Thomas More

7149 visningar
uppladdat: 2005-04-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Revolutionerande? Thomas More var vad jag vill kalla kvinnoförtryckare, mansgris och kommunist!
Visst var han extrem i sina åsikter, men det var på 1500-talet! More förespråkade ett jämställt samhälle, det kan jag skratta rätt i hans ansikte. Kvinnor skulle föda barn, laga mat och sy hela dagarna. Slavar skulle ta hand om de grisaktigaste arbetena. Det ska vara lika för alla, men trots hans ord skulle prästfruar ändå vara de mest förnämsta kvinnorna och endast änkor skulle få vara kvinnopräster.
En sak som jag reagerade starkt på var att kvinnor och barn skulle passa upp när måltider serverades. I hans hämmande värld innebar det att barn inte var tillåtna att sitta ner och äta, utan fick endast äta det som räcktes dem.
Jag vet att kvinnor kan mer än att föda barn, laga mat och sy. Jag vet att man inte behöver slavar. Jag vet att barn behöver riktig mat och näring för att kunna växa bra.
Jag vet med stark känsla att alla har samma värde och jag vet att män inte är bättre än andra. Vart finns logiken i hans tankar? Vart finns jämställdheten?

I sin bok Utopia beskriver More sitt perfekta samhälle, men någon vidare perfekt författare kan jag inte påstå att han var. More säger ständigt emot sig själv och Utopia är mer en beskrivning på hur han själv skulle få det så behagligt som möjligt. More verkar överhuvudtaget inte vilja att någon annan än han och alla andra överdrivet komfortabla män ska ha det bra.
Jag måste däremot erkänna att han var ganska smart och på vissa delar hade han tänkt till. Han tänkte på saker som inte många skulle ha i föreställning när man beskriver ett samhälle, som ex. att flytta landmärken och utforma berg och natur så att det blir svårframkomligt för fiender i strid. Men han var också trångsynt, han brydde sig som sagt inte om hur kvinnorna, barnen eller slavarna ville att samhället skulle vara och inte heller brydde han sig om att utforma samhället så att alla trivdes.

Mitt perfekta samhälle skiljer sig därför mycket mot Mores. Mores samhälle beskriver hur jag absolut inte vill att mitt samhälle ska vara.
Min tanke är att alla har tak över huvudet som är av den standard som personen själv vill ha. Min tanke är att alla har riktig mat på bordet och att alla har möjligheten att kunna äta sig mätta. Folket ska få den sjukvård de behöver. Jag är däremot inte allt för stor förespråkare till att alla har samma lön eller att alla klär sig likadant. Tvärtom, man ska få arbeta sig till lönen man vill ha, men såklart inom vissa gränser och krav. Man ska få klä sig som man vill och uttrycka sina åsikter. I mitt perfekta samhälle spelar lön, arbete, könsroller och sådant ingen roll. Vad jag vill är att alla ska få möjligheten att uppleva sina drömmar. Det kan inte ha varit menat att vi skulle komma till jorden för att kriga, bråka om vem som ska ta hand disken eller att diskutera vad som är rätt och fel. Låt alla uppfylla sin dröm! Varför tvinga in folk i ett randigt system där bäste man/kvinna överlever? Varför tvinga in folk i ett system där endast de kraftfullaste personerna vinner? Låt människorna få uppfylla sina drömmar och låt varje enskild pers...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Thomas More

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-18]   Thomas More
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4072 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×