Gömda av Liza Marklund

5660 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
På 80-talet levde Maria Eriksson sitt liv som hon ville. Hon jobbade på en bank, umgicks med familj och vänner och arbetade också ibland på en flyktingförläggning. Där träffade hon en man från Libanon. Förhållandet började bra, Maria var väldigt kär i mannen som hon senare förlovade sig med. Det började inte med misshandel, mannen kritiserade Marias kläder och talade om att hon var för tjock. Han ville att hon skulle konvertera och bli muslim, hon fick inte äta griskött bland annat. När hon inte gjorde som han ville blev han otrevlig och hotfull. Efter en tid började han misshandla henne. Han slog och sparkade och våldtog och när Maria blev gravid så blev misshandeln värre. När Maria avslutade deras förhållande accepterade han inte detta. Hon bytte lås på dörren, men då knackade han ut sprintarna ur gångjärnen och lyfte av dörren.

När dottern Emma föddes kom han upp tillsammans med ett par kompisar för att de skulle få titta på hans nyfödda dotter. Det slutade med att dom använde babyn som leksak och kastade henne mellan sig, genom rummet. Maria ville gärna att han skulle ha umgänge med dottern men han var bara intresserad av att ha henne som hållhake. Ett otal gånger uteblev han från träffarna med Emma, men när han sen dök upp vid Marias lägenhet och inte fick komma in var hans stående replik att han minsann hade rätt att träffa sin dotter.

Vid det laget hade en ny man kommit in i bilden. Anders hette han. Han var förtjust i både mor och dotter, men det tog tid innan Maria vågade lita på honom. Hennes fd. fästman kom fortfarande ofta förbi och var otrevlig och hotfull. Hans beteende var väldigt irrationellt. Ibland kom han dit och ville fika och ibland kom han dit och tog sig in och slog Maria. Senare blir hon gravid med Anders och föder sonen Robin. När paret väl har gift sig så har förföljelsen från hennes före detta eskalerat. Hans vänner följer efter henne så fort hon går ut och hotar att döda henne och familjen. Socialtjänsten har inga lösningar förutom att familjen skall hållas sig inomhus så mycket så möjligt. Anders och Maria lyckas genomföra sin vigsel som de hoppas kommer visa mannen att Maria inte längre är hans kvinna. Men när deras bröllopsfoto kommer i tidningen visar det sig att det har haft motsatt effekt. Mannen blir rasande och situationen blir värre. Familjen som vid det här laget har flyttat in i ett radhus utanför stan blir mer och mer begränsade i vad de kan göra. Maria har försökt börja arbeta igen, men att ha Emma på dagis har varit omöjligt. Mannen har dykt upp där och hotat dagispersonalen och försökt ta sin dotter. Han tar sig in i deras hem och vandaliserar. En natt krossar han alla fönster på undervåningen utifrån. Socialtjänsten sätter galler för familjens fönster och ser till att polisen åker förbi varannan timme. Situationen blir värre och värre.

Emma som har blivit rejält skrämd av alla incidenter pratar mindre för varje dag. Familjen kan till slut inte vara utomhus överhuvudtaget. Då bestämmer socialtjänsten att familjen måste gå underjorden. De åker i hemlighet till ett pensionat i Dalarna där dom ska hålla sig gömda. Alla i familjen mår dåligt. Emma pratar nästan inte alls längre och Maria sjunker allt djupare ner i en depression. Hon blir ordinerad medicin för att orka och det slutar med att hon tar en rejäl överdos.

Överdosen blir en vändpunkt för Maria och hon börjar jobba för att familjen ska överleva. De gör upp program för Emma som inte längre pratar. De strukturerar upp dagarna med att rita och sjunga och leka lekar för att stimulera barnen. Efter en tid så övertalar de socialtjänsten i sin hemkommun att ställa en bil till deras förfogande. Det är ett litet lyft för dom, och de börjar göra lite utflykter i omnejden. Under en av dessa bilturer kommer Anders på att han har en bekant som bor i närheten. Familjen åker dit vid två olika tillfällen för att hälsa på. När familjen några dagar senare sitter och äter på pensionatet så dyker hennes före detta fästmans kompisar upp. Situationen blir hotfull men med hjälp av andra gäster lyckas familjen fly till ett nytt gömställe. Dom listar senare ut att det var Anders bekanta som tipsade om familjens gömställe. Nu har Maria blivit varm i kläderna och kräver med jämna mellanrum att få flytta till nya gömställen. Socialtjänsten går me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gömda av Liza Marklund

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Gömda av Liza Marklund
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4031 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×