Marknadsekonomi

7 röster
27071 visningar
uppladdat: 2008-04-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning:
Jag ska skriva en rapport om marknadsekonomi där jag redogör hur en marknadsekonomi fungerar och vad som händer om förutsättningarna för ekonomin på något sätt ändras. Jag ska också berätta lite om planekonomi och om hur de ekonomiska systemen har utvecklats och om personer som på något sätt varit viktiga för systemets utveckling. Jag ska också reflektera över hur mitt eget inlärande har fungerat och fördjupa mig i hur jag kan ändra det till nästa projekt för att då kunna lära mig mer och göra ett bättre arbete.
Fakta:
Marknadsekonomi (marknadsliberalism) är en hypotes eller teori som utvecklades under 1700-talet, bland annat av filosofen och ekonomen Adam Smith. Marknadsliberalismen resulterade bland annat i kapitalismen och att industrialismen i England kunde etableras och en tilltagande fri marknad växte fram.
I en marknadsekonomi så finns det endast privatägda företag, företaget kan ägas av flera personer tillsammans till exempel som ett aktiebolag, det kan ägas av en person ensam, helt enkelt fria företag som inte ägs av staten. Marknaden kan då bestämma priset på en produkt baserat på utbud och efterfrågan, företagen försöker producera varor av hög kvalitet och samtidigt till ett så lågt pris som möjligt så att fler vill köpa deras vara. För att en konkurrens ska kunna etableras så måste det finnas olika företag som säljer samma typ av vara, man kan säga att marknadsekonomi bygger på att företagen tävlar om att göra produkter av så hög kvalitet som möjligt till ett så lågt pris som möjligt och när konkurrens uppstår så pressas därför priserna. Företagen tvingas alltså att producera varor av bra kvalitet, annars sviker konsumenterna och företaget går i konkurs. Adam Smith som la grunden till det marknadsliberalistiska tänkandet sa: ”Det är konkurrensen som gör att marknadsekonomin fungerar. Det är den fria konkurrensen som driver bagaren att baka ett gott bröd, slaktaren att möra ett bra kött och bryggaren att brygga ett starkt öl. Ty det är konkurrensen som gör att endast de bästa producenterna överlever och förser konsumenterna med det de vill ha.”
Om villkoren på något sätt ändras, till exempel att efterfrågan minskar så måste även priset sjunka för att någon ska vilja köpa varan. Om varan fortfarande skulle behålla det gamla priset eller om priset skulle höjas så skulle färre vilja köpa den och företaget skulle gå i förlust och förlora de pengar som man köpt in eller producerat varan för, man förlorar meritvärdet. Även om man säljer varan till ett pris som understrider inköpspriset eller inköpspriset så förlorar man inte lika mycket pengar som man skulle göra om varan inte fick varan såld alls.
Planekonomi är när staten gör upp hur ekonomin ska skötas under en viss tidsperiod, ofta talar man om femårsplaner. Privata företag förekommer inte och det finns därför ingen konkurrens, eftersom det inte finns någon konkurrens så kan inte priserna regleras med modellen utbud och efterfrågan som är huvudtanken med marknadsekonomin. Man kan alltså säga att planekonomi är motsatsen till marknadsekonomi. Staten bestämmer utbudet och priserna, tjänster och varor så som mat, boende och kollektivtrafik blir billigt medans lyxvaror blir mycket dyrt eftersom man strävar efter ett klasslöst samhälle.
Man kan jämföra en ren marknadsliberalism med kapitalism och en ren planekonomi med kommunism, de första planekonomiska idéerna började brukas under första världskriget, 200 år efter att teorin om marknadsliberalism introducerades.
Diskussion:
Jag har tagit mycket anteckningar på basgrupps möten och på Eriks lektioner. På arbetspassen så har jag varit en del i biblioteket och hämtat fakta i böcker, det har känts bättre att ha läst i en bok än att ha hittat något som kanske inte stämmer på internet. Jag har haft en del intressanta samtal med både kompisar och föräldrar om de olika ekonomiska systemen och har därför fått höra många olika synpunkter i frågan och jag har tänkt mycket på mina egna värderingar och åsikter. Jag har lärt mig mycket genom att diskutera med andra, då är det lättare att förstå idéer som inte riktigt stämmer överens med mina egna värderingar. Basgrupps möten har fungerat lite på samma sätt som diskussionerna med vänner, alla har fått vädra sina åsikter men eftersom det inte var särskilt många som hade gjort inlärningsmål så fanns det inte så mycket fakta att hämta.
Sammanfattning:
Jag har genom främst inlärningsmål och anteckningar från lektioner kommit fram till vad marknadsekonomi och planekonomi är, i en marknadsekonomi styrs priset av utbud och efterfrågan och i en planekonomi så förekommer inga privata företag, staten styr över ekonomin.
Slutsats:
Till nästkommande projekt ska jag fortsätta ta anteckningar på alla lektioner och gå till biblioteket för att hämta fakta i böcker, där kan man arbeta mer koncentr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Marknadsekonomi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-24]   Marknadsekonomi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9697 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×