Tal - Dödshjälp

16 röster
42395 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tal – Dödshjälp

När du var liten bestämde alltid de vuxna över dig, om några år kommer du ha en chef som säger åt dig vad du ska göra och inte göra. Du skaffar barn och måste nu rätta dig efter dessa under minst arton års tid. Du blir äldre och ålderns krämpor börjar sätta in, men inte ens när du ligger inför döden får du bestämma över din egen kropp.

Slår du upp ordet dödshjälp i nationalencyklopediens ordlista står där ”bärmhärtighetsdödande, eutanasi”, eutanasi är grekiska och betyder ”god död”, men trots detta kan läkare som hjälper dödsjuka patienter till en smärtfri död åtalas för dråp enligt svensk lagstifning.

I Holland har det sedan 2002 varit fullt lagligt för läkare att utföra dödshjälp. 85% av landets befolkning uppger i en undersökning från 2004 att de är nöjda med lagen. Och så många som drygt två tredjedel av vår svenska befolkning håller med om att en sådan lag borde finnas även i sverige. Men varför har våra politiker motsatt sig en sådan lag? Varför har vi ingen rätt till så väl liv som död?
Trots att sjukvården i sveige har fått fyra etiska principer att följa bryter vårt förbud mot dödshjälp mot alla dessa fyra etiska regler.

Autonomiprincipen innebär att en patient ska få bestäma över sina egna beslut och handlingar i så stor utsräckning som möjligt. Att inte själv få bestämma när lidandet av obotlig cancer ska få övergå till dödens frihet följer inte alls denna principen.

Sjukvårdens godhetsprincip går ut på att man alltid ska välja den väg som medför så lite smärta för patienten som möjligt. Om en patient verkligen vill dö, eftersom hon aldrig kommer att bli frisk, borde inte då döden vara det minst plågsamma alternativet?

Motståndare till dödshjälp påstår att det skulle vara svårt för läkarna att ha på sitt samvete att de dödat en annan människa. Men att ha på sitt hjärta att de orsakat en mängd onödigt lidande för en redan sjuk människa, borde inte det vara tyngre att bära?

Andra anser att dödshjälp skulle om några år innebära att gamla skulle känna de som en plikt att dö. Att de bara är en last för sammhället och därför måste uppsöka dödshjälp, för sina anhörigas skull. Men vad som är viktigt i den här frågan är att enbart personer med obotliga dödsjukdomar kommer att, med deras godkännande, ha rätt till hjälpen. Inga fullt friska personer som bara nått livets senare år kommer kunna få hjälp av staten till att dö.

Att införa dödshjälp i sverige skulle också innebära att fler liv skulle kunna räddas. Vid dödshjälp kan organen tas om hand vilket betyder att en människa som är i behov av organ överlever. En sjuk människa blir fri från sina smärtor genom döden och en annan sjuk människa blir fri från sitt lidande med hjälp av livet.

Att själv få välja över sin egen död borde vara en självklarhet. Patienter som slipper lida, anhöriga som slipper se en närstående vara fylld av plågor. Ett friare samhälle där ingen som vill slippa vänta på att en obotlig sjukdom ska ta livet av en nekas hjälp att istället stilla få somna in.

1864 blev det lagligt med självmord i sverige, hur många år ska det behöva ta tills även dödshjälp anses rätt? När ska vi få r...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tal - Dödshjälp

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-11-22

    jätte bra täxt och håller med!!!

  • Inactive member 2013-05-27

    Inspireras väldigt mycket av det du säger. Ska också skriva ett tal om detta.

  • Inactive member 2016-04-24

    Riktigt bra inledning!

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Tal - Dödshjälp
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6317 [2023-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×