När Lammen Tystnar

2 röster
15924 visningar
uppladdat: 2005-02-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst skräckboken ”När lammen tystnar” av Thomas Harris.
Den utspelar sig i nutid i USA. Det verkar vara höst med tanke på det dystra vädret. Det börjar med att man får följa Clarice Starling, som studerar för att bli FBI-agent på FBI-akademin i Quantico. En dag så blir hon kallad till den avdelning som sysslar med massmord på FBI. Där träffar hon chefen för avdelningen, Jack Crawford. Av honom får hon i uppgift att intervjua en massmördare på fångvårdsanstalten i Baltimore. Det är inte vilken massmördare som helst, utan den ökände dr Hannibal Lecter, även känd som kannibalen. Han är känd för att ha mördat nio människor och sedan ätit upp dem, därav smeknamnet.
Hannibal Lecter har vägrat prata med någon annan, men med Clarice så börjar han prata. Till historien hör att det är en massmördare som är i farten. Han mördar storvuxna kvinnor och flår dem. Han kallas för Buffalo Bill. Det visar sig att Hannibal Lecter vet en hel del om denna massmördare och han hjälper Clarice att lösa fallet på ett villkor, att hon för varje råd hon får, måste berätta något av sina innersta hemligheter. Lecter hjälper henne en hel del och tillslut så lyckas Clarice, efter en jobbig jakt få tag på Buffalo Bill. Hon lyckas inte gripa honom utan är tvungen att skjuta honom i självförsvar. Boken slutar lyckligt med att Clarice blir fullvärdig FBI-agent.

Det finns vissa svårigheter med att tolka vem huvudpersonen är, eftersom man får se hela boken ur tre olika personers perspektiv. Man förstår dock att huvudpersonen är Clarice Starling, eftersom man får följa henne mest och få reda på vad hon tycker och tänker. Det är indelat så att man följer de olika personerna i olika kapitel. Utan något speciellt mönster.
Om Clarice får man uppfattningen att hon är en mycket skarpsint ung tjej. Hon har haft en jobbig barndom och det speglar lite hennes uppförande. Hon verkar även ha rätt så lätt för att läsa människor, alltså förstå lite vad de tänker. Författaren målar mycket med orden när han förklarar hur Clarice ser folk. T.ex: ”I vanliga fall såg Crawford ut som en spänstig , medelålders ingenjör som kunde ha klarat sig genom college genom att spela baseball – en kraftig stoppare.” Detta tänker Clarice bara genom att titta på Jack Crawford.
Clarice är också mycket modig, som också det kan bero på hennes barndom. Där hennes pappa dog när hon var barn och hon flydde från sina fosterföräldrar och hamnade på barnhem. Det finns inte mycket som skrämmer henne.
Hannibal Lecter är nog den mest intressanta personen i boken. Han är mycket skarpsint och intelligent. Inte alls som man föreställer sig en massmördare. Han är fullt utbildad psykolog och en mycket duktig sådan. Han, om någon, målar väldigt mycket med orden, och använder både metaforer och liknelser. Här är hur han beskriver Clarice när de träffas för första gången: ”Ni ser ut som en lantis. En vältvättad spänd lantis med dålig smak. Era ögon är som billiga månstenar – de glänser när ni lyckas prestera ett svar.”
Men han är också en kallblodig mördare som, rent ut sagt, äter människor. På ett sjukt men ändå komiskt sätt så får man reda på att han inte förnekar det. Så här: ”En statistiker försökte kvantifiera mig en gång. Jag åt upp hans lever med några böner och en stor Amarone.”
Buffalo Bill, eller Jame Gumb som han egentligen heter, är en psykiskt störd medelålders man, som alltså mördar storvuxna kvinnor och sedan flår dem. I ett väldigt sjukt syfte. Det ligger till så att han vill vara kvinna, men han har fått avslag från könsbyteskliniker. Så han tänker sy sig en dräkt av kvinnoskinn.
Han ser på de kvinnor han fångar som objekt. Så här beskriver han vad han ser när han tittar ner i den fängelsehåla där han förvarar en kidnappad kvinna: ”Materialet ligger på ena sidan, ihopkrupen som en räka.”
Han kallar alltså kvinnor han kidnappar för material.


Vad använder då Thomas Harris för språk när han skriver?
Någonting som är väldigt vanligt för skräckböcker är att man beskriver miljöerna väldigt noggrant. Kan vara för att få läsare att känna det som om de var på den platsen, vilket gör det mycket kusligare. Det lyckas Thomas Harris bra med. Här kommer ett exempel på en miljöbeskrivning: ”Fjädrar flöt på det tjocka bruna vattnet, krulliga fjädrar som blåst ner från fågelburarna och som förts med vinden som krisade flodens yta.”
Jag kommer ihåg att jag nästan fick kalla kårar när jag läste det, jag tycker att just den meningen skapar en väldigt kuslig bild av ett vattendrag. För en skräckbok är det också viktigt med personifiering av saker, för det gör texten mer levande och kusligare. T.ex: ”Mörkret kommer smygande, det tränger in bakom hennes ögonlock.”
Harris är duktig även på att beskriva känslor hos människor. Som ni sett i exempel ovanför så använder han ganska mycket metaforer och liknelser. De använder han också när han ska beskriva känslor, på ett mycket skickligt sätt. T.ex: ”Starling kände sig plötsligt tom, som om hon gett blod.”
Hela boken är uppbyggd så att författaren berättar, men att man självklart får reda på vad personerna i den tänker, i alla fall Clarice, Hannibal och Buffalo Bill. En intressant sak som Thomas Harris gör är att han avslutar de flesta kapitel med något, någon liten mening eller mindre händelse som får en att verkligen vilja fortsätta läsa. Ex: ”I morgon eftermiddag kan han göra det eller i morgonkväll. Allra senast i övermorgon. Snart.”

Jag tycker i det stora hela att detta var en mycket bra bok. Den går fort att läsa, det tror jag beror på att man hela tiden vill läsa vidare, men den är ganska lättläst också. En sak som jag tänkte på var att genren i denna bok mycket väl kunde ha vart kriminaldrama. Men det är vissa inslag som får den att bli en skräckbok. Jag tycker inte boken väcker några större livsfrågor. Förhoppningsvis får inte män som vill bli kvinnor för sig att sy sig en dräkt av kvinnoskinn när de läser boken. Men man får sig ändå en liten tankeställare när man läser boken, vilket är ovanligt för skräckböcker tycker jag. Man kan tänka i de banorna att det finns folk med proble...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: När Lammen Tystnar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-02]   När Lammen Tystnar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3276 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×