Kort kjol

11 röster
31126 visningar
uppladdat: 2004-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Titel: Kort kjol

Författare: Christina Nord Wahldén.
Christina jobbar som nyhetsjournalist på Svenska Dagbladet, där hon har jobbat sedan 1990. I början av 1997 fick hon i uppdrag att bli polisreporter. I sitt arbete fick hon läsa polisförhör, förundersökningsprotokoll och domar, vilket gjorde ett starkt intryck på henne.
Nord Wahldén anser att i dagstidningar finns det bara plats för korta texter, vilket gör att reportern tvingas att korta och förenkla det som hänt. Även i de fall hon har tittat på och skrivit om i tidningen som handlar om våldtäkt, fanns det mycket som inte fick plats. Hur dåligt kvinnorna mått efteråt, att den del har fått könssjukdomar, rädslan för att ha smittas av HIV och ständig misstänksamhet och avhållsamhet mot män bl. a. Det var därför att Nord Wahldén valde att skriva boken, som är helt och hållet påhittad, men mycket trovärdig.

Handling: Myran och några klasskompisar till henne åker på skolavslutningskvällen ut till Djurgården för att fira. När kvällen lider mot sitt slut och Myran och hennes kompis Cilla ska gå hem, blir de bjudna på efterfest hos två killar från klassen. Cilla mår dåligt och är inte sugen på att fortsätta festa, men killarna övertalar Myran att följa med dem. Hon följer med, och de fortsätter att festa. Men sedan tar de amfetamin och det är då det börjar urarta.
Killarna våldtar Myran båda två, iskallt och mycket grymt.
Boken handlar också mycket om sakerna efteråt - polisförhören, rättegången, återhämtningen och livet efter en våldtäkt.

Personer: Myran är en 16-årig tjej som verkar trivas med sig själv, tills våldtäkten ägt rum. Då känner hon sig äcklad av sig själv och får extremt dåligt självförtroende. Hon beskyller sig själv för att ha påverat våldtäkten genom att hon hade på sig högklackat, kort kjol och var full.
Ulf och Bergström är våldtäkts männen.Ulf verkar ångra sig efter våldtäkten och erkänner att han våldtagit Myran, men Bergström däremot vägrar erkänna och säger att hon var med på det, att hon ville det.
Cilla är Myrans kompis, och hon stöttar och hjälper henne hela tiden.

Miljö: Boken utspelar sig i Språngsätra i Stockholm. Det är sommar och den utspelar sig under och efter sommarlovet. Själva våldtäkten äger rum i Ulfs mammas lägenhet.

Tid: Boken är skriven i nutid. Jag tycker att det märks om man ser på vilket språk som används i boken. Det sägs en del grova ord som man inte skulle säga om det hade varit längre tillbaka i tiden. Något mer som är utmärkande är att Myrans mamma hela tiden tittar på TV-shop på TV.

Omdöme: Jag tycker att boken är mycket bra! För den får en att tänka till lite, och försöka förstå hur ett våldtäkts offer känner sig. Christina Nord Wahldén är mycket duktig på att skriva och beskriva så man förs...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kort kjol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-12-14

    Ett mycket bra arbete, har sjä

  • Inactive member 2005-02-22

    Bra arbete!

  • Inactive member 2006-03-20

    Mycket bra recension! Boken är

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-26]   Kort kjol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2796 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×