Huddinges historia

3 röster
6275 visningar
uppladdat: 2008-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I Huddinge finns cirka 600 fornlämningar bevarad. I Huddinge har det hittats gravar från bronsåldern och i Vårby har en stor silverskatt från vikingatiden hittats. 1 km öster om Ågetsta finns sju stycken jättegrytor som uppkom genom att stenar har satts i rörelse och slipat fram hålen.

I Ågetsta fanns förr i tiden en vattenkvarn men revs. Balingsta gård härstammar från 1500-talet och under 1700-talet byggdes huvudbyggnaden och under andra världskriget var Balingsta Gård ett hem för flyktingbarn.

Huddinge Station användes i början främst av företag.
Stuvsta Station invigdes 1918 då befolkning hade tröttnat på att färdas till Huddinge. Fru Pallin sköte allt på stationerna för 90 kronor i månaden. I början stannade bara vart annat tåg.
Idag är befolkningen över 90 000 och näst störst i Stockholm. I Huddinge var de flesta bönder och hade stora områden vid Glömsta, Orlången och Lissma.

I Huddinge finns idag nio naturreservat. Biskopsbacken byggdes 1860 och i den anordnades skolundervisning, läraren var klockarens son. 1966 öppnades museet. I dag är Huddinge den 17:de största kommunen.
Vid Balingsta finns en kvarn som slutade användas 1898.

Fullersta Gård byggdes 1850 av Pehr Petterson, han var jordbrukar över 200 tunnland. Vägen Patron Pehr härstammar från han och det var han sänkte mark till bygget av Huddingevägen och järnvägsnätet. Juringe gård härstammar från 1540-talet och vid en brand på 1800-talet branns huvudbyggnaden ner.

I Huddinge hittar du rester av åtta fornborgar, namnet Huddinge tror man härstammar från uddungarna. Huddinge kommuns vapen är en vårdkase för att påminnas om det gamla systemet för varning vid Mälaren.

Under 1850-1950 talet ökade befolkningen storartat då hyrorna var höga i Stockholm. År 1850 hade befolkningen 1487 invånare. Vid Vårby var det en stor mötesplats mellan land och vatten och år 1860 öppnade tågstationen Huddinge. De flesta flyttade nära tågstationen och mycket villor byggdes vid Fullersta. 2574 invånare hade Huddinge 1910. Politiken gjorde så att det blev lönsamt att sälja sin mark till bostäder.

Kyrkan härstammar från 1200-talet, 1645 rasade delar av kyrkan men ersattes kort därefter kyrkans nuvarande torn renoverades 1878.

Vid 1920-talet fick de i stort sett alla hus i Huddinge vatten och el och sedan Södertäljevägen och Stockholmsvägen drogs genom staden ökade befolkningsmängden. Vid Ågesta fanns det första kommersiella kärnkraftverket, det började byggas 1958 och lades ner 1974. Kraftverket drevs av utan och vatten. Stockholms högsta berg Tornberget finns i Huddinge och är 111 meter högt, här har min hittat fynd från människor runt 500-talet f kr.

Kungens Kurva var i stort sätt obebott tills IKEA öppnade där 1965, orsaken var att marken var billig då. Namnet kommer från när kungen Gustav V körde av vägen med bilen.

K...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Huddinges historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-29]   Huddinges historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9760 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×