Grekisk mytologi

10 röster
31562 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Platser som grekerna uppfattade som att gudarna hade visat sig blev grekernas platser för tempel, en plats att be till den gud som just det templet tillbad. Grekerna trodde sig ha mycket hjälp av de olika gudarna, t.ex. ”åhh det regnar nu går vi och ber till Zeus.”

”Så här såg ett grekiskt tempel ut i forntidens Grekland”

I den grekiska mytologin så skrevs det mycket om att gudarna var väldigt lika människorna i det sätt att de grälade sinsemellan. Det fanns inte bara gudar i den grekiska tron, utan det fanns också heroer, där den mäktigaste hette Herakles eller Hercules på latin. Han gjorde tio underverk där ett av dem var att rensa ett pestsmittat stall på 24 timmar.

Templen hade en speciell nytta förutom att grekerna kunde gå dit och be, det fanns i varje tempel ett orakel, en person som var i kontakt med gudarna och kunde förutspå framtiden. De mäktigaste av alla orakel fanns i Apollons tempel och dit kom grekernas härskare och frågade allt mellan himmel och jord.

Som i alla andra religioner så fanns det ju ett hopp om livet efter döden. Grekerna trodde att man kom till dödsriket om man varken hade varit god eller dum, till helvetet om man hade varit väldigt ond. Men det finns nog ingen som kan gissa vars de goda hamnade… jo de hamnade ju såklart i paradiset. Det fanns många andra idéer som de grekiska filosoferna och diktarna hade. Ett exempel är diktaren Orficismen som trodde att själen vandrade många varv innan den kom till paradiset (han skulle ha passat i Indien bland hinduerna). Han trodde också att gudarna bestämde hur många varv och hur jobbigt det skulle bli.

De vanligaste gudarna

Zeus:
Zeus var den mäktigaste av alla gudarna i den grekiska mytologin, han var gudarnas gud. Han var guden över naturen och vädret. Han kastade blixtar på titanerna, och sen ur askan på dem så föddes människorna. Det var grekernas tro på skapelsen. Mer på sidan 3
”En staty av Zeus funnen i Italien”

Hera
Hera var Zeus fru och äktenskapets gud, hon fick stå ut med sin otrogna man otaliga gånger. Han fick fler barn utanför äktenskapet en som Hera födde åt honom. Ett av de barnen var halvguden Herakles (Hercules på latin) som Hera som hämnd gjorde galen så att han dödade sina egna barn. För att få syndernas förlåtelse så gjorde han de tio underverken, däribland att mocka ett väldigt skitigt och pestsmittat stall.

Poseidon
Han var tillsammans med Hades Zeus bror. Han var havets och ödets gud, han hade fiskarna och skeppsfolkets liv i sina händer. Om de inte behagade honom så lät han havet sluka dem, den ända människa som sägs ha överlevt Poseidons vrede hette Odysseus. Han retade upp havsguden på vägen hem till sin ö just efter att grekerna hade krossat Trojas portar och fått ut kung Agamemnon älskade Helen.

Hades
Hades var Zeus andra bror. Han var grekernas rikedom och dödsgud. Han satt på sin tron i dödsrikets hjärta och bestämde människornas öde efter döden. De som hade varit trogna och aldrig gjort någonting dumt skickade han till paradiset, de var väldigt få, och de som varit väldigt elaka och grymma i sitt liv skickade han till helvetet och till slut resten lät han vara kvar i dödsriket.

Hermes
Hermes var gudarnas budbärare och han hjälpte dessutom folket till paradiset.

Ares
Ares var krigets gud och tyckte om att folk krigade med varandra bara för dödandets skull. Det var han som fick folket att gå i krig mot varandra.

Dionysos
Dionysos var vinets och festens gud. Han var väldigt populär runt om i hela riket, men han hade ändå inget tempel till sin ära och tillbads ute på gatorna genom vilda fester och konstiga traditioner.

Athena
Athena var hantverkets gud och Atens skyddsgudinna, hon har ett stort tempel i Aten som tyvärr håller på att förstöras av försurningen i luften som får templet att vittra sönder.

Apollon
Apollo var ljusets och solens gud och också spådomens och läkekonstens gud, han och Dionysos var raka motsatsen till varandra, när Dionysos firade på gatan med högljudda fester så ville Apollo att man skulle visa sin tro till honom i stillhet.

”Det här är en sta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Grekisk mytologi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-18

    Vart hittade du informationen?

  • Inactive member 2008-10-12

    Demeter är också vanlig.

  • Inactive member 2009-05-31

    fattiiig arbete

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Grekisk mytologi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2256 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×