Svarta hål

6 röster
21441 visningar
uppladdat: 2003-03-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ett svart hål är stora hål i rymden som har så stor gravitation så om man hamnar i det kan man inte komma ut ur, inte ens ljus som rör sig 300 000 km/s. kan komma ut ur ett svart hål. Det finns tre olika sorters svarta hål: ”vanliga” hål som bildas när stjärnor dör, Svarta minihål och Galaktiska svarta hål.

Vanliga svarta hål
Vanliga svarta hål är ofta det första man tänker på när man hör ordet ”svart hål”. De vanliga ”hålen” bildas när massiva stjärnor som är ca 3 gånger än solen el. mer, när de stjärnorna dör så bildas de vanliga svarta hålen. Om teorierna stämmer så bör det finnas massor av sådana hål för att stora stjärnor inte lever särskilt länge.

Svarta minihål
Enligt vissa teorier kan det ha bildats massor av svarta minihål i det extrema förhållande det rådde just efter ”Big bang” och många av dessa mminihål kan finnas kvar än idag. De måste ändå väga tusentals ton för att överhuvudtaget var stabila, så de är inte hur små som helst.

Galaktiska hål
Man kan aldrig bestämma massan på ett svart hål för att det beror helt på hur stor stjärnan var som bildad det svarta hålet. Massan avgör också hur stor radien på hålet blir. Ett normalt svart hål som är lika stor som vår sol gånger 10 skulle ha radien på ca 30 km. Man vet med stor säkerhet att det finns galaxer som har stora svarta hål mitt i centrum för galaxen. Det finns en teori om att vintergatan skulle ha ett sådan i centrum för vintergatan. Galaktiska hål är s.k. aktiva galaxer, aktiva galaxer sänder ut extremt mycket strålning och det ända rimliga som kan förklara detta fenomen är att det är svarta hål med en massa på 1 000 000 000 000 (Hundra miljoner) gånger vår sol. Sådana hål skulle ha en radie på 3 000 000 000 000 (Trehundra miljoner), det låter kanske lite lång men det är bara 2 gånger avståndet mellan Jorden och Solen. De massiva hålen kan vara den enda anledningen till dessa aktiva galaxer håller ihop....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svarta hål

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-10-28

    Jag håller med om att det är f

  • Inactive member 2004-11-04

    Världens största Svarta Hål ha

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-27]   Svarta hål
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1882 [2022-07-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×