniprojektet.

Holländarnas utträde från Mauritius gav Frankrike fritt tillträde till ön. Det medförde också att fransmän kunde utöka sin handel i hela området.
1715 koloniserade fransmännen Mauritius och landet döptes då om till Ile de France. Fransmännen införde mer slavar från Afrika och Madagaskar och grundade desutom Mauritius sockerplantage, vilket senare visade sig ha en stor betydelse för landets ekonomi. Fransmännen utvecklade landets vägnät och förbättrade huvudstaden Port louis hamn för import och export

Under Napoleonkrigen intog britterna 1810 Mauritius, som sedan fortsatte att vara under brittisk kontroll fram till självständigheten 1968. Engelsmännen återinförde namnet Mauritius samt beslöt att Mauritierna fick behålla sitt franska språk, sin religion, rättsystem och sockerplantager.
Eftersom de franska kolonisterna bodde kvar på ön med sina slavar flyttade få britter till ön. Efter att britterna förbjöd slaveriet på 1830-talet började frasmännen att importera arbetskraft från Indien till sina plantager. Det kom över 450 000 indier till Mauritius för att arbeta på plantagerna mellan 1834-1910, av dessa återvände omkring 160 000 tillbaks till Indien.

Under tiden då britterna styrde försökte de ge infödda mauritier visst inflytande över kolonins styre. Den viktigaste händelsen var år 1855 då några platser i den lokala regeringen uppläts av franskmauritier. Men rösträtt i valen avgränsades dock till de rikare områderna. Efter ett tag kunde också kreoler få sitta i regeringen, men indomauritier hölls utanför makten fram till 1920-talet.

Landes första parti grundades 1936 och hette ”Mauritius arbetarparti”. Partiet vann snabbt anhängare bland de indiska plantagearbetarna.



Klimatet
Mauritius ligger inom cyklonbältet. Risken för cykloner är störst under monsunperioden december–mars. På Mauritius råder ett subtropiskt klimat med dagstemperaturer mellan 24–30 grader och nattemperatur mellan 12–23 grader. Luftfuktigheten ligger oftast omkring 75 procent. Ändå skall sägas att klimatet, tack vare den ständigt svalkande brisen från havet framför allt på ostkusten, sällan känns pressande.



Utrikeshandel
Tillverknings industrin har ökat sedan 1980-talet och idag för den största delen av exportinkomsterna. De varor som säljs är främst kläder och textiler från företag i frihandelszonen (EPZ), som år 2005 svarade för ungefär 70 procent av varuexporten. Exporten från EPZ hade då minskat sedan 2000. Orsakerna var både att det blev hårdare kunkurans från låglöneländer i Afrika och att EU och USA avskaffade sina textilkvoter 2005.

Socker som länge har varit Mauritius viktigaste exportvara svarade 2005 för ungefär 17 procent av exporten.
Exporten av socker går främst till EU men den väntades sänkas till följd av Eus sänkta garantipriser som började få genomslag 2006.

Byteshandeln har stigit och sjunkit mellan mindre överskott- eller underskott sedan slutet av 1990-talet, men 2005 var underskottet i bytesbalansen liksom i handelsbalanse rekordstort. Underskottet i handelsbalansen var ungefär en miljard dollar, och detta trots att turism samma år hade de största inkomsterna dittills.

Det som köps in till landet är mest maskiner, transportutrustning, garn och tyger. De länder man köper mest ifrån är Kina. och Sydafrika, Frankrike och Indien meddans de länder man säljer mest till är USA frankrike och storbritanien



Industri
Industrisektorn växte fram under 1970-talet när regeringen satte upp en exportproducerande zon (Export Processing zone EPZ). Där erbjuds inversterare skattelättnade och andra fördelar. Fabrikerna i zonen som ägs av företag från Kina och Hongkong med flera, importerar varor, som de sedan förbättrar och säljs vidare till andra länder. Ungefär 80 procent av det som produceras består av textiler och kläder, det mesta exporteras till USA och EU.

Den exportproducerande zonen växte fram till 2001 då antalet anställda var runt 91000, de allra flesta av dem var kvinnor. I början av 200-talet började fabriker att slå igen därför att konkurrensen ökade från låglöneländer i Afrika och Asien. I januari 2005 avskaffade mantextilkvoterna och det gjorde att också klädproduktionen minskade. I slutet av 2005 hade antalet anställda i zonen minskat till 67 000.Man har försökt öka att bredda tillverkningen till diamantslipning, tillverkning av glasögon, klockor men man har haft begränsade framgångar.

En viktig bransch utanför EPZ är förbättring av livsmedel och produktionen av socker.


Sociala förhållanden
Mauritius har en av högsta levnadsstandarderna bland u-länderna och den har stigit i takt med den ekonomiska tillväxten sedan 1970-talet. Ändå är åtta procent av befolkningen undernärd och lever under fattigdomsgränsen.
Särskilt utsatta är svarta kreoler. På ön Rodigues är standaren mycket lägre än på huvudön.

Hela befolkningen har tillgång till rent dricksvatten och det finns en väl uppbyggd statlig hälsovård som är avgiftsfri. Spädbarnsdödligheten är låg och den förväntade livslängden är ganska hög.

Familjeförsörjare få arbetslösersättning. Det finns en behovsprövad socialhjälp som betalas ut till familjer med minst tre barn under 15 år. Ett pensionssysten infördes 1978 för alla över 60 år.
Kvinnorna är underrepresenterade i politiken. Efter valet 2005 var 12 av 75 parlamentsledamöter kvinnor och det var två kvinnliga ministrar i regeringen. Kvinnomisshandel är ettstort problem men brotten polisanmäls sällan


Befolkning och språk
Mauritius är ett av de tätast befolkade länderna i världen. 97% av invånarna bor på huvudön. Befolkningstillväxten minskade till knapt en procent i början av 2000-talet på grund av att födelseantalet sjönk och ökad utvandring till bland annat Canada och Dubai. Nästan en tredjedel av befolkningen är under 20 år.

Den mångkulturella befolkningen har påverkats av de sjöfarare som i flera omgångar kom till ön från olika länder och kulturer. Den största gruppen, indomauriterna är ättlingar till de arbetare som kom från indien för att arbeta på sockerplantagerna på 1800-talet. Kreolerna som är den näst största gruppen härstammar ifrån de slavar som importerades från Afrika och har som sedan blandat sig med européer, kineser
och andra. De 30 000 kineserna dominerar handeln. En liten del franskmauritier som härstammar från de franska kolonisterna utgör en välbärgad elit


Politik
Mauritius är enligt författningen 1968 en parlamentarisk demokrati. Landet är sedan 1992 en republik. Presidenten är statschef och väljs genom en enkel majoritet i nationalförsamlingen

Den verkliga makten ligger i hos parlamentet och premiärministern, som leder regeringen och är ansvarig inför nationalförsamlingen. Presidentens rättigheter är i förstahand ceremoniella men 2003infördes det lagar som gav honom/henne rät att bilda en ny regering med ledamöter från parlamentet om den gamla fälls för misstroendeomröstning.

Nationalförsamlingen stiftar lagarna och deras medlemmar utses i val vart femte år. Kammaren består av talmannen, 62 valda medlemmar, justitiekanslern och upp till åtta som utnämns därför att garantera att alla etniska grupper representeras.

Partier
Mauritius är en av de få flerpa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mauritius

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-14]   Mauritius
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9464 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×