Regnskogen

11 röster
19105 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur kan min familj göra för att stoppa skövling av regnskogen?

Min familj kan stoppa regnskog genom att t.ex.: Använda båda sidor på papper och återvinna papper för att minska nerhuggning av regnskog. Sluta äta kött på hamburgresturanger och äta mindre kött över huvudtaget . Tänka på vilket träslag det är i möbler vi köper. Se till att det inte är från regnskogsträd som t.ex. teak och mahogny. Använda mindre olja och bensin!
Man ska samköra till jobbet och liknande om man är vuxen. Åka kommunalt så ofta som det går eller cykla, det ska man göra för att Gruv- och oljeindustrin har byggts upp i
regnskogen för att dom hittat fossila bränslen och olika mineraler i marken där.

Varför skövlar man regnskogen?

År 1700 fanns 4,5 miljoner kvadratkilometer regnskog, idag återstår bara 2,8 miljoner kvadratkilometer kvar.
Dom skövlar och bränner bort regnskog för att t.ex. skapa betesmark åt de enorma hjordarna av biffkor, som sedan slaktas till de internationella hamburger- kedjorna med kött.
Palmoljan har blivit väldigt populär inom världshandeln och det har skövlats bort regnskog för att lämna plats åt oljepalmsplantager. Palmoljan används i margarin, matolja, glass, godis, choklad och kosmetika. Floderna är också en naturtillgång. Vattnet kan dämmas upp och ge vattenkraft. Detta menas med att man bygger dammar som man samlar vatten i, och sedan släpper man ut vattnet så det blir ett vattenfall. Ifrån vattenfallet får man elektricitet. Jordbruket och timmerindustrin gör också så att regnskog skövlas. Efterfrågan på trävaror och pappersmassa har ökat mycket i världen. Även hårda träslag (främst teak och mahogny) har ökat mycket under det senaste decennierna , som har inneburit att de fattiga länderna har sett sin chans till ekonomiska förbättringar genom att skövla bort regnskog.

Vad skulle hända om all regnskog försvann?

Om all regnskog försvann skulle en hel del av vår mat försvinna.
Exempelvis: bananer, avokado, ananas, apelsiner, citroner, kakao, kaffebönor och mycket annat. En fjärdedel av världens mediciner har även skapats ur regnskogsplantor. Regnskogen omvandlar även koldioxid till syre och låter oss människor och djur andas.
Om man fortsätter att skövla regnskogen som man gör nu idag, riskerar vi att all regnskog försvinner inom 100 år.

Vad händer med dom regnskogs skövlade områderna?

Stora delar av världens regnskog växer på näringsfattiga och järn och aluminium rika jordar som bildas på områden där nederbörden är hög. När träd tas bort, kommer järn- och aluminiumoxider upp till markytan och då blir det en stenhård yta. Detta kallas för laterit.
När marken har blivit så, blir det mycket svårt för något att växa där och att få tillbaka skogen som har varit där är näst intill omöjligt. När det regnar, som det ofta gör i regnskogar, har marken inte det vanliga skyddet, alltså växterna, då spolas lösa jordlager bort och jorden hamnar i vattnet. Det mesta vattnet rinner ner snabbare och med mer jord, vilket orsakar erosion, som kan drabba skogen och skogsborna med översvämning.

Var finns regnskog i världen?


älften av världens regnskog finns i Amazon- och Orinocoflodens vattenområden samt i Mellanamerika och Västindien, nästan en femtedel finns i Väst- och Centralafrika medan en fjärdedel växer i tropiska Asien med centrum i den Malayiska övärlden, allt täcker 7% av jordens yta.

Mina slutsatser och tankar:

Jag tycker det är väldigt hemskt med skövlingen av regnskog, varje sekund försvinner ett område lika stort som 2 fotbollsplaner! Jag tycker att alla ska veta om det.
Det var intressant att jobba om regnskogen, jag fick veta mycket som jag inte visste innan som t.ex. att det finns så lite regnskog kvar i världen och att dom skövlar så mycket.
Jag ville ha mer fakta om skövlingen av regnskog och mer fakta om vad min familj kan göra åt det, men det kunde jag inte få tag på. Uppgiften vi fick var ganska lätt, jag blev klar med uppgiften och behövde inte stressa någonting.


Källförteckning:

http:/...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Regnskogen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Regnskogen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3545 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×