Tjernobyl Katastrofen

3586 visningar
uppladdat: 2010-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Tjernobyl katastrofen, skrivet av Louise Holmstedt

Den 26 april 1986 inträffade världens hittills största kärnkraftsolycka i orten Tjernobyl i nuvarande Ukraina. Olyckan ledde till en mängd problem som ingen kunnat drömma om.

Det var reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl som exploderade. Radioaktiv strålning innehållande högaktiva ämnen som Cesium, Strontium och Plutonium spreds som ett moln över nuvarande Ukraina, Ryssland, Vitryssland och delar av Europa som t.ex. Sverige. Utsläppet av radioaktivitet efter olyckan var ungefär 200 gånger större än utsläppen efter atombomberna i Hiroshima och Nagasaki. Myndigheterna i Sovjetunionen blev överraskade eftersom olyckan kom som en stor chock. Man hade inte någon handlingsplan om hur man skulle göra ifall något som detta skulle inträffa.

Olyckan bidrog till eller kommer att bidra till:

  • Av dem som försökte stoppa bränder under olycksnatten som t.ex. brandmän avled 28 personer inom några månader p.g.a. den farliga strålningen de kommit i kontakt med.
  • Hundratals människor från hela Sovjet hjälpte till med uppröjningsarbetet. Idag är många av dem sjuka, hur många det rör sig om är det inte många som vet eftersom de Sovjetiska myndigheterna försökte mörklägga det hela.
  • Mellan 200 000 och 800 000, från hela Sovjetunionen skickades till Tjernobyl för att hjälpa till.
  • Någonstans mellan 9000 och 80 000 av dem tror man är döda och många andra lider av sjukdomar p.g.a. den radioaktiva strålningen. Men eftersom de Sovjetiska myndigheterna försökte mörklägga de hela är det inte många som vet det exakta antalet.
  • Sjukdomar som t.ex. leukemi, strupcancer, sköldkörtelcancer och cancer i magen har ökat stort i Ukraina och Vitryssland. Även sköldkörtelcancer hos barn i Vitryssland har ökat 24 gånger efter olyckan.
  • Idag är 1,3 miljoner människor sjuka efter olyckan. Dessa människor lider av bl.a. illamående, andningsproblem, svår huvudvärk och näsblod.
  • Utsläppet efter olyckan spreds över ett område på över 155 000 km2.
  • De delar i Sverige som fick det största radioaktiva nedfallet var Västerbotten, Västernorrland, Gävleborg, Uppland och Västmanland. Idag finns ungefär 70 % av det kvar. I Sverige blev konsekvenserna större än vad som hade förväntats av en olycka så långt bort. Tusentals renar fick slaktas och idag är det fortfarande farligt att äta svamp från områdena.
  • Bränslet i reaktorn brann under tio dagar. Om det skulle ha nått ut till grundvattnet skulle det ha spridits stora mängder radioaktiv strålning ut i floden Pripjat. Från den floden hämtar bl.a. de 4 miljoner invånare från staden Kiev sitt vatten. Förutom Kiev ligger &aum...

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

    Källor för arbetet

    http://www.ssi.se/kaernkraft/Tjernobyl/tjernobyl_15.html http://hem.passagen.se/ffalle/spchern.htm http://home.swipnet.se/~w-18509/2Fakta.html http://www.nysol.se/arkiv/miljo/0600tjernobyl.html

    Kommentera arbetet: Tjernobyl Katastrofen

     
    Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
    Det verkar som att du glömde skriva något ×
    Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
    Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

    Kommentarer på arbetet

    Inga kommentarer än :(

    Källhänvisning

    Inactive member [2010-05-27]   Tjernobyl Katastrofen
    Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58696 [2024-05-05]

    Rapportera det här arbetet

    Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
    Vad är problemet?



    Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
    Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
    Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
    Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
    Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
    Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×