Jupiter

8 röster
16377 visningar
uppladdat: 2004-02-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jupiter är den största planeten i vårat solsystem och den femte från solen. Jupiter blev uppkallad efter Olympens härskare eftersom det är den största och massivaste av planeterna. Jupiters massa är lika stor som 2/3 av alla de andra planeternas sammanlagda massa i vårat solsystem och hela 1318 gånger större än jorden. Den är också så ljus att den inte går att ta miste på, bara Venus är ljusare. Man tror också att Jupiter kan vara en ”misslyckad” stjärna.En dag på Jupiter är endast 9 timmar och 55 minuter och eftersom planeten lutar så lite så har den heller nästan inga skillnader mellan årstiderna. Jupiter rör sig i en hastighet av cirka 13 km/h, så ett år där är hela 11.86 år eller nästan 4350 dygn. Alltså på ett Jupiter-år går det ungefär 10 500 Jupiter-dygn. På ytan på Jupiter är det bara -150 grader men man tror att det i kärnan är 30 000 grader.


Atmosfär

Jupiters atmosfär består mest av väte och ganska mycket helium, endast 1 procent är andra ämnen. Planeten ser också lite annorlunda ut eftersom den inte har en grundfärg på ytan utan den är orange och vit randig. Det är ingen som viktigt vet varför den är randig men man tror sig veta att de olika färgerna beror på temperatur skillnader från moln som blåser eftersom det blåser så mycket och att Jupiter snurrar så snabbt. Jupiters snabba snurrande har också gjort att planeten är lite tillplattad vid polerna och alltså inte är helt rund. Jupiter har också en mycket tydlig ”fläck” på ytan. Först tyckte man att den var väldigt mystiskt eftersom den inte var synlig jämnt utan var borta ibland. Och också ändrade storlek och form. Nu är man ganska säker på att fläcken är ett upphöjt högtrycks- område, alltså som en gigantisk cyklon, som är mycket kallar än omgivningen. Och bara den är större än hela jorden.

Jupiters atmosfär är uppbyggd av flera lager moln. Det yttersta lagret är ljusa ammoniakmoln, cirka 100 km längre ner finns det några mörkare rödaktiga moln och sedan blåa moln som består av vattenis.
Jupiter ingår i den grupp av planeter som vi kallar Jätteplaneterna. Planeterna i den gruppen är Uranus, Neptunus, Saturnus och Jupiter och gruppen heter så eftersom de är de fyra största planeterna i vårat solsystem. Alla fyra av dessa planeter har faktiskt ringar även om det är Saturnus som har flest och störst och är känd för dem.


Jupiters månar

Jupiter har många månar. Hittills har man hittat 16 stycken. De första som upptäcktes var Lo, Europa, Ganymedes och Callisto som alla upptäcktes av Galileo 1610 och därför kallas de ”de Galileiska månarna”. Europa och Lo är ungefär lika stora som våran måne medan Ganymedes och Callisto är betydligt större.

Jupiters månar ligger som i tre olika banor/avstånd. I den innersta banan ligger de galileiska månarna och 4 andra. Månarna i den gruppen rör sig i en rund cirkel ganska nära Jupiter, man tror också att det kan finnas fler månar där, men de är nästan omöjliga att se från Jorden. I den mellersta banan finns fyra andra månar som befinner sig omkring 11 miljoner kilometer från Jupiter och I den yttersta gruppen som i genomsnitt består av de minsta månarna ligger fyra månar till som rör sig hela 20 miljoner kilometer utanför Jupiter. Den minsta av Jupiters månar är Leda som bara är 10km i diameter.
Lo är en av de mäskligaste himlakropparna i vårat solsystem. Den är klart röd med och har många aktiva vulkaner som vissa är väldigt våldsamma. Europa däremot är helt annorlunda Lo. Den helt rund och har inga vulkaner och nästan inga kratrar. Den är också helt klart täckt av is, och eftersom det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jupiter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-12]   Jupiter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2716 [2022-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×