Mexico City

1 röster
9476 visningar
uppladdat: 2005-06-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Egentligen borde jag ha sagt ja till förslaget utan att tveka. Ändå valde jag att tänka över saken, inte så mycket på grund av att jag har något emot landet, utan mer sällskapet.

Att få åka till Mexico har varit min högsta önskan sedan många år tillbaka. Att få åka till ett land som ligger i den tropiska klimatzonen, att kunna åka runt och besöka majsodlingarna och att få chansen att dricka nybryggt kaffe av färska kaffebönor verkar vara precis det jag skulle behöva just nu.
Tillgången på mat är god, men produktionen ligger endast på mellan 0-5 % under en femårsperiod. Det kan verka som väldigt lite med tanke på hur många människor som bor i Mexico City. Det kan ändå ses som relativt normalt eftersom produktionen av mat inte ligger i kärnan av huvudstaden utan mer längs kusterna. Där det goda klimatet tillsammans med nederbörden gör att det finns goda odlingsmöjligheter för många olika råvaror. Det regnar upp emot 100-200 mm under sommarmånaderna. I början av året är det mer sparsamt med regn, nederbörden ligger på ca 0-10 mm de första månaderna av året.

I huvudstaden har jag svårt att tänka mig att särskilt många odlingar av diverse slag skulle förekomma – jag har hört att luften ska vara rätt så smutsig och det kanske inte är så konstigt. Det finns mycket järn och silver att få tag i kring trakterna av Mexico City, och behandlingen av metallerna kan inte vara särskilt hälsosam kan jag tänka mig.

Å andra sidan skulle jag få chans att bättra på min spanska om jag åker dit, eftersom det är det officiella språket. Jag kan säkert göra mig förstådd på engelska också eftersom Centralamerika, med stort inflytande av Nordamerika blivit mer och mer engelsktalande.

Det krävs att man kan göra sig förstådd när man ska besöka en del av de turistmål som finns där. I alla fall är de sevärdheter jag gärna skulle vilja se. En bit utanför Mexico ligger Guatemalagraven på 6349 meters djup, och även om jag inte hade tänkt dyka i vattnet vore det roligt att besöka den.
Vattnet ja. Eftersom det nästan bara finns varma strömmar runt Mexico City, både på den västra och den östra sidan är klimatet mycket behagligt, och i öst finns Mexikanska Golfen som bidrar till att vattnet blir behagligt att bada i om man vill göra sig en längre utflykt för att bada.
Sedan skulle jag gärna vilja fota i bergen. Nästan hela den västra kusten omges av Cordillera, för att sedan gå in i Anderna. Det ligger några berg som tillhör bergskedjan i närheten av Mexico City och det högsta är på knappt 5500 meter över havet.

Temperaturen är ändå förhållandevis jämn under hela året. Gradtalet ligger på cirka 20-28 grader året om. Eftersom Mexico ligger i den tropiska klimatzonen betyder det att det inte är någon stor skillnad mellan sommar och vinter. Ändå ligger Mexico förhållandevis långt ifrån ekvatorn, och har därför ingen regnskog som till exempel stora delar av Brasilien är täckt av, utan ytan täcks av odlad mark och stäpp.

Att Mexico City är en stor stad, i alla fall till antalet personer är det dock inga tvivel om. Det bor nämligen 14 miljoner människor i Mexico City och då inte att förglömma alla de förorter där närmare en miljon människor bor.
Jag har hört att folket i Mexico ska vara väldigt vänliga och gästfria. Det vore roligt att besöka ett kloster när man är där. Det upptäckte jag nämligen till min förvåning att mexikanarna är – katoliker.

Jag undrar hur lång tid det tar att flyga till Mexico. Eftersom tidzonen är -7 timmar från Greenwich sett kan jag tänka mig att det tar ungefär lika lång tid som till Florida. Det tog cirka elva timmar, och jag kan lova att jag var less på att åka flygplan när jag kom fram.

Det tål att fundera på, det är otroligt lockande att tacka ja till att åka till Mexico, men å andra sidan är jag tveksam till om jag skulle gilla luften särskilt mycket. På grund av hettan tror jag det skulle bli jobbigt att sitta ute eftersom jag ser mig Mexico som en stor stad med mycket folk och gator överbelamrade med bilar och diverse andra fordon som trängs på det trånga utrymmet för att åka till marknaden där det säljs färsk frukt. Det är ganska märkligt att frukterna och grönsakerna inte påverkas av den dåliga luften. Kanske gör de det, men det vet man ju inte förrän man sett det med egna ögon.

Så illa kanske det inte är trots allt – folkmängden har ökat med 10-15 % under en femårsperiod.

Mexico är ett relativt fattigt land, och trots att jag inte tycker om att mäta ett lands fattigdom respektive rikedom i BNP per capita finns det nog inget annat sätt. Den är 10-15 000, och det kan man jämföra med ex USA där siffran är betydligt högre, nämligen över 111 000.

Så något måste ju detta land dra till sig människor för, och jag tror jag har uppmärksammat de största möjligheterna till om man vill lära känna detta land lite bättre. Jag vet att jag har bestämt mig för att åka dit, och oavsett sällskap så tänker jag försöka hinna se så mycket som möjligt av staden och hela landet. Mexico är ett land man kanske bara kommer till en gång.


Källa

Stor Atlas (Almqvist & Wiksells)

58 NORDAMERIKA, höjder och havsdjup, stater, befol...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mexico City

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-29]   Mexico City
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4536 [2024-05-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×