Montreal

5394 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Montreal grundades år 1642 under namnet Ville Marie, men redan år 1535 besöktes platsen, där den nuvarande staden ligger, av Jacques Cartier.
Till den franske kungens ära kallade han platsen för Mont Réal (Det kungliga berget).

När staden grundades år 1642 anlades en missionsstation av fransmännen, vilket bidrog till att Montreal mycket snart blev ett centrum för pälshandel. År 1760 erövrades dock staden av britterna och vid freden i Versailles förlorade Frankrike samtliga nordamerikanska besiktningar till Storbritannien. Men den franska kulturen försvann dock inte, och den präglar ännu idag Montreal och dess invånare. 1775-76, under frihetskriget, ockuperades Montreal av amerikanska trupper men år 1844-49 var staden Canadas huvudstad.

Montreal är belägen på en ö vid Ottawaflodens inflöde i Saint-Lawrencefloden i provinsen Québec, som för övrigt ligger i Canadas sydöstra del. Det är också den största staden i Canada.

Invånarantalet är omkring 3,3 miljoner i storstadsområdet och ca två tredjedelar av befolkningen är fransktalande. Staden är liksom hela provinsen Québec känd för sin fransk-kanadensiska kultur. Montreal är, näst efter Paris, den största fransktalande staden i världen.

På grund av sitt läge vid Saint-Lawrencefloden är det en av Canadas viktigaste hamnstäder, där det sker stor containerhantering och spannmålsexport. Utöver det så har några av Canadas banker, försäkringsbolag, handels- och industriföretag samt koncernförvaltningar sina huvudkontor i Montreal. Allt detta bidrar till att det är ett av landets viktigaste kommunikationscentra. Vidare ligger också några av världens största banker i denna världsmetropol, Royal Bank of Canada samt Bank of Montreal.

Det finns flera universitet i staden, som är en känd utbildningsort i Nordamerika liksom i övriga världen.

Notre-Dame och katedralen Saint-James är också några av de många kyrkor som finns i Montreal, varav den sistnämnda, som uppfördes under 1800-talets senare del, hade Peterskyrkan i Rom som förebild.
Kyrkan Mary Queen är för övrigt en mycket känd och sevärd kyrka, men också Saint Joseph’s Oratory som är belägen 230 meter över havet på berget Mont Royal eller Mont Réal. Dit vallfärdar varje år omkring 3 miljoner pilgrimer.

Montreal har varit arrangör för stora internationella evenemang, som den stora världsutställningen Expo 67 och 1976 års Olympiska spel.
Tack vare världsutställningen och de Olympiska spelen fick de styrande i staden en anledning till att förnya stadskärnan och bland annat anlägga ett tunnelbanesystem.

Hockeyintresset är oerhört stort i Canada. Montreal har ett hockeylag vid namn Montreal Canadians. Laget bildades 1909 och har vunnit S...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Montreal

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Montreal
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4118 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×