Heder

5 röster
4420 visningar
uppladdat: 2008-04-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken jag läste heter (heder) av Christina Wahlde`n. Den handlar om en tjej som strävar efter att ha rätt till sitt eget liv och hennes största dröm är att få dansa.

Berättelsen börjar mitt i och det är två handlingar i berättelsen. Dels är tjejens historia och dels är tjejens kompis väg i livet. Boken är intressant och det är många personer som lockar man. Men huvudpersonerna är Dana och Siri. Dana är den arton åriga smala tjejen som är duktig på att dansa. Hon är från mellanöstern och har svart hår och stora ögon. Hon är en blyg tjej som aldrig har gjort någon illa. Dana är en smart tjej som höll sig mest för sig själv och det visste man i berättelsen för att hon hade inte kompisar och man visste nästan inte något om hennes liv i skolan, det ända hennes klasskamrater visste är att hon gillar att dansa. Hon är en god tjej som tycker fortfarande som sin familj även när de gjorde henne illa. Hon drömde att de ska komma någon dag till henne och säga att de älskar henne och litar på henne.
Siri, hon är Danas klasskamrat som gillar att festa och vara med kompisar. Hennes dröm är att spruta eld i cirkus. Hon är en vanlig tjej som tycker om att prova nya saker i livet och känner att hon är mogen nog för att ta hand om sig själv och därför flyttar hon till Frankrike och började sitt liv själv där.

Bipersonerna är Fanny, Danas bror och Danas farbror. Fanny är Siris kompis och Danas klasskamrat. Hon är magnifik och hon har fint kropp. Som person är hon den typen som inte bryr sig mycket om andra och som tycker om att göra allt hon vill. Hon gillar också att festa och vara ute mycket. Hon har lätt att skaffa pojkvänner.
Danas bror, Ibrahim, han höll sig alltid för sig själv och hade alltid dyra kläder. Heder betyder mycket för honom och han vill bestämma över hans systrar och tycket att de inte har rätt att säga något emot. Han är en våldsam kille som försökte att döda sin egen syster. Men har må psykiskt dåligt, för att han vill jobba och vill anpassa sig i samhället med det får han inte p.g.a. att han har en invandrare namn.
Danas farbror, han är den typen som tycker att kvinnor har inte rätt att bestämma eller att säga något emot och han tycker att kvinnornas roll är att gifta sig, ha barn, och ta hand om hemmet. Han är en sträng man som bestämmer över släkten. Han är orättvis när det gäller kvinnor, exempel på boken var när han bortgifte sin unga dotter till en gammal gubbe med femte års ålder bara för att hon tyckte om en kille. Ett annat exempel är när hans son sa att han ville gifta sig med Dana och då kom farbror och ville tvinga henne att gifta sig med sin son, och när hon sa nej då slog han henne och förbjöd henne från att gå ut.

Siri är den son berättar hela berättelsen och hon berättar inte det till någon speciell, men hon berättar till alla som läser boken.
Berättelsen utspelas i Stockholm i Fannys mosters lägenhet och utanför den samt på en scenen Vita Bergen. det är i vår nutid och det vet man av beskrivningen av Stockholm och äldreboende som liknar de äldre boende som finns idag. Den geografiska miljön i en stad där det är många hög hus och många affärer. Berättelsen började på sommaren efter att Dana, Siri och Fanny tog studenten. Och det utspelar sig under hela sommaren. Lägenheten tjejerna borde i är en stor gammal lägenhet. När man stiger in så är det en murad trappavsats av grovt tegel. Till vänster är det en öppen köksdel. Och det är två rum, ett jättestort rum med vita väggar och nästan inga möbler och ett tornrum klätt med bokhyllor. Det fanns också en terrass och en bastu.
Vi kan placera berättelsen under populär litteratur för det är en sann berättelse. Och grundtonen i den är både ljus och mörk. Den var mörk när Dana blev jagad och hotad för döds och när hon tvingas rymma från sin egen familj som hon älskar och vill leva med bara om de behandlade henne normalt och rättvist. Men den blir ljus när allt löser sig, när Dana får leva sitt eget liv som hon vill, hon får dansa och börjar Danshögskolan. Han förlovar sig med en kille hon älskar och har valt själv.
Denna bok är en liten bok men innehåller många meningar. Författaren vill påpeka till att det finns hederelaterat våld i samhället och det måste man göra något åt. Hon vill också ta upp det med hur mycket får man bestämma av sitt eget liv. Hon berättar också hur svårt det är att anpassa sig i ett samhälle om man är ”annorlunda”.
Författaren valde att språket ska vara vardagligt och det tycker jag blir lättare för alla att läsa. Berättelsen är lättläst för att man kan se och veta meningen med den och vad författaren vill säga, utan att behöva läsa mellan raderna. Det fanns inte heller svåra ord och allt var lätt att läsa.

Författaren har valt titeln (heder) för att boken handlar om en tjej som blir hotad p.g.a. ”heder”. Författaren vill ta upp det hedersbegreppet som hindrar unga flickor att leva sina liv i frihet. Jag tycker att alla kan läsa boken, ungdomar och vuxna för att det inte är speciell inriktad mot någon grupp. Den tar ett problem i samhället som alla ska vara medvetna om för att kunna stoppa det. Ungdomar ska vara medvetna om det sociala problem och vuxna ska också vara medvetna om det för att inte utsätta sina barn för hot och inte bestämma för mycket över barnens liv.

Det jag tycker är bäst med den berättelsen är när Dana, som haft det jobbigt och inte fick bestämma något själv och va...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Heder

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-01]   Heder
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9524 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×