Den katolska kyrkan

12 röster
17573 visningar
uppladdat: 2005-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I den katolska kyrkan finns det ungefär 700 miljoner medlemmar utspridda över hela världen. Den kan också kallas för den romerska - katolska kyrkan eftersom den styrs från Rom.

Grunden

Den katolska kyrkan grundades enligt katolikernas tro av först och främst Jesus men han fick stor hjälp av hans lärjungar Paulus och Petrus efter hans död. Detta samfund var det första kristna kyrka som hade en riktig mening och som var här för att stanna.


Den Katolska Mässan

Katolikerna har varje söndag en huvudgudstjänst. Innan läste man på latin men numera läses gudstjänsten på landets hemspråk.


Gudstjänsten

Mässan börjar med att antingen prästen eller någon ur församlingen läser upp en bit ur det nya testamentet. Efter det läser en pojke upp en bit ur Paulus brev till romarna och sen är det en kort predikan samt trosbetjänelsen, några psalmer och böner. När mässan har kommit så här långt så är det dags för den viktigaste delen, nattvarden. Ett par korggossar bär fram vin och bröd till altaret. Församlingen går ner på knä och samtidigt lyfter prästen först upp brödet och sedan vinet. När församlingen går fram för att få bröd och vin råder det en absolut tystnad.


Tro

Katolikerna tror på helgon och med det menas att de tror på personer som offrat sitt liv för religionen. De tror på personer som gjorde underverk både före och efter sin död. De tror också på de sju sakramenten. De sju sakramenten är dopet, konfirmationen, nattvarden, bikten, äktenskapet, prästvigningen och de sjukas smörjelse. I varje sakrament är fadern sonen och den heliga andens närvarande och utgör själva handlingen.

Prästerna har makt att ge syndernas förlåtelse enligt katolsk tro, och om man biktar sig ofta kan man få Guds förlåtelse.

Skärselden har också en stor plats i katolsk tro. Skärselden är mellan himmel och helvete och tar bort de synderna som inte blivit förlåtna under livet.


Påven

Johannes Paulus den II var Romsbiskop men han dog nyligen. Han föddes 1920 och var en polsk teolog och författare. Han var den första påve som inte var Italiensk. Han prästvigdes 1946 och 1953 fick han jobb som föreläsare i moralteologi i Lubin. Han blev ärkebiskop 1964 och blev påve 1978.


Påvevalet

Påvevalet påbörjades den 18 april 2005. För att världen ska få reda på när en ny påve har valts så ringer det i kyrkklockorna och vit rök stiger från kardinalernas brända valsedlar.


De Sju Sakramenten

Dopet

Vid dopet häller prästen vatten på barnets panna 3 gånger i form av ett kors. Korset representerar fadern, sonen och den heliga anden. Katolikerna tror att de som inte är döpta är syndiga människor pga att Eva och Adam bröt mot Guds lagar när de åt den förbjudna frukten. För att befrias från synderna måste man därför döpa sig.

Bikten

Bikten innebär att personen i fråga berättar om sina synder för prästen i ett avskärmat område där ingen annan ser eller hör. Det går ut på att personen som har syndat verkligen ska ångra sig. Prästen kan också utdela små straff för synderna man har gjort, t.ex. att be 3st heliga Maria böner och 5 fader vår. Denna sortens bikt finns bara inom katolsk tro.

Prästvigningen

Prästvigningen innebär att en biskop lägger sina händer på den blivande prästens huvud och helt enkelt inviger honom till prästyrket med alla dess plikter. I katolsk tro är biskoparna efterträdare till Jesus lärjungar.
När man är präst eller biskop så får man inte gifta sig utan man måste leva celibat. Man förväntar sig att prästerna ägnar hela sitt liv åt religionen.

De Sjukas Smörjelse

Prästen smörjer in sina händer med helig olja och smörjer den sjukes panna. Detta sker för att personen ska bli renad innan han/hon kommer till himlen. De sjukas smörjelse är ett tecken på att personen i fråga är döende och har inte långt kvar att leva.


Konfirmationen

Om man konfirmerar sig när man är katolik är det en bekräftelse på dopet man gjorde innan i livet och att man vill fortsätta med samma tro.
En biskop gör ett kors i panna på konfirmanden av helig olja.
Åldern för att konfirmera sig varierar enormt, från sju år och uppåt.


Äktenskapet

I katolsk tro får man inte lov att skilja sig när man väl har gift sig men i vissa lägen görs undantag. Om paret som gift sig omöjligt kan vara tillsammans så får de lov att flytta ifrån varandra, eller om äktens...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den katolska kyrkan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-04-02

    Bra med uppdelningen och rubri

  • Inactive member 2009-11-15

    Bra

  • Inactive member 2010-02-13

    grymt

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-18]   Den katolska kyrkan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4290 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×