August Strindberg - Föränderlig och tidlös

9539 visningar
uppladdat: 2005-03-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förord

August Strindbergs liv blev inte långt – endast 63 år. Sverige genomgick en stor förändring under Strindbergs liv – Sverige var inte desamma vid hans dödsår 1912 som vid hans födelseår 1849. Ett land med bra jordbruksekonomi förvandlades till ett industrisamhälle med raskande fart med nya förutsättningar och problem. Före sin död hade Strindberg hunnit engagera sig i den upprustningshysteri som senare skulle utbrytas i första världskriget. Strindberg var mycket lyhörd och tidsmedveten och kunde svara på vår tids mycket viktiga och svåra frågor. Han kan väcka blandade känslor hos läsare än idag.

I det privata var Strindberg en kärleksfull far, älskade blommor och grävde och donade gärna i sin trädgård, tyckte om god mat och hade nästintill en ”normal” livsstil. Under sin livstid försökte Strindberg på flera olika vetenskaper: etnografi, (läran om olika människors livsmönster) kemi och språkforskning. Under sin naturlistiska period försökte han sig även på sitt skönlitterära författarskap och såg det som en sorts vetenskaplig utforskning av människan.


Strindbergs liv

Strindberg föddes 1849, ett år efter Kommunistiska Manifestet och februari revolutionen i Frankrike. Han växte upp med en stor syskonskara i ett ganska välmående borgarhem i Stockholm. Han hade tillgång till böcker och musik och sattes i goda skolor och fick ta studentexamen. På sommaren hyrde familjen in sig på Skärgården. När Strindberg skildrar sina verk från Skärholmen verkar han som lyckligast. Hans intressen under skolåren låg främst åt det naturvetenskapliga hållet, något som skulle följa honom resten av hans liv.

Efter sin examen försökte Strindberg sig på att bli skådespelare, men misslyckades och kompenserade det liksom H.C. Andersen – genom att skriva egna pjäser. En an dem blev nedsablad av kritiken, men det gjorde honom bara glad eftersom att han nu visste att han verkligen kunde skriva, och att författarskapet skulle bli hans framtid. Vid 23 års ålder framstod han som en mogen och nyskapande författare.

När Strindberg 1879 gav ut romanen Röda Rummet innebar det inte bara genombrottet för Strindberg som författare utan också det moderna genombrottet i svensk litteratur. Röda Rummet bör knappast kallas för roman, eftersom att den till mestadels består av samhällsbilder och fristående episoder. Det var inte bara genom sin orädda samhällskritik som Röda Rummet betydde en nyantändning i svensk litteratur. Även språket var något nytt. Miljön är klart beskriven, med omgivningar och personer som målas upp med väl valda detaljer. Inte bara denna roman är väl skriven utav August Strindberg, utan även alla hans texter. Han är en utmärkt författare på 40 – talets kommunist tid. En författare som alltid kommer att finnas i allas hjärtan, som den underbara person som han var. Inte bara gamla människor läser hans böcker, även ungdomar läser dem med glad min. En författare som alltid kommer att vara vid liv.


Egna Tankar

Jag tycker personligen att Strindberg är en författare som verkligen vet vad han skriver och pratar om. En person som verkligen kan skriva riktigt bra. Man förstår inte bara vad han skriver – det känns även som att man är en del av berättelsen, p.g.a. alla väl valda detaljer och miljö beskrivningar.

Varför jag valde att endast berätta om en av alla dessa berättelser som Strindberg har ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: August Strindberg - Föränderlig och tidlös

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-24]   August Strindberg - Föränderlig och tidlös
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3770 [2021-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×