Solbränna

2 röster
15150 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning/Frågeställning

Vem vill inte se frisk och lagom ihjälbränd ut inför bikinisäsongen som närmar sig med stora kliv? Inte ska väl de andra strandgästerna bli tvungna att ta på sig solglasögon när du kommer gåendes och nästan totalreflekterar solljuset?
Många av oss har inte tid att steka i solen och de flesta av oss har nog hört talats om solens farliga strålar som orsakar bl a hudcancer. Vad gör man då för att bli brun?, undrar dagens utseendefixerade människor. Och såklart hittar industrin på nya sätt för att tjäna pengar: solarium kommer till. Allt fler söker sig till närmaste ställe med sollampa för att effektivt få den friska bruna färgen och spenderar cirka en halvtimme åt gången liggandes i en kist -liknande behållare försedd med rör som utsänder ultraviolett strålning (UV-strålning) på väggarna, i tron om att det är mindre farligt än utomhussolen. Såklart har de fel.
Eftersom bikinisäsongen verkligen närmar sig med stormsteg så riktar jag mitt arbete mot den yngre generationen som brukar bli modeoffren. Jag tycker inte att vi ungdomar tänker tillräckligt mycket innan vi ger oss ut i solen eller stänger locket till vår halvtimmesbehandling i UV-kistan. Man vet att man blir fin genom att bli brun, och man gör då allt för att bli det. När man blivit sjuk så ångrar man sig såklart, men då är det för sent. Jag försöker genom mitt arbete påverka tokarna som solar konstant, genom att informera om risker och hur man kan vara både säker OCH brun.
Vad är det som gör att vi blir bruna? Hur blir man bränd? Hur skyddar jag mig ifrån att sola för mycket? Vad är biverkningarna?
Jag ska svara på ovanstående frågor och lite därtill. På slutet finns det små tips till de som verkligen bestämt sig för att hålla sig på den säkra sidan av solen i framtiden.


Fakta

Vad är den bruna färgen som sedan leder till solbränna?
När man solar så bildas extra pigmentfärg i huden för att skydda den mot UV-strålningen. Solbrännan är en inflammation i huden som orsakas av överexponering för ultraviolett strålning från solen.
Vad gör UV-strålningen?
UV-strålning kan leda till solbränna, orsaka permanent skada och det kan tidigt i livet öka risken för att utveckla hudcancer senare. Upprepad överexponering för ultravioletta strålar kan också försämra immunförsvaret, orsaka fräknar, torka ut hud och hår, orsaka rynkor och förhastade föråldringar på huden så att man får en läderaktig uppsyn. Dessutom kan frekvent överexposition för ultravioletta strålar öka risken för att utveckla gråstarr i ögonen och senare påverkan på näthinnan, en vanlig orsak till blindhet i högre ålder.
Man förknippar ofta solbränna med god hälsa och vitalitet, men sanningen är att det endast krävs en mycket liten mängd solljus för att kroppen ska kunna producera den D-vitamin vi behöver, dvs knappast så mycket att det syns att vi har solat.
Vad är UV-ljus?
Olika strålningar har olika våglängder. Våglängd för ljus mäts i nanometer (nm). 1nm är 0,000000001 meter. Ultravioletta strålar är elektromagnetiska strålar som har en våglängd mellan 100 nm och 400 nm. Vi kan inte se det, men frekvensen är faktiskt bara en aning högre än vad den är hos synligt ljus. Det finns tre sorters UV-strålning: UVA strålning med våglängd från 315 till 400 nm, UVB strålning med våglängd från 280 till 315 nm och UVC strålning med våglängd från 100 till 280 nm. UV-ljus utsänds av solen och av solarielampor. Ca 4 % av all solstrålning är UV av alla tre sorter, men endast UVA och UVB strålningarna når jorden.
Forskare har länge antytt att UVB är den sannolikaste formen av strålning som skadar huden och orsakar hudcancer, men färskare studier har visat att UVA kan vara ännu mer skadligt.
Solarium producerar såväl UVA som UVB, och UVB är den våglängd som ger solbränna. Dessa artificiella strålar påverkar huden på samma sätt som solens UV-strålar.
Vilka drabbas?
Hudcancer drabbar främst de med ljusare hudtoner som lätt flagnar och blir svidande röda under solljus. Det betyder då absolut inte att inte de med mörkare hudtyper omöjligt kan drabbas. Hudcancerfallen har ökat radikalt de senaste åren, främst pga. tryck från modevärlden. De flesta fall av hudcancer orsakat av UV-strålning går att bota, men bl a cancerformen melanom är livshotande om det inte upptäcks och behandlas tidigt.
Hur solar man säkert?
Att sola kan alla göra, men när man solar ute måste man tänka på en del saker, såsom att skydda sig med solkräm och efter-sol kräm. På solkrämsflaskan står det nuförtiden en solskyddsfaktor som kan variera allt från spf 3 till spf 45. Spf är engelsk förkortning för Sun Protection Factor. Om du köpt en flaska med spf 15, så betyder det att solkrämen förstärker din kropps eget solskydd med 15 gånger. Solkrämen smörjer man på huden före vistelse i solen och efter-sol krämen har man på efteråt för att vårda huden och hjälpa den att återhämta sig efter stekandet i solen. Även fast man kan öka sitt eget solskydd med 45 gånger så är det fortfarande ytterst tveksamt om det kommer att rädda dig då solen är som starkast. Därför avråder hudläkarna allmänheten från att vistas under solen mitt på dagen, speciellt på sommaren, och ta på dig t ex hatt och långärmat för att skydda dig mot ljuset, om du ändå envisas med att gå ut. Man ska tänka på att UV-ljuset reflekteras mot ytor som vatten och sand och man kan då bli bombad med strålning både uppifrån och nerifrån. Även under vintertid kan solen skada ögon och hud, eftersom solen då reflekteras mot snön och strålningen blir starkare på kroppen. Ozonskiktet är ytterst tunt runt polerna på Jorden, pga. industriella utsläpp, och svenskarna som är så ljusa i hudfärgen exponeras därför för extra mycket UV-strålning och löper mycket större risk för hudcancer.
Andra sätt bli solbränd på…
Förutom att steka sig i solen och ligga instängd i en låda så borde det väl finnas andra sätt att bli vacker med honungsfärgat hy? Det finns det. Den absolut säkraste varianten av solbränna kommer alltid ut ur en flaska. Den nyaste trenden är ”brun-utan-sol” -krämen. Man smörjer på det och väntar allt från 20 minuter till 2 timmar innan färgen sätter sig. Det är som att färga håret. Efter ett par veckor går den påsmörjda färgen bort och man får göra om krämbehandlingen igen. Helt ofarligt, men nackdelen är att man kan smörja ojämnt och bli fläckig, samtidigt som en del anonyma källor till mig berättar att krämen är ofattbart illaluktande och kladdig.
Om man vill göra som stjärnorna så kan man betala allt från 500-2000 kronor för en 5-minutersbehandling i ett litet bås, där du blir besprutad av en sockerbaserad lösning. Den gör dig läckert brun snabbt, men färgen håller bara i en vecka.
Sju ljusa idéer
Använd peeling under somrarna då du solar. Peelingkrämens fina mikrokorn tar varsamt bort döda hudceller och lämnar huden len och fin. En del av brunfärgen försvinner visserligen, men om du solar igen så får du jämnare färg som varar längre.
Använd alltid solkräm och vårda huden efteråt. Annars kan du flagna, få eksem, vårtor, utslag och liknande allergiska reaktioner. Solkrämen hjälper till att hålla huden jämnfärgad.
Om du bränt dig och inte har rätt lugnande kräm till hands – smörj på lite naturell yoghurt. Det lugnar röda hudfläckar och ger sval känsla.
Glöm inte håret! Använd solspray eller hatt när du är ute för att skydda ditt hår från att torka ut och få delade hårtoppar.
Drick mycket vatten när du solar för att hålla kroppen uppe och förhindra solsting. Vatten har aldrig skadat.
Somna aldrig i solen! Riskerna är mycket höga för att du bränner dig på ena sidan och är blek på den sidan du har legat på. Det är mycket påfrestande för huden och man bör inte utsätta sig för de smärtsamma eftereffekterna i första hand.
Och till sist… Tänk innan du lägger dig under den stekheta solen för att se ut som Jennifer Lopez/Antonio Banderas. Hur snyggt en brun färgän är, så är det inte snyggt nog att riskera livet för.

Slutsats

Efter att ha läst igenom mitt arbete så blir jag helt plötsligt medveten om hur mycket det låter som en spalt ur någon av alla vecko- och månadstidningar jag läst genom mina dar som tonåring. Antar att det är lika bra så, eftersom jag verkar vara bland de enda som har valt att skriva om detta ämne, även fast det är så fruktansvärt aktuellt.
Jag antar att jag också kunde ha valt att skriva om atombomber och kärnreaktorer, men eftersom alla andra gör det så borde jag nog kunna lära mig mycket från de ändå, genom dessa veckor. Själv kan jag gå in på ett lättsinnigare och ytligare område för att skilja mig ur mängden och samtidigt komma till nytta. Nu slipper jag bli ännu mer trött på det eviga tjatet om t ex vare sig kärnkraft är bra eller dåligt för miljön osv, osv. Eftersom vi är relativt unga och förmodligen inte kan påverka kärnkraftsutvecklingen än, så tänkte jag att jag lika gärna skulle kunna välja ett annat område som rör oss. Kärnkraften är så effektiv, och jag tvekar inte över att det kommer bli mer aktuellt i framtiden, och att vi fortfarande har hela gymnasiet och högskolan kvar på oss att lära oss mer om det.
Det jag kommit fram till genom mitt arbete är att man vet mycket mindre om riskerna från UV-strålning än man tror. Folk tror att de vet och tror att de inte befinner sig i farozonen, men enligt det jag forskat fram så ligger de flesta jag känner i farozonen. Man vet mycket mindre än vad man bör veta, och man tar inte all information på fullt allvar, vilket är ett stort misstag. Innan jag läste mer om riskerna så antog jag bara att det inte skulle drabba mig, jag kände ju folk som solade mer än jag. Men man kan aldrig vara helt säkert och bara anta att man inte kommer...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Solbränna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-07-19

    Hej Jenny Jo, jag bara undrar, är det verkligen så att: "När man solar så bildas extra pigmentfärg i huden för att skydda den mot UV-strålningen." ??? Skyddar den "extra pigmentfärg i huden" mot UV-strälning? Hur vet vi det? Var finns denna kunskap dokumenterad om detta, eller är det bara en myt? Jag trodde att vårt skydd mot UV-strålarna berodde på vilken "hudtyp" vi tillhör och att den inte förändrades genom att vi blev lite brunare. Mvh /Leif

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Solbränna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3697 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×