Regnskogen

14 röster
49672 visningar
uppladdat: 2002-11-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Var finns det regnskog?

Som en mäktig grön gördel virar sig regnskogen kring jordens breda midja.
Hälften av världens regnskogar utbreder sig över Amazonflodens och Orinocoflodens vatten i Sydamerika. Regnskogar växer i den del av världen där det faller mest regn.
Regnskogarna utgör en tredjedel av världens alla skogar. Men utgör bara 6% av jordytan.
Man får ett speciellt intryck av att färdas genom dessa hemlighetsfulla skogar med grönska som hänger ner längs flodkanten.


Här ser man hur floden forsar fram genom den bördiga regnskogen.

De mäktigaste regnskogarna av dom alla är den i Amazonas. Bara själva floden har ett mått som gör alla världens floder väldigt små. Floden har sina avrinningsområden i laguner, sumpmarker och bukter. I dessa vattenfyllda områden utvecklas en tredjedel av alla regnskogar i samspel mellan mark, vatten, vegetation och skyar. I dessa vatten finns fler fiskarter än i Atlanten.
Att strosa omkring i Amazonas regnskog och stryka handen på ett gammalt träd är som att gå långt tillbaka i tiden, då ännu inga människor börjat röra sig över jorden. Man ser lianer slingra sig som ormar kring träden. Högre upp finns växter som utvecklats långt upp från jordens mylla, som exempelvis blommor i alla tänkbara färger från trädklättrande växter.

Vad är en tropisk regnskog?

Man kan beskriva den tropiska regnskogen som ”ett slutet växtsamhälle med ständigt gröna, bredbladiga och fuktälskande trädkronor med klängväxter”.
Regnskogen är beroende av ständigt hög luftfuktighet och god vattentillgång. Här är även nederbörden riklig, det regnar minst 2000 mm om året.
Den tropiska regnskogen är mycket känslig för ingrepp och svår att återskapa om den en gång förstörs. Just denna typ av skog är mycket gammal. Växt och djurlivet har haft årmiljoner av utveckling till sitt förfogande för att skapa den artrikaste och den mest komplexa naturtypen på jordklotet.





När började förstörelsen av regnskogen?

Det var redan på 1940-talet som uppsatser om skogsförstörelsen och de negativa effekterna av denna förekommit i vetenskapliga publikationer. Då var det främst den snabba skogsminskningen i Västafrika som uppmärksammades.
Men när förstörelsen av regnskogen började lite smått i samband med att väg byggandet kom igång i Amazonas i början av 1970-talet. Det var då skövlingen på allvar fästes i allmänhetens ögon.


Här kan man se hur en liten yta av regnskogen avverkas.


Vad händer när skogen försvinner?

Det finns flera sätt att avverka skogen på som leder till negativa följder för naturen.
När man röjer skog för att få fram betesmark så gör man upprepade bränningar för att kontrollera ogräs. Boskapens slitage kan sedan göra så att det sedan blir gräs eller buskmark.
Genom bränningen löses näringsmineralerna upp och lätt spolas bort av regn.

Vid selektiv avverkning av värdefulla träslag skadas och dör många fler träd än de som avverkas. När man exempelvis tog bort 10% av träden i Gunning Tebu i Malaysia skadades ytterligare 55% i samband med fällningar och transporten av de nedhuggna träden. I de luckor som sedan bildas börjar mer ljuskrävande växter gro och skogen blir mer artfattig.
Den tropiska regnskogen är oerhört känslig när det gäller för omfattande mänskliga ingrepp.
Alla de djurarter som lever i skogen drabbas även det hårt av avverkningen, deras livssituation blir betydligt annorlunda.

Torka, översvämningar och erosion

En stor del av världens regnskogar växer på så kallad latosoler, eller lateritiska jordar. Dessa marker är näringsfattiga, järn och aluminium rika jordar som utbildas i områden där nederbörden är hög. Så länge skogen får stå oberörd är den lateritiska jorden sällan problematisk. Trädens rötter håller marken porös, och träden begränsar avdunstningen från marken.
När skogen avlägsnas ökar avdunstningen från markytan. Markens blir så mer känslig för luft, solstrålning och bidrar till uttorkning. Marken blir av de kemiska processer som uppkommer helt stenhård.

De tropiska regnen faller ofta som kortvariga men mycket intensiva skurar. Om skogen är oberörd så fångas regndropparna upp av träden och når marken i ett mycket långsamt tempo.
Men när skogen avverkas försvinner detta skydd, vilket leder till att regnet träffar marken med stor kraft och löser upp jordlagren som sedan lätt spolas ned i vattendragen.
Förlusten av jorden leder dessutom till att marken inte längre kan hålla vatten lika bra. Marken kan då inte längre utjämna fuktigheten mellan perioderna av torka och nederbörd. Mer vatten rinner ovanpå markytan och vattnets hastighet ökar. Denna kombination av snabbare avrinning och mer vatten gör att risken för erosion ökar. Resultatet kan bli jordskred och markförstöring i de tidigare skogstäckta områdena. Kan även leda till översvämningar i områden nedströms.


På de platser i den tropiska regnskogen där inte människan gjort ingrepp
så är det såhär vackert…


Hur stort hot är egentligen människan för regnskogen?

Många människor vet nog ganska lite om hur stor negativ påverkan vi har på de tropiska regnskogarna. Vi vet alla att avverkningen inte är bra. Men efter att ha titta på den lilla jämförelsen här nedanför borde man förstå hur viktigt det är att sluta med denna stora avverkning som finns idag. Om detta fortsätter kommer snart den uråldriga regnskogen som är oerhört viktig får oss människor, djur och växter vara ett minne blott.

Naturens gång…
I ett helt orört område i Amazonas som har en års nederbörd på 2200 mm och med en lutning på 12 och 15 grader. Där försvann ungefär ett halvt ton jord på 3 år från en 4000 kvm stor yta.
Människans ingrepp…
Efter att människan avverkat skog på en yta med hälften så stor lutning blev jordförlusten så mycket som 45 ton.


Det är inte bara träd som försvinner från regnskogen…

Takten som regnskogen avverkas med är enorm och det är svårt att tänka sig de väldiga ytor som varje dag försvinner. Exakt hur mycket som skövlas är dock svårt att uppskatta.

Idag är det stå stora områden som skövlas och då blir naturligtvis de sociala och ekologiska konsekvenserna också allvarliga. De grupper som under århundraden bott i dessa områden har fått betala ett högt pris. Förr i tiden på 1500-talet levde 6-9 miljoner indianer i den brasilianska regnskogen. Några hundra år senare, närmare bestämt, 1992 fanns mindre än
200 000 av de indianerna kvar.

Genom regnskogsskövlingen förstör vi också många djurarters liv. Vetenskapsmännen uppskattar att 80 arter utrotas varje dag, eller 27 000 per år. Att några få arter försvinner är inget onaturligt, men hastigheten som arter nu dör ut i är rekordartad. Vi får gå tillbaks 65 miljoner år, till tiden för dinosauriernas utdöende, för att hitta en motsvarande massdöd.

Regnskogen är även djurens hem.

Varför behövs regnskogen?

De flesta människor tänker nog väldigt sällan på hur beroende vi är av regnskogen. Men en hel del av maten vi äter, alla möjliga saker vi använder och mediciner vi behöver kommer från regnskogen.
Exempelvis: bananer, avocado, ananas, apelsiner, citroner, kakao, kaffebönor och mycket annat kommer ursprungligen från regnskogen. Kakaooljan används också i sololja, kosmetika och tvål. Ungefär en fjärdedel av alla mediciner vi använder har även de skapats ur regnskogsplantor.
Regnskogen är dessutom "jordens lungor". De omvandlar koldioxid till syre och låter oss människor och andra djur andas. Bara det är tillräckligt skäl att vilja bevara regnskogen.
Men om regnskogen fortsätter att skövlas i den takt som sker idag, riskerar vi att all världens regnskog dött ut inom 100 år.

Hur ska vi rädda regnskogen?

Även om vi bara lyckas rädda en del av den regnskog som finns kvar idag så betyder det oerhört mycket. För vi räddar då många djurarter från att utrotas och likaså många växtarter.
Ju mer vi lyckas stoppa skövlingen av regnskogen desto mer minskar vi dagens ökning av växthuseffekten.

Det finns väldigt mycket du som privatperson kan göra för att hjälpa till att rädda regnskogen.
Alltifrån att skänka pengar till att ändra din egen vardag på olika sätt.

Du kan skriva brev till riksdagen och framföra önskan om ett mer internationellt agerande för att bevara regnskogen. Om Sveriges regering tog regnskogsskövlingen på allvar, skulle Sverige kunna påverka EU att ändra sina tullar mot fattiga länder. Idag innebär EU:s tullsystem att vi som land medverkar till den orättvisa resursfördelningen i världen.

Man kan även tänka på vilket träslag det är i möblerna innan du förhandlar. Undvik att köpa möbler som är gjorda av gammal skog och uppmana även de som säljer dessa möbler att sluta.
Mycket utländskt kött kommer från boskap som betat på marker där det förut har funnits grön och fin regnskog. Så undvik att köpa dessa varor. Hamburgerkedjan Burger King har faktiskt slutat köpa kött från dessa platser!

Men det krävs förstås mycket större saker för att verkligen förstå att man måste stoppa skövlingen av regnskogen. Alla är idag inte lika medvetna om situationen.

Amazon Co-op är en organisation för att rädda regnskogen. Det är ett indiankooperativ i Brasilien där de säljer olika saker som exempelvis kryddor och sånt som kommer från regnskogen utan att skada den. De säljer alltså inget som kan orsaka utrotning av arter.
De arbetar även med turism, de bygger upp enkla små stugor där turisterna kan bo. Man kan dessutom få komma med in i den fantastiskt vackra regnskogen om man har indianernas samtycke och självklart på deras villkor.



Egna reflexioner:

Innan jag gjorde detta arbete visste jag...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Regnskogen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-12-26

    Du har skrivit .."På de platse

  • Inactive member 2005-05-11

    det ska nog vara en bild där,

  • Inactive member 2007-10-15

    va är källaförteckningen?

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-27]   Regnskogen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1269 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×