Metallica

11 röster
31699 visningar
uppladdat: 2002-12-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att göra ett arbete om Metallica. Metallica är ett hårdrocksband men har på senare tid även börjat göra rätt så lugna låtar. Jag gjorde ett arbete om dom för att jag tycker att dom är ganska bra och för att jag ville lära mig mer om dom. Jag ska berätta lite om hur bandet startades, vilka skivor de har släppt, lite fakta om gruppmedlemmarna och om deras konserter.


Fakta om gruppmedlemmarna

James Hetfield

Namn: James Hetfield.
Född: Den 3 augusti 1963 i Los Angeles, California.
Roll i gruppen: Spelar elgitarr och sjunger. Elgitarren är en E.S.P Explorer/Double-Neck.

Övrigt: James är gift sen ett par år tillbaka. När han inte håller på med Metallica så gillar han bl a att jaga, åka snowboard och spela hockey. Han har tidigare spelat i gruppen Obsession.

Kirk Hammet

Namn: Kirk Hammet.
Född: Den 18 november 1962 i San Francisco, California.
Roll i gruppen: Spelar elgitarr. Elgitarren är en Fender Stratocaster.

Övrigt: Kirk är helt ointresserad av sport. Han gillar skräckfilmer, tatueringar, piercing och att cykla mountainbike. Kirk är även han gift. Han spelade tidigare i en gruppen Exodus.

Jason Newstead

Namn: Jason Newstead.
Född: Den 4 mars 1963 i Battle Creek, Michigan.
Roll i gruppen: Spelar bas. Basen är en Stuart Spector Design med 6 strängar.

Övrigt: Jason har tidigare i livet jobbat på Burger King och kört truck på ett företag. Hans intressen är att cykla mountainbike, spela baseball och lyssna på musik. Jason är inte gift men har en flickvän. Han har tidigare spelat i bandet Flotsam and Jetsam.

Lars Ulrich

Namn: Lars Ulrich.
Född: Den 26 december 1963 i Gentofte, Danmark.
Roll i gruppen: Spelar trummor. Hans trumset har bl a Zildjian cymbaler och Artstar II drums.

Övrigt: Lars är gift och bor i USA. Eftersom det var han som startade Metallica så har han inte spelat i någon annan grupp. Innan han började med musiken så spelade han mycket tennis. Lars gillar att springa, dyka, åka skidor och är även konstintresserad.


Uppkomsten av Metallica

Själva namnet Metallica snodde Lars från en kompis. Hans kompis skulle göra en hårdrockstidning och hade skrivit ner några passande namn. Lars kollade igenom listan och fick se Metallica, det måste vi bara heta tänkte han.

Gruppen bildades i Los Angeles 1981 av Lars Ulrich och James Hetfield som spelade lite tillsammans. De spelade mest för att ha kul och komma ifrån den dagliga tristessen. Lars hade precis flyttat till USA och kände James sedan tidigare.
Gruppen utvidgades av sångaren och elgitarristen Dave Mustaine och bassisten Ron McGowney.
De fick båda sparken 1983 och ersattes av gitarristen Kirk Hammet och bassisten Cliff Burton. Med de nya medlemmarna blev Metallica ganska bra och fick kontrakt med Megaforce Records. Metallica bytte sedan bolag ett antal gånger.


Släppta album och singlar

Metallica har släppt ett antal album genom åren. Deras första album som släpptes var ”Kill ’Em All” 1983 och innehåller mycket tunga och snabba låtar. Den skulle från början heta ”Metal Up Your Ass”, men producenterna ville inte släppa en skiva med ett sådant namn.

1984 släppte dom deras nästa album ”Ride The Lightning”. På det här albumet så märktes det att Metallica hade ändrat musikstil och att deras förmågor hade utvecklats mycket sedan albumet ”Kill ’Em All”. Efter en månad hade albumet sålts i 85 000 exemplar i Storbritannien och Europa och ungefär lika mycket i USA.

Det tredje albumet som släpptes 1986 var en uppföljare till ”Ride The Lightning” och hette ”Master Of Puppets”. Med detta album så var Metallica redo att bli superstjärnor. Det märktes eftersom albumet sålde guld i Storbritannien, alltså fler än 100 000 exemplar. Efter en turné med Ozzy Osbourne så sålde albumet över 500 000 exemplar i USA under sommaren 1986.

Två och ett halvt år senare släppte dom nästa album ”And Justice For All”. Metallica hade utvecklats mycket sen förra albumet och förväntningarna var höga. När albumet börjat sälja fick den lite halvförtjänad kritik. Vissa tyckte att albumet lät torrt, raspigt och dåligt mixat. Här gick också låtarna långsammare än förut. Men albumet hade även vissa kvalitéer som en övertygande sång. På albumet fanns Metallicas första singel ”One” som gick in på US Top 40 och UK Top 20. 1990 vann singeln en grammy för bästa singel.

Metallicas femte album släpptes något år efter ”And Justice For All”. Albumet saknade titel, men blev känt kort och gott som Metallica. Albumets fodral är helsvart vilket gör att den ibland kallas ”Black Album”. Från den här skivan så kommer den självklara singeln ”Enter Sandman”. På singeln fanns även en cover av Queens ”Stone Cold Crazy”. I början av 1991 fick Metallica en grammy för ”Stone Cold Crazy”. Det här albumet gjorde succé och steg in på US Billboard Top 200 som nummer ett. Albumet har sålts i 15 miljoner exemplar världen över.

Metallicas sjätte album ”Load” hade världspremiär i juni 1996. Den här plattan fick mycket kritik för förändringen inom musiken. Låtarna var för lugna och det var bara vissa låtar som var bra. En stor hit från CD:n var ”Until It Sleeps” som spelades flitigt i radion.
1997 kom även deras sjunde album ”Reload” som hade ungefär samma typ av låtar som ”Load”, alltså lugna låtar. Här finns det också bara enstaka låtar som är bra.

Metallica släppte ett dubbel cover album 1998 som fick namnet ”Garage Inc.”. Albumet innehåller nyinspelade covers och gamla covers. Det albumet sålde bra men nyskrivna låter hade varit mera önskat av fansen.

1999 släppte Metallica ett samlingsalbum med alla bästa låtar under deras 17 år i branschen.


Konserter och turnéer

Metallicas första konsert spelades i Anaheim den 14 mars 1982. De som var med på den konserten var James Hetfield, Lars Ulrich, Ron McGowney och David Mustaine.
Sedan 1983 har Metallica spelat en viss låt innan varje konsert. Låten heter ”Ecstasy Of Gold” och kommer från Clint Eastwood filmen ”The Good, The Bad and The Ugly”.
I februari 1984 så åkte Metallica på deras första turné. Den startade i Schweiz och fortsatte vidare till Tyskland, Frankrike, Belgien och slutade i Holland.
I augusti 1985 uppträdde Metallica för första gången på ”Monsters of Rock Festival”.

1986 var de återigen på turné som den här gången faktiskt nådde Sverige. De spelade tre konserter i Sverige och den sista var i Stockholm. Den 27 september så lämnade Metallica Stockholm med två turnébussar och var på väg mot Köpenhamn. En av bussarna kraschade ner i diket. In den bussen satt bassisten Cliff Burton, han avled direkt. De andra i gruppen handskades med situationen genom att supa sig fulla. Jason Newstead blev deras nya bassist.

Metallica hade en lång turné där de spelade inför 10 000- 15 000 åskådare varje kväll, i 18 månader. De ställde aldrig in en enda konsert. Efter deras 251:a konsert i slutet av 1989 så började turnén vackla lite grann. Efter den här turnén så hade Metallica stigit in bland de stora hårdrocksstjärnorna.

Den 3 september 1995 så gjorde Metallica ”The Artic Circle Show”. Ca 500 tävlingsvinnare inbjöds till ”världens kallaste show” i den arktiska delen av Kanada.
Ytterligare en tävling anordnades, den här gången med hjälp av MTV. Priset var att Metallica skulle komma hem till vinnarna och spela. Det krävdes fyra stora lastbilar för att frakta all utrustning.

1999 åkte Metallica ut på en ett års lång turné runt hela världen.

Metallica har även gjort en hel del andra konserter och turnéer som jag inte har redovisat. Det här är bara några utvalda som jag...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Metallica

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-29

    Hej! Ett väldigt bra arbete ty

  • Inactive member 2011-02-28

    Tyvärr en del fakta fel, som sänker hela arbetet och det blir bara fel.

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-11]   Metallica
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1374 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×