Romarna

36 röster
37155 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har forskat om romarna och nu ska det komma lite olika fakta om de tappra krigarna.

Romarna erövrar allt:
Staden Rom har fått sit namn efter en man vid namn Romulus. Romarna anföll allt de kom åt det började att försöka komma åt sina läromästare; Etruskerna i norr. De gjorde ett bra motstånd och de skyddades av stora och tjocka murar. Men Romarna var starkare och vann sitt första slag. Sedan for de söderut och erövrade de grekiska stadsstaterna. Samtidigt tog de då över den handel som grekerna i söder hade skött via skepp och båtar. Tillslut tog Romarna över hela Italien och de hade nu ett eget land men tro inte de var nöjda med det.


Romarna mot Kartagerna

Grekernas svåraste konkurrenter innan Romarna trängde sig på var Kartagerna och deras huvudstad Kartago (Som låg vid norra Afrikas kust just söder om Grekerna) som hade anlagts av Fenicierna på 800-talet. Dessa Kartagerna blev nu Romarnas fiender. I hundra år krigade Romare och Kartager. Kartagernas fältherre Hannibal blev mycket känd för sin ledning mot Romarna. Från staden i Spanien Nya Kartago ledde Hannibal sin stora armé mot Rom. De hade 60 stridselefanter gick med armén längs Medelhavets norra kust. Men de gick också över Alperna och där stupade många Elefanter på grund av att de kanske ramlade ner från de hala bergen eller så blev de så trötta att de lade sig för att vila och frös ihjäl. Efter 15 dygn kom Hannibal och hans armé ner till slätterna och vann över de Romare som väntade där. År 216 f KR vid Cannae vann Kartagerna sin första stora seger. Hannibal hade lagt upp en fälla så när Romarna gick till anfall backade Hannibal tillbaka stridslinjen till mitten där alla Fotsoldater var uppställda. Nu liknade armén en öppen säck och när Romarna kom fram ”band de ihop säcken” och det börjades på en väldig slakt och när slaget var slut låg det 60 000 Romerska soldater på marken. Kartagerna själva hade inte förlorat mer än 6000 man.

Hannibal ledde Kartagerna i 14 hela år, men klarade aldrig att ta över staden Rom. Romarna slapp att möta Hannibal och hans armé ännu en gång i Italien. Istället så seglade de med stora fartyg över Medelhavet och gick på Kartagernas huvudstad. Kartagerna var tvungna att sluta fred med Romarna. Romarna angrep ännu en gång Kartagerna år 146 f KR. De rev ner vartenda hus i staden och de tände eld på templen och gudabilderna slog de sönder. De få som överlevde av Kartagerna blev slavar som Romarna sedan sålde. De Romerska prästerna läste upp förbannelser över områdena där de Kartanska husen hade stått.


Romarna mot Grekerna

Romarna skulle sedan ta sig an Grekerna, där gick de lite försiktigare fram. Romarna ansåg sig själva som mäktigare än allt annat folk förutom Grekerna. Många Romare beundrade Grekerna så de lärde sig också Grekiska och i många utav Romarnas erövrade städer byggdes tempel, teatrar och badhus i grekisk stil. Men när grekerna gjorde motstånd i kriget så var Romarna lika hårda mot Grekerna som de var mot Kartagerna. När staden Korint sa emot så dödade Romarna de flesta män i staden. Kvinnor och barn såldes som slavar.


Romarriket växer snabbt.

Romarriket växte snabbt under 600 år och omkring 500 f KR hade Romarna fått i väg den Etruskiske kungen från Rom. Hundra år efter det så erövrade de som ni minns Etruskernas land uppe i norr. Sedan besegrade de alla andra små folkgrupper som levde på Italien och hade sedan hela halvön för sig själva. De besegrade ju sedan som bekant Kartagerna omkring 200 f KR och blev herrar över västra delen av Medelhavet. 50 år senare hade de tagit över den östra delen av Medelhavet. De kallade det för: Mare Nostrum som betyder Vårt hav.

Romarriket sträckte sig år 117 f KR (då det var som störst)
över hela tre världsdelar: Europa, Asien och Afrika. I Europa sträckte sig riket ända upp till Skottland. I Afrika härskade Romarna över faraonernas Egypten och i Asien var det Mesopotamien man härskade över.


Hur kunde Riket växa så fort?

Hur kunde ett område som låg vid Tibern växa så fort till ett stort och mäktigt land som fanns i tre världsdelar. Var det för soldaterna var så grymma? Nej, för de var som alla andra krigare förutom en sak; De hade väldigt skickliga ledare som både i Militären och i den politiska världen de ville verkligen ha ära och både privata rikedomar och ge landet rikedomar. Alla Romare som var hemma och styrde och bestämde hemma i Rom hade varit ute i armén och tjänstgjort i minst 10 år. Alla män som bodde i Romarriket var också tvungna att tjänstgöra i den Romerska armén. Därför fick de fram väldigt många skickliga ledare i den politiska världen efter krigen. Det kan vara därför Romarriket var så stort och mäktigt.


Hur styrdes Romarriket?

Romarriket hade ingen kung. Ordet kung var ett skällsord i Rom. Detta kan bero på att Etruskiska kungar som en gång hade styrt och ställt över Rom och Romare. När en politiker ville säga något fult om den andre i t.ex. en debatt kunde han säga:
- Han vill bli kung.
Att han alltså ville bli enväldig. Romarriket var en republik och rikets härskare skulle röstas fram och inte som kungar ärva sin makt.
Lagarna bestämde i Rom att man skulle välja 300 män till senaten. De möttes i en särskild byggnad på Forum Romanum och diskuterade förslag och röstade om förslag m.m. Senaten hade ett stort ansvar att det skulle vara lugn och ordning i landet. De flesta senater var rika adelsmän och ledare för adelssläkter. Alla fria män hade rösträtt i folkförsamlingen. Kvinnorna fick absolut inte vara med i Senaten eller Folkförsamlingen. Kvinnor kunde inte väljas till ämbetsmän som männen och de hade heller ingen rösträtt. De två konsulerna var de makt rikaste och var några slags presidenter och var befälhavare i krig. De som kontrollerade att människorna betalade skatt var censorerna och de var också mycket förnäma. De två konsulerna valdes för ett år men om Romarna fick en farlig fiende mot sig som t.ex. Hannibal kunde en trogen Romar man väljas till diktator men han valdes bara för 6 månader och bara i riktiga nödsituationer. Varför han bara valdes till 6 månader var bara för att han inte skulle vilja/försöka bli kung.


Hur var det Romerska folket?

Det högsta och förnämsta folket på Romartiden var Adeln som bestod av senaten, konsuler, generaler och diktatorer.

Den näst högsta klassen bestod av lite generaler och höga ämbetsmän också fanns bankägare och storköpmän med här också.

Den tredje folkgruppen räknas med; Guldsmeder, läkare, advokater och skulptörer även skeppsägare och storbönder räknas med här.

Den fjärde bestod av; bondfamiljer med gårdar, även städernas fattiga räknas till den här gruppen de fattiga kallades för proletärer. De flesta är arbetslösa men de som jobbar får mycket låg lön.

Femte gruppen är den sista och sämsta gruppen. Hit räknas bara slavarna och de som gör tunga jobb ute på åkrarna och i köket.


Maktgalna människor

I staden Rom samlades alla människor när det var dags för röstning även de fattiga, de som var proletärer. De förnämsta männen i staden som var med i Senaten köpte ofta proletärernas för att kunna få mer makt av röstningen. Proletärerna fick mycket pengar så de tvivlade inte på att sälja sina röster. Det blev bittrare om makten i Rom och viss med valda kunde till och med mörda en medtävlande.

Alla män som var mellan 17-47 år gamla var tvungna att tjänstgöra i armén. Det var det som vi här i Sverige kallar värnplikt nu. Omkring
100 f KR blev situationen lite panik. Det kom nämligen germanfolk från norr och de dödade en hel Romersk armé. Generalen som hette Marius
gjorde då en armé utav legosoldater. Då fick även Roms proletära möjlighet att bli soldater. Alla soldaterna lydde Marius för dom viste att det var han som bestämde deras löner och att de skulle få en egen liten gård. Då trodde även Marius att de skulle fortsätta rösta på honom.


JULIUS CAESAR.

Generalen Marius dog 86 f KR. Han hade varit en bra och framgångsrik general men hade inte varit en bra politiker. En släkting till Marius med namn Julius Caesar tog över efter det. Han blev både en vass general och smart politiker. Caesar hade studerat grekisk talekonst och visste precis hur han kunde få lyssnarna på bra humör. Han bjöd även de fattiga på cirkus och det hade folket aldrig tidigare sett. Det kostade mycket pengar för Julius Caesar men han visste att han skulle bli populär och det blev han. Så mycket folk röstade på honom och han blev konsul. Caesar fick vara befälhavare över en armé och efter åtta års krig så erövrade han och hans armé Gallien. Med sin armé seglade han över den Engelska kanalen och gjorde i ordning för Romarnas erövring av England. Caesar tog stora krigsbyten med sig hem så som; guld, silver och slavar. Då han sålde detta fick han ännu mer pengar och kunde bli ännu mer populär i Rom. De förnäma männen hemma i Rom ville stoppa honom från detta. Senaten gav honom order att direkt komma tillbaka till Rom och det gjorde han också, med hela sin armé. Detta stod i Roms lagar att det var förbjudet att göra så. Det blev inbördeskrig men Caesar vek inte ned sig. Så hans motståndare bl.a. Senatorerna som flydde eller gav upp och Julius vänner i senaten valde honom som diktator och nu ska ni inte tro att det var 6 månader utan som Roms lagar utan på livstid! Caesar ville vara den största och främsta. Han ville ha makt, makt och makt. Han försökte också skapa ordning och reda i riket. Flera tusentals fattiga och arbetslösa skickades till Afrika och Spanien. Han straffade också guvernörer som sög åt sig peng...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Romarna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-03-07

    Bra! Tack :)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Romarna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4042 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×