Tjernobyl katastrofen

2 röster
6905 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

I det sovjetiska kärnkraftverket utanför Tjernobyl inträffade 26 april 1986 världens dittills svåraste kärnkraftsolycka, orsakad av en explosion i en av verkets fyra reaktorer. Reaktorn hade överhettats till följd av tekniska experiment, vilket ledde till härdsmälta och brand i grafiten. Olyckan medgavs av myndigheterna först sedan nedfall hade konstaterats på flera håll, bl.a. i Sverige. Radioaktivt stoft lyftes upp i atmosfären av gaserna, spreds med vindarna främst till Öst- och Nordeuropa och föll framför allt ner med regn. Hårdast drabbades – förutom närområdet Vitryssland – Polen, Finland, Sverige (främst Gävleborgs och Västernorrlands län) och Norge. Nedfallet smittade jordbruks- och betesmarker, och verkningarna är ännu ett årtionde senare kännbara.
Brandbekämpningen och annat tekniskt arbete på olycksplatsen skördade dödsoffer genom strålskador redan de första dagarna, officiellt ett trettiotal. Senare göts den havererade reaktorn in i ett skyddande hölje av betong (´´sarkofagen´´). Inom en 30-kilometerszon runt reaktorn, med städerna Tjernobyl och Pripjat, evakuerades (med viss fördröjning) över 100 000 människor för alltid. ´´Sarkofagen´´ började mot mitten av 1990-talet läcka radioaktivitet. Trots detta arbetar ännu personal i verket. Block 1 stängdes hösten 1996. De personella och ekonomiska förlus -terna är stora. Enligt uppgift hade 1993 ca 7 000 enbart av räddningsarbetarna dött, varav mer än tusen för egen hand för att förekomma en plågsam strålningsdöd. Strålningsrelaterade former av cancer har blivit vanliga i delar av Ukraina och Vitryssland.De för olyckan ansvariga teknikerna dömdes 1987 för grova brott mot säkerhetsreglerna.

Härdsmälta
Härdsnälta är en form av haveri i en kärnreaktor då dess inre del, härden, helt eller delvis smälter. Det kan bero på fel på kylsystemet eller på att reaktorns effekt stigit otillåtet mycket. I en vattenkyld reaktor kan ångexplosioner leda till att radioaktiva ångmoln läcker ut, i en grafitmodererad kan en brand leda till utsläpp. Om man inte lyckas kyla härden kan den smälta genom golvet i reaktorbyggnaden och ner i marken, varigenom på nytt stora mängder radioaktivitet sprids. En partiell...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tjernobyl katastrofen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Tjernobyl katastrofen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3323 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×