Galileo Galilei

2 röster
8304 visningar
uppladdat: 2008-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppväxten
Född 15 februari 1564 i Pisa i Toscana, död 8 januari 1642 i Arcetri nära Florens i Toscana. Han var en stor italiensk vetenskapsman som spelade en viktig roll i den naturvetenskapliga revolutionen. Galileos far Vincenzo Galilei ville att Galileo skulle bli en musiker som han själv. Men familjens ekonomi försämrades under han uppväxt och han fick bli en ullhandlare. Vid 17 års ålder studerade han medicin för att det gav mer pengar.
Lagen för den enkla pendeln
Men han var mer intresserad av naturvetenskap. Han ville ta reda på om Aristoteles hade rätt. Det sägs att när han var i katedralen i Pisa så såg han en stol lampkrona som hängde i taket. Kronan svängde fram och tillbaks. Han märkte att farten blev långsammare ju längre tiden gick. När han kom hem igen så fortsatte han att experimentera. Han byggde en egen pendel som var gjord av en vikt och ett snöre. Han skapade en teori som vi nu kallar ”lagen för den enkla pendeln”. En svängning, fram och tillbaks, tar lika lång tid oavsett om den är kort eller lång. En lång sväng är hastigheten lite snabbare än om det är en kort sväng. Men det tar lika lång tid för pendeln att göra en sväng.
”Grälmakaren”
Han började motsätta sig Aristoteles teori om världen. Han trodde att solen var universums centrum, inte jorden. Men han hade också fel, för att universums centrum inte är solen. Den är bara vårt solsystems centrum. Så därför fick han många fiender för att han höll fast vid sina egna teorier. Han var inte otrevlig eller något sådant, utan han höll bara fast vid sina åsikter. Bara för det så blev han kallad för ”Grälmakaren”. Så det var inte något rättvist namn för honom.
Livet på universitetet
Han studerade hårt vid universitetet men hans pengar räckte inte till och han fick sluta utan att ta examen. 4 år senare, år 1589, så blev han professor i matematik på universitetet i Pisa. Det blev svårare och svårare på universitetet p.g.a. sina teorier. Han blev utvisslad på sina föreläsningar och blev allmän trakasserad. Han blev trött på det och slutade i Pisa. Galileo fick ganska snart ett nytt jobb som professor, men den här gången i Padova som matematikprofessor. Han var lärare i geometri och astronomi. Han fick ett ”pris” för att han byggde ett teleskop. ”Priset” var en livstids anställning på universitetet i Padova. Nu slapp han de ekonomiska problemen i sitt liv. Han tröttnade så småningom på sitt jobb som lärare. Han ville ta det lugnt och skriva sina arbeten i lugn och ro. 1610 så slutade han vid universitetet i Padova och blir utnämnd till förste matematiker vid universitetet i Pisa och blir också filosof och matematiker vid det toskanska hovet i Florens.
Kroppar som faller
Han studerade kropparnas rörelser. Det sägs att han släppte olika saker från det lutande tornet i Pisa. Han experimenterade också med kulor som rullade nedför en lutande ränna. Han var inte gift men han bodde ihop med sin kära Marina Camba och hade en son och två döttrar. Han fick ganska snart sina professor kolleger emot sig för sin teori om fallande kroppar. Han förklarade sin teori ungefär så här: ”En kropp sägs vara jämt accelererad när den med utgång från vilande tillstånd förvärvar samma ökning i hastigheter under lika intervaller”. Det betyder att en kropp som faller ökar hastighet ju längre sträcka den faller. Hastigheten ökar lika mycket för varje lika lång sträcka som faller. Den ökar med tiden i kvadrat. T.ex. om en kropp faller 1 tidsenhet så ökar längden med 1^2, alltså 1 längdenhet. Alltså efter 1, 2, 3 tidsenheter hade kroppen flyttat sig 1, 4, 9 längdenheter. Så kroppens massa har ingen betydelse för fallhastigheten.
Brevväxlingen
Galilei och Johannes Kepler hade samma åsikter om att solen låg i centrum, inte jorden, precis som Kopernikus arbeten om den Heliocentriska världsbilden. Att solen var i centrum och de andra planeterna gick i banor runt solen. De brevväxlade med varandra och Kepler ville att Galilei skulle berätta om sina teorier offentligt. Men han ville det inte bara för att han inte hade några bevis. År 1609 fick han en bok av Kepler om planeternas rörelser.
Teleskopet
Han fick reda på att en holländsk optiker uppfann en sak som gjorde att man kan se saker som låg långt bort nära. Galilei byggde ett liknande instrument utan att ens ha sett holländarens grej. Han kom på att man kunde observera de andra himlakropparna. Det första objektet han studerade var månen. Han såg att månen hade berg, kratrar och andra ojämnheter. Så den är inte helt klotformad som Aristoteles sa. Han upptäckte även att det fanns oändligt antal stjärnor, att Venus var den planet som låg närmast jorden, Saturnus’ ringar, Jupiters månar som han döpte till ”de Mediceiska stjärnorna” för att hedra den toskanska härskardynastin Medici och solfläckarna som bevisade att solen snurrar runt sin egen axel. Det var en väldigt bra uppfinning för hans forskning, för att nu så hade han bevis.
Galileo vs Kyrkan
Han trodde att han skulle få lugn och ro att skriva ner sina upptäckter efter att han hade slutat som professor. Men det blev nästan tvärtom. Han stöder för första gången offentligt om det heliocentriska systemet i sin bok: Breven om solfläckarna. Han fick ett rykte om att han ville störta den gamla världsbilden, och de bibliska sanningarna. Men Galileo blir inte rädd utan kämpar om vetenskapens rätt att hålla fast och försvara sina egna åsikter. År 1615 – 1616 ställdes han inför en inkvisitionsdomstol där han blev tvingad att inte säga eller skriva ner något mer som stöder Kopernikus’ teorier . men år 1632 så gav han i alla fall sin viktigaste bok: Dialog om de två viktigaste världssystemen. 1633 ställdes han inför inkvisitionsdomstolen igen. Han blev anklagad över att ha brutit still löfte och att han gått emot kyrkan. Hans bok blev bannlyst och Galilei blev dömd till livstids fängelse. Han blev tvingad att säga att han hade fel och att kyrkan hade rätt. Men efteråt lär han ha sagt ”eppur si mouve”, som betyder likväl rör hon sig. Med hjälp av påven Urban VII så fick han ett mildare straff, husarrest i livstid. Han var i hans hus och dess trädgård resten av hans liv. Det var mer som en konflikt mellan Galilei och kyrkan, än mellan den geocentriska världsbilden (jorden i mitten) och den heliocentriska världsbilden (solen i centrum). Det dröjde ända till 1835 som man upphävde bannlysningen på Galileis arbeten. 1992 sade påven förlåt till Galileo med familj. Lite försent kan man tycka. Nu så är han en symbol för kämpande vetenskapsmän som råkar illa ut bara för att de är ”obekväma” för makthavarna.
Slutet av hans liv
Han fortsatte att arbeta hemma. Han skrev en till bok: Samtal och matematiska demonstrationer om två nya vetenskaper, sär han skrev om fysik och has teorier, som sedan Isaac Newton senare fick en stor nytta av. Galilei blev tvungen att smuggla ut boken ur hans hus och sedan ut ur Italien. 1638 blev han blind men ändå så lät han sig inte hindras utan arbetade vidare. 1642 dog Galileo Galilei, 72 år gammal. Nu ligger han begravs i Basilica di Santa Croce di Firenze i Florens. Han är en av de största populärvetenskapliga författarna. Han skrev inte sina verk på det vetenskapliga latin, utan han skrev det på italienska så att fler kunde förstå det han skrev. Man säger att han inledde den moderna utvecklingen av naturvetenskapen. Galileo ville att man skulle formulera sina formler och lagar med matematik och sedan testa dem med praktiska experiment.
Tröghetslagen
Han formulerade sin tröghetslag ungefär så här: ”en kropp rör sig med konstant hastighet så länge det inte finns någon yttre påverkan i form av acceleration eller retardation (motsats till acceleration). Det betyder att om man kastar en boll i rymden så kommer den att ha samma hastighet om det inte finns något som stoppar den. På jorden så kan bollen inte flyga hela tiden, för att bollen påverkas av luftmotståndet och att jordens gravitation drar bollen ner till marken igen. Det var ett viktigt argument för att jorden snurrar runt sin egen axel. Argumentet mot att jorden snurrar runt sin axel hade länge varit att t.ex. en boll som slängs upp i luften skulle landa en bit bort från platsen man kastade ifrån. Alltså om man kastade bollen upp i luften så hinner ju jorden att snurra en sträcka. Bollens bana är rakt upp och ner. Så den sträcka jorden snurrade när bollen var i luften, den stäcka landar bollen ifrån där man kastade bollen. Men det är fel. Bollen h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Galileo Galilei

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-30]   Galileo Galilei
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10048 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×