Walt Disney

2 röster
11420 visningar
uppladdat: 2008-06-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Walt Disney, eller Walter Elias Disney som var hans hela namn, föddes den 5:e december 1901 i Chicago, USA. Efter ett par år bosatte sig familjen Disney i Kansas City, Missouri. Hans barndom var långt ifrån harmonisk, han misshandlades illa av sin far och hans mor – ingrep aldrig. Walt trodde att anledningen till misshandeln var att han var adopterad, men idag kan man bekräfta att det var lögn. Han var inte alls adopterad, detta kunde man bevisa efter att ha sett den stora likheten mellan honom och hans brorson Roy E Disney. Walt var djurälskare och ritade därför av grisar, katter och andra runda djur med en kolbit när hans far inte kunde se honom. Han gömde undan detta p.g.a. att fadern tyckte att det var ”illa” eller opassande att teckna, de gånger han blev påkommen av sin far innebar det ofta svåra konsekvenser. Men Walt hade funnit sin passion, han älskade att rita och teckna.

I vuxen ålder gifte sig Walt Disney med en kvinna vid namn Lillian Marie Bounds, året var då 1925. Under äktenskapet föddes en dotter år 1933 som döptes till Diane. Sedan, år 1936, adopterade de en dotter som döptes till Sharon. Walt hade ett lyckligt äktenskap då det höll ända till den dag han dog.

Karriär
År 1915, när Walt var 14 år, började han studera vid Kansas City Art Institute och 1917, när han var 16 år, anmälde han sig som frivillig ambulansförare hos Röda korset i Frankrike under Första världskriget. Två år senare, alltså 1919 återvände han till Kansas City för att arbeta hos en konststudio. Där träffade han Ub Iwerks, och förutom några år i slutet av 1930-talet så samarbetade dessa två herrar från den tidpunkten - enda fram till Disneys död. När detta drog igång så anslöt sig de båda till filmbolaget ”Kansas City Film Ad Company”, där fick de producera olika tecknade reklamfilmer. Inom en snar framtid började de teckna så kallade ”parodi filmer” som de kallade för Laugh-O-Gram, dessa såldes till en biograf. Framgången av detta projekt var det som inspirerade Disney till att starta ett eget bolag som han kallade ”Laugh-O-Gram Studio”, detta blev dock en flopp och bolaget gick i konkurs redan året därpå. Efter detta gav han ändå inte upp. Han tog med sig Iwerks och sin bror Roy på en tripp till Hollywood och gjorde ett nytt försök att starta ett eget bolag som denna gång fick namnet ”The Disney Bros. Cartoon Studio” vilket 1925 blev omdöpt till ”Walt Disney Studios” och så förblev det. Än idag står Walt Disneys bolag i drift trots hans bortgång år 1966 och än idag är hans verk kända och älskade över hela världen.
1925 producerades en serie med filmer med hjälp av Iwerks, kallad Alice Comedies, som var en skådespelerska som spelade tillsammans med animerade figurer. Denna serie lade man dock ner efter två år, vilket innebär 1927. Efter detta gjordes en ny rad serier som de kallade ”Oswald the lucky rabbit”. Denna serie ledde dock till smärre konflikter mellan Iwerks och Disney om vem som hade originalrättigheterna till figuren. Resultatet blev att Disney gav upp serien och skapade, på egen hand, Musse Pigg som blev ersättare för serien som lagts ner. De första filmerna med Musse Pigg blev skapade som stumfilmer och blev ingen större succé. Konkurrensen trappade in på Disney med stormsteg och han var nära att förlora hela företaget vid detta lag. Dock valde han, trots ”hotelsen” av nedläggning av företaget, att göra ett sista försök med en tredje film med Musse Pigg - ”Musse Pigg och ångbåtskalle”. Den hade dock släppts tidigare, men den här gången skulle den släppas med ljud. Ljudfilmer hade för visso funnits väldigt länge, men den här filmen med Musse Pigg skulle bli den första då ljud och bild ”sammansmältes” i filmen. Detta blev, till Walt Disneys stora lättnad, en storsuccé och företaget var räddat. Faktiskt så var det Walt själv som stod för rösterna till både Musse och Mimmi Pigg (som skapades ungefär efter två år av Musse Piggs existens) innan han dog.


Filmserien påbörjas
Silly Symphones, var den första i filmserien. Handlingen i filmerna som skapades under detta ”tema” gjordes för att passa till ett förinspelat musikstycke. I vanliga fall är det oftast tvärtom, att man försöker hitta musik efteråt, men Disney gillade att göra på sitt egna och unika vis. Den första filmen i denna serie hette Skelettdansen, som gjordes 1929, men den mest kända är Tre små grisar, som gjordes 1933. I den här vevan som man skapade många animerade figurer, t.ex. Långben, Pluto och Kalle Anka, som sedan blev stjärnor så som Musse och Mimmi Pigg. Dock så var det inte Disney själv som skapade dessa, utan det var hans tecknare som jobbade åt honom. Disney var en ytterst kreativ man, men han ville även ge andra chansen till samma kreativitet, därför kunde han låta sina anställda använda sin egen fantasi för att skapa nya figurer, som han sedan kunde använda i sina filmer. Däremot var det Disney som utvecklade en slags kamera (multiplanskamera) som gjorde att man kunde få bättre djup och verklighet i de tecknade filmerna. Walt Disney Studios blev väldigt snart ett världskänt och gigantiskt företag, med flera hundra personer anställda.

Walt Disneys dröm blev verklighet 1937, då han gjorde USA:s första animerade långfilm i färg – Snövit och de sju dvärgarna. I december detta år hade filmen en förhandsvisning och fick biopremiär i februari året därpå, vilket innebär 1938. Filmen fick mycket beröm och blev en stor succé! Av detta inspirerades man att göra fler långfilmer. Efter filmen Fantasia som kom 1940, så gick Disneys personal ut i strejk, en del sade till och med upp sig utan strejk. Anledningen till detta var att de tyckte att han blivit för styrande och arrogant. Men det löste sig i slutändan så Disney insåg att hans anställda faktiskt hade rätt. Dock hade han fortfarande förlorat de anställda som redan sagt upp sig.

Walt Disneys verk
Walt Disney hann göra många filmer innan han dog, både korta och långa.

Mest kända kortfilmer:
- Musse Piggs luftfärd (1928)
- Musse Pigg och ångbåtskalle (1928)
- I jultomtens verkstad (1932)
- Tre små grisar (1933)
- Haren & sköldpaddan (1934)
- Tjuren Ferdinand (1938)

(Några av de) Mest kända långfilmerna:
- Snövit och de sju dvärgarna (1937)
- Pinocchio (1940)
- Dumbo (1941)
- Bambi (1942)
- Askungen (1950)
- Alice i underlandet (1951)
- Peter Pan (1953)
- Lady och Lufsen (1955)
- Törnrosa (1958)
- Pongo och de 101 dalmatinerna (1961)
- Djungelboken (1967)

Där avbryter jag min lista då alla Disney klassiker är väl kända. Dessa är då 44 stycken och har alla en stor betydelse i filmens värld. Men det finns en anledning till att jag avbröt just här. Faktum är att Djungelboken faktiskt var den sista film som Walt Disney själv var med och animerade. Efter den filmen gjordes många fler filmer, då inte bara animerade Disney klassiker, utan även delvis animerade filmer som t.ex. Förtrollad (2007).

Walt Disney har gjort många verk, men faktiskt så är filmer inte det enda han har gjort. Utan han var även den som från början kom med i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Walt Disney

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-03]   Walt Disney
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10076 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×