Fladdermöss

6 röster
15350 visningar
uppladdat: 2005-02-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fladdermöss har funnits på jorden i femtiotvå miljoner år . det finns ca 2000 olika arter i sverige . undervintern sover fladdermössen i grottor . en fladdermus sover ca åtta månader om året . fladdermusens basföda består av insekter som dom fångar i luften . fladdermössen får ca två ungar vid varje kull . fladdermusen har två väldigt stora och långa öron . fladdermusen sover upp och ner . dom hänger fast sig i grottvägarna med klorna . tyvärr blir det bara färre fladdermöss för varje år som går . många av fladdermöss arterna är nästan helt utrotade . det finns ca tolv arter i norden . fladdermössen finns i nästan hela norden förutom dom aldra nordligaste delarna . den allra största svenska fladdermus arten är jättefladdermusen som blir upp till femton cm mllan vingspetsarna . den nordiska fladdermusen väger ca 56 gram . den nordiska fladdermusen finns bara i norra sverige . den grå fladdermusen är väldigt intressant därför att den bara finns på gottland . en anan art som är väldigt speciell är mellanhästskonäsan . huvudet ser ( sett framifrån förstår ) ut som en hästsko .hästsko släkten omfattar 4 arter nämligen liten hästskonäsa , mellan hästskonäsa , stor hästskonäsa och doktor Braunts hästskonäsa . Braunts hästskonäsa är döpt just efter doktor braunt . en av dom få fladdermus forskarna som fanns innan 1950-talet .fladdermös har en vackert ( nåja) silver och guldfärgad rygg . när en fladdermus flyger så är den helt blind men kompenserar det genom att skicka ut ekolod som studsar tillbacka till fladdermusen och ger en ”bild” av vad som finns framför den . hur många ekolod en fladdermus kan skicka ut i sekunden är olika från art till art . jättefladdermusen skickar ”bara” ut trettio ekolod i sekunden medans en dvärgfladdermus däremot kan skicka ut till 75 lod sekund .

storleken verkar dock sakna betydelse . det verkar som om det är olika från art till art bara .fladdermus ungen födds under dagtid vilket enligt www.eurobats.org är för att nästan alla däggdjurs ungar födds den tid på dygnet när arten är som minst aktiv . under förlossningen så kommer ”tassarna” ut först så att ungen tar tag i en gren eller en vägg och drar ut sig själv . därefter så biter honan av navelsträngen på ungen . ålder på fladdermöss är olika från art till art men följande åldrar är ca åldrarna på arterna nedan : trollfladdermus 14 år , storfladdermus 18 år , gråfladdermus 25 år . alltså är medåldern på fladdermusen ca 20 år . en fladdermus har många naturliga ( och onaturliga fiender ) bland anat ugglor dom äter dom . det intressanta med just sättet ugglor dödar dom fladdermöss är att dom precis som fladdermös fångar sin mat i luften när det gäller fladdermöss . fladder mössen tar ( se ovan ) också sin mat i luften . ( det är ganska ironiskt i egentligen ) . en anan fara för fladdermös är människan själv . för några månader sen var jag och lyssnade på ett föredrag om fladdermös utanför bosjö kloster . personen som höll i föredraget berättade att i takt med att vi hugger ner skog så förstör vi fladdermössens bostäder dom bor nämligen i träd precis som fåglarna . på föredraget gick vi också och lyssnade på fladdermöss i speciella apparter som uppfattar fladdermus ”sång” . själva sången är egentligen ett snabbt knäppande . ner man drar ner på tempot i fladdermössens sång så låter det faktiskt ganska vackert . fladdermusen har också ett flertal andra fiender än ugglan men dom är väldigt många men jag ska nämna några korthet : städerna ändrar fladdermusens dyngs rymt genom att dom använder elektriskt ljus och
Förstör fladdermusens dyngsrytm .

Fladdermössens utseende varierar inte bara från art till art utan också från de länder de kommer ifrån . i tropikerna t.ex. så finns det fladdermöss som ser ut som små frukter . En annan sak som också varierar från land till land är storleken . En norsk dvärgfladdermus väger bara fem gram medans den som bott i varmare länder kan väga tio gram . i sverige har fladdermöss dock nästan samma utseende ( undantaget är gråfladdermus ) . Alla svenska fladdermöss har nämligen en helt svart kropp förutom guldryggen hos vissa fladdermöss .

En ganska intressant sak med fladdermöss är att när honorna ska födas så bildas det kolonier med fladdermöss . en kolonie kan uppgå till ca 1000 djur som ligger tätt tillsammans och föder ungarna . Fladdermöss älskar nämligen värme så därför ligger dom tätt tillsammans . En koloni kan ligga var som helst det finns till och med fall där det har varit inne stora kläddskåp . en av världens största fladdermus koloni hittades i ett nerlagt kärnkraftverk . på www.eurobats.com finns står det i deras gästbok vad en persons i Danmark hade råkat ut för : hon tog ut en klänning ur gardroben först trodde hon att det var ett vackert smycke som hon hade satt ditt på klänning men glömt det . men sen började smycket att röra på sig . det visade sig att det var en fladdermus unge som hade krypigt upp i hennes kragge .Fladdermus ungen hade troligen försökt att hitta ett svalt ställe på grund av att det var för varmt i kolonin som fladdermus ungen kom från . kolonin hittade man senare i källaren . i en koloni kan en hona känna igen sin unge bland tusentals andra på ungens speciella läte och lukt så länge inte någon människa rört vid den .när en människa rör vid en fladdermus så händer något med den så att dens speciella lukt försvinner . När ungen är ca 3 månader gammal så överger mamman den .
När fladdermöss ä med i myter och legender eller berättelser så spelar dom alltid dom onda . iden till Dracula kom säkert från vampyrfladdermössen . Mayaindianerna trodde på en gud som var underjordens härskare . den guden hade kropp som en man men vingar och huvud som en fladdermus . Fladdermössen är också däggdjur vilket betyder att dom ger ungarna di . exakt hur mjölken ser ut vet man inte riktigt . alla fladdermöss arter beroende av att dricka . en art dricker inte vatten utan blod denna art av fladdermus kallas för vampyrfladdermus . vampyrfladdermusen finns bara i USA . Vampyrfladdermusen suger inte i sig blod som många tror ( det är en myt skapad av författaren till Dracula ) . en vampyrfladdermus bitter nämligen håll i sitt offer någonstans på kroppen och slickar sedan i sig blodet en vampyr fladdermus kan dricka en kvarts deciliter blod om dagen ( eller natten ) . Fladdermössen står för en tredje del av jordens däggdjur . På svenska finns det tyvärr inte så mycket om fladdermöss trotts att jag har letat i över tre timmar på nätet . däremot finns det mycket av det på engelska och norska . Det är därför jag har tagit upp vampyrfladdermusen . Man hör ofta fel på fladdermöss och grodor . ibland så sjunger fladdermössen med sitt knäppande enlit en amerikansk hemsida så kan personer som är under 15 år ibland när dom är ute i skogen och går höra ett knäppande vissa arter av fladdermöss har nämligen läte som är väldigt likt grodornas . när jag var och lyssnade på fladdermöss på ett föredrag så hörde jag dom inte komma trots att man enligt den hemsidan som jag läste det om grodor på påstod att ungdomar faktiskt kunde höra fladdermöss innan en appart fick in dom . ingen annan av undomarna på föredraget hör dom heller så jag litar inte riktigt på grodteorin .
Alla fladdrmöss är tydligen fridlysta . många personer har efter att fladdermössen har blivit fridlysta klagat hos naturvårdsverket pga. att fladdermöss bosätter sig i hus . en av mina kompisar bor vid ett ställe där det är jättemycket fladdermöss hela hans jordkällare var
nämligen bebodd av fladdermöss som hade smitit in där . den alla vanligaste arten som bosätter sig i hus är långörad fladdermus . om den långörade fladdermusen bosätter sig i en persons hus så brukar det vara ett tecken på att personens hus är invaderat av nattfjärilar på vinden .


...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fladdermöss

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-11

    skitarbete

  • Inactive member 2008-02-11

    dra åt hel....

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-04]   Fladdermöss
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3478 [2022-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×