Parkinsons sjukdom

2 röster
9802 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1817 var första gången Parkinson beskrivs. Det var Läkaren James Parkinson som dokumenterade sjukdomen.
Sjukdomen drabbar oftast äldre den slår till på nervsystemet.
Ungefär 1 % av alla ålderspensionärer drabbas. Sjukdomen brukar debutera från +55år Men det har förekommit att folk fått det redan som 20åringar. Så det kan ske nästan när som hälst i livet. Men risken att drabbas stiger med ålder. Det är ingen skillnad på män och kvinnor det drabbas ungefär lika ofta.
Man vet inte varför en del drabbas av Parkinson det finns ingen som kan peka på det. I de flesta fall är orsaken okänd alltså. Man misstänker att det kan ha med miljö och arv att göra.

Symtomen

Symtomen upp kommer för att produktionen av dopamin hämmas och att nedbrytningen fortsätter. Hjärnan använder sig av dopamin för att kommunicera mellan nervcellerna. Dopaminet tillverkas nere i nervceller som ligger lång in i hjärnan. Hjärnan är helt beroende av att det är ett ständigt kraftigt flöde av dopamin. När dopaminet är använt blir det förbrukat och brytsned. När dopamin tillvärkningen långsamt blir sämre blir alltså kontakten mellan nervcellerna mycket sämre. När det är svår med kontakten påverkar det rörelseförmågan.

De typiska symtomen är
Muskelstelhet
Skakningar
Långsamma rörelser
Sparsam mimik
Entonig röst
Förstoppning

Diagnos
Man använder sig av sjukdomshistorien och man gör en neurologisk undersökning av kroppen. Man måste göra en stor neurologisk undersökning för det är svårt att kunna fast ställa att det är Parkinson det gäller.

Behandling
Man får medicin som är dopaminstimulerande. Det gör att man kan röra sig bättre men man blir inte lika rörlig som förr. Nobelpristagare Arvid Carlsson och hans medarbetare visade i djurförsök att symtomen av dopaminbrist kunde behandlas med hjälp av i-dopa (levodopa).
Levodopa omvandlas i kroppen till dopamin. Det förbättrar genas rörelseförmågan i kroppen. De mediciner som används mest är Madopark och Sinoment.
Effekten håller inte så länge typ 2timmar så man får ta sin medicin varannan timme för att levodpat inte ska utsöndras ur kroppen helt.
Man kan förlänga effekten av levodopa genom att ta en medicin som hämmar att levodopat inte bryts ner så fort.


Hur ser det neurokirurgiska behandlingarna ut?
Hur gör man stamcell transplantationen?

Neurokirurgisk behandling.
I vissa fall kan man erbjuda neurokirurgisk behandling. Det är den sista ut vägen man har om inte medicinen fungerar.

Det finns ett ingrepp där man förstör nervceller. Det är den äldsta formen av behandling. Man förstör alltså nervceller i ett litet område centralt i hjärnan. De nervceller som förstörs är de som är överaktiva för att då celler som producerat dopamin dött.
Överaktiviteten ökar symtomen därför får man en kraftig förbättring efter ingreppet. Man använder strålkniv den ställer man in så man får rätt stråldos i exakt rätt område.
Nackdelen med denna behandling är att det kan gå fel då får syndpåverkan och förlamning det är om man träffar minsta fel eller har fel dos.

Ingrepp där man stimulerar nervceller
Denna lite nyare metod används tunnare ledningar med små elektroder. De förs in i centrala hjärnan till nervcellskärnorna. Som är med och bestämmer över kroppens rörelser. Detta gör man när cellerna fortfarande är i något bra funktion. Så stimulerar man cellerna symtomen minskar. Nackdelen är att man endast påverkar skakningar det gör inte alls nått åt stelheten eller långsamma rörelser.

Transplantation.
Stamceller är omogna celler. På det embryonala stadiet har cellen förmågan att dela sig och utvecklas till alla vilken sorts cell eller organ som den behagar. Syftet med forskningen är att kunna bota människor med svåra sjukdomar.
Embryot som man använder är fem till sju dagar gammalt och består av 200st celler. Man använder överblivna embryon från provrörsbefrukt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Parkinsons sjukdom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Parkinsons sjukdom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3094 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×