Djurförsök

9 röster
12822 visningar
uppladdat: 2008-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
djurförsök & läkemedel
fakta om det:
djuren kan användas som försökdjur och det betyder att djuren används för vetenskaplig foskning, sjukdomödiagnos, utveckling eller farmställning av läkemdel eller kemiska produkter, viss undervisning elller för andra jämförliga ändamål.
Det innebär att ett försökdjur kan vara alla slags djur från "traditionella" försökdjur som möss och råtter som hålls på ett laboratoriun, till vilda djur som förses med radiosändare.
Och för att få använda försökdjur så måste djuren vara uppfödda för att bli försökdjur ( det kallas att djuren är destinationsuppfödda). Och för att få föda upp försökdjur krävs att man har tillstånd från Jordbruksverket. men vissa djurarter som häster, klövbärande djur, vilda djur och fiskar behöver inta vara destinationsuppfödda, andra djur som hundar, kaniner, katter, möss och råttor måste vara desitaionsuppfödda.
man kan också använda djur som infångats i naturen med då måste det vara omöjligt att använda andra djurarter eller samma djurart som är uppfödd i fångenskap. och för att få släppa ett infångat djur igen finns det också reglar som t.ex. att det ingår som en del i försöket och att det inte är någon risk att det blir problem för djuret själv, människor eller miljön.
man kan också använda utrotningshotande djur men då måste syftet med försöket vara att bevara den djurarten man ska använda.

innan man börjar med en anläggning för försökdjur måste den gokännas av Jordbruksverket.
jordbruksverket tittar på att djuren hålls i en miljö som så långt det går tillåter dem att utföra sina naturliga beteenden- att de har tillräckligt stora utrymmen och att utrymmena har en inredning som passar djurarten och ger djuren stimulans.
det kontrolleras också att ventilationen är lagom, att belysningen är utformad så att djuren inte störs av ljuset eller av de ljud belysningen kan åstadkomma, att det inte är bullrigt.

man kan också göra djurförsök på djur t.ex. på en vanlig ladugård, ex. om man ska jämföra två olika mediciners effekt på en viss sjukdom hos t.ex. mjölkdjur. och då ska Jordbruksverket alltid kontrollerar vilken typ av försök man vill göra innan man får tillstånd att använda djur i brukbesättning.

djurförsök används på olika sätt:
- man kan djuren som genmanipulerade och de används som modeller för olika sjukdomstilstånd hos människan, d.v.s. de djuren är designade för att utveckla sjukdomar.
- forskning om sjukdomar som är plågsamma t.ex. cancerforskning där tumörer tillåts växa tills de utsätter djuren för lidande.
- giftighetsstudier.
- smärtforskning.

djuren avlivas efter försöken är klar.

Lagstiftning:
djurskyddslagen (DL):
Den lagen syfter att skydda djur från lidande och sjukdom, men lagen tillåter djurförsök men då mste de fylla några krav:
- att det syfte som avses med verksamhet inte kan uppnås med någon annan tillfredsställande metod utan använding av djur.
- att så få djur som används som möjligt.
- att verksamheten utformas så att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändig.
- att det vid verksamheten inte används andra djur än sådana som fötts upp för ändamålet.
De djur ska vårdas och behandlas och ges tillräckligt med foder och vatten samt tillräcklig tillsyn.
normalt sätt så omfattas bara djur i fångenskap av djurskyddslagen, men vilda djur som används som försökdjur omfattas av djurskyddslagen under den tid de används.

tills nu finns det inte någon gräns till hur mycket lidandet ett djur ska utsättas för.
enligt DL ska djuren användas för:
- vetenskaplig forskning.
- sjukdomsdiagnos.
- utveckling och framställning av läkemedel eller kemiska produkter.
- undervisning om användningen innebär att djuret avlivas, utsättas för operativt, injektion eller blodavtappning eller om djuret orsakas eller riskerar att orsakas lidande, samt andra jämförliga ändamål.

det finns djurförsöksetiska nämnder som ska granska varje planerat försök och avgöra om syftet med försöket är så viktigt att det är värt djurens lidande. därför ska nämnden avslå en ansökan om godkännelse om djurförsök, om det är möjligt att få likvardig kunskap genom andra metoder. de skall avslå en ansökan om att få använda djur för vetenskaplig mål, om en sådan användning inte kan anses viktig från allmän synpunkt.

För & emot djurförsök:
för:
det finns många starka anledningar till att man är med djurförsök, och det är bland annat:
. det finns några alternativ som kan ersätta några av djuförsök, men ibland finns inget alternativ till att använda en hel, levande individ.
- djur används i lägen där det inte anses etiskt försvarbart att göra försöken på människor. det betyder att försöken innebär allför stora risker , skador eller för stort lidande för att kunna göras på människor.
- på grund av att man använder djur i försöket så har det väckt tankarna hos forskare att komma på tekniker som har gjort det möjligt att skapa fler bättre djurmodeller som har ersattas hundratusentals djurförsök. vacciner tillverkas i cellkulturer istället för levande djur. Djurlabrationer inom utbildningar har ersatts med cell-labrationer och datorsimulerngar. många forskare har ersatt djuren med odlade celler. på läkemedelsföretagen är dator- och cellmodeller självklara när man söker efter nya ämnen som kan bli läkemedel.
celler, vävnader och hela organ kan hållas vid liv utanför kroppen och därmed användas i forskning och tester.
- djurförsök är nödvindiga om man ska kunna skaffa sig ny kuskap om hur sjukdomar uppstår. ( utan djurförsök hade man inte förstått att aids orsakas av ett virus, och då hade vi inte kunnat ha de bromsmediciner mot aids). dödligheten i barncancer hade legat kvar på 95 % jämfört med cirka 25 % idag.
- så länge det är tillåtet att använda djur kommer en modern medicinsk utveckling att kunna försätta.
- de som bestämmer vill att människor ska räddas, därför är djurförsök tillåtna.
- och alla har haft någon anhörig eller vän som har räddats med en läkemedel, tack vare djurförsök.

men man ska inte blunda för de konsekvenser ett djurförsök kan medföra för djuret.
de som är emot djurförsök har sina åsikter som de har ett bevis för , liksom hos de som är med djurförsök. de har många anledninger till att de vill att djurförsök ska förbjudas helt och hållet.
- om inte så mycket djur hade plågats och dött skulle inte de läkemedelsföretag som Astra och Pharmacia UpJohn hade 10 miljader i vinst 1994.
- WHO (world health organisation) menar att ca 300 läkemedel är riktigt nödvändiga. samtidigt tar läkemedelsföretagen fram 1500 nya produkter varje år. och för varje produkt har tusentals djur dött.
- DL föreskriver att läkemedel ska testas på djur trots att inga bevis finns för att försöken säger något om hur produkterna kommer att verka på människor.
- det ska inte vara tillåtet att utnyttja en svag grupps underläge (djur).
- för att ta fram ett nytt rengöringsmedel eller en ny smärtlindringsprodukt, medan det finns redan tillverkade många av sådana läkemedel, så dör många djur som möss och råtter. de sitter inspärrade i labratorier, ofta isolerade med smärtor och ångest utan att någonsin komma ut i dagsljus.
- de största folksjukdomarna i Sverige är vällevnadssjukdomar som är kopplade till fet kost, stress, arbetsmiljö och miljöförstörning. det är sjukdomar som samhället och vi själva kan påverka- och få hjälp och stöd att undvika att drabbas av. då skulle man arbeta mycket mer förebyggande så att människor slapp bli sjuka i onödan, sedan använda djur i försöket för att tillverka mediciner som kunde ha ersättas med förebyggande arbete.
- det finns ingen gräns för hur mycket lidande försökdjur får utsättas för. och det finns inte heller förbud mot någon typ av djurförsök.
- djurlagen tillåter djurförsök även om försöket planerar att utsätta djuren för sjukdomar eller testa ämnen som ger förgiftningssymtom.
- det saknas i nuläget alternativ för att ersätta alla former av djurförsök och en viktig orsak är att det inte sats tillräckligt på att ta fram djurfria metoder.
- vissa är vegetarianer och är emot att djur ska dödas.

Vad jag själv tycker:
Det är svårt att kunna bara säga om man är för eller emot djurförsök eller att bara håller men en viss grupp om det de tycker.
visst finns det många sjukdomar som utan djurförsök kunde man inte finna några läkemedel till och då skulle många har dött p.g.a. att det inte finns någon behandling. många djurförsök, som har medfört mycket lidande till djur, var ett sätt att rädda många människor från att dö.
men trots allt detta finns det också många alternativ som kan ersätta djurförsök med de hjälper inte alltid och ibland måste man använda djurförsök istället. men är det verkligen att forskare lägger inte mycket tid på att hitta på andra alternativ som kan ersätta djurförsök, och istället utnyttja den svaga gruppen ( djur) som inte kan säga emot och är lätt att få tag?
men hur kan det vara då att det finns några alternativ som forskare har lagt sin tid för att bara komma på dem? eller är det så att forskare forska hela tiden för att komma på andra alternativ, men det går långsammare för att djurförsök behövs och många mediciner mot många sjukdomar behövs fortfarande, och då är det nödvändigt att ägna sig mot djurförsök än att ägna tiden för att hitta på en ny alternativ, och då kommer det bara att ta mer tid innan man har tillverkat någon medicin som kunde har räddats andras liv?
men djuren känner ju smärta och lidandet, är det då värt att utsätta djuren för hur mycket lidande som helst utan att sätta någon gräns?
jag tycker att man ska försöka hela tiden så att påverkningarna på djuren ska inte vara så plågsamma som möjligt, men om en försök kan rädda en människas liv och är jätte plågsam för djuren då är det accepterat att göra den försöken tycer jag, för att ingen vill att ens vän eller någon i familjen dör p.g.a. att man inte vill tillverka den medicinen för att inte skada djuren. Vem har mer företräde till att leva?
Båda djur och människor har ju rätt till ett värdefullt liv, men när det kommer till ett val då är det människor som kommer i första hand, för att det är vi som har tankeförmåga att kunna anpassa vårt samhälle till ett bra samhälle som man kan leva i. det är människor som har också tillverkat många mediciner till sjukdomar genom djurförsök och det är människor som tar hand om och vårda många djur.
Men jag tycker att även om djurförsök är tillåtna och nödvändiga så ska man inte utnyttja det. Man ska inte utsätta djur för lidande eller använda de som djurförsök för att tillverka en ny läkemedel som redan finns och har samma effekt som den gamle läkemedlet. Det är inte värt att utsätta djur för lidande för att t.ex. tillverka en ny renegöringsmedel.

Men det är också svårt att bara tillverka en enda läkemedel som har en påverkan. Man behöver flera sorter läkemedel av samma effekt för att inte alla sorter funkar på alla människor. och om man tillverkar bara en sort då kommer det kanske att vara dyrt för människor för att den läkemedelsföretagen som har tillverkat bera det sorts behöver penger för att kunna försätta att forska och komma på andra läkemdel mot andra sjukdomar, men om det är mer är en sorts läkemdel a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Djurförsök

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-11]   Djurförsök
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9522 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×