Fågeln

2 röster
9023 visningar
uppladdat: 2005-11-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fåglar
Enligt forskarna har fåglarna utvecklats från dinosaurier. Hornplåtarna på deras ben och fötter påminner om fåglarnas ursprung liksom klorna på tårna. Fåglarna är jämnvarma. Det betyder att dom håller hela tiden 40 grader. Fjäderdräkten ger bra isolering. En typisk fågel har en strömlinjeformad kropp och ett lätt skelett och därför flyger den bra.
De flesta fåglar bygger bo och ruvar sina ägg där. Direkt efter att de lämnat ägget kan hönsmammans kycklingar söka mat och vandra omkring. Den stora gruppen tättingar, Där de flesta småfåglar och kråkfåglar tillhör, får nakna, hjälplösa ungar som måste matas i veckor innan de klarar sig på egen hand.
Olika fåglar är speciellt skickliga på något bestämt. Tornseglaren är luftens mästare. Den sover, vilar, parar sig och äter i luften. Men på marken är den hjälplös och har svårt att lyfta igen. Pingvinen kan däremot inte flyga alls.

Fåglarnas syn och hörsel
Fåglarnas öron är dolda av fjädrar, men både syn och hörsel är väl utvecklade sinnen. Att smyga på en fågel är väldigt svårt efter dom hör och ser bra. Man blir snabbt upptäckt. Rovfåglar kan på stor höjd upptäcka små och stora byten på marken.
Eftersom synen är ett väl utvecklat sinne, är det naturligt att färg och form betyder mycket för fåglar. Den goda hörseln gör att fåglar lätt uppfattar faror och andra fåglars läten.

Varför fåglarna sjunger?
Du kanske tror att fågelhanen sjunger romantiska kärlekssånger för sin hona som ruvar på äggen i fågelboet? Men så är det inte. Fågelsången är aggrasivt riktad mot andra hanar av samma art som sångaren.
Fågelns stämband sitter nere i bröstet vid luftröret delar sig ut till lungorna. Det är därför man kan se bröstet på en trast vibrera som sjunger. Den s k revirsången är kraftig, eftersom den ska varna på långt håll. Den måste dessutom upprepas ofta för att hindra intrång. Och den måste vara typisk för fågelarten, så andra hanar förstår vad det är frågan om. Om en anan hane, trots sången, gör ett försök att flyga in i reviret kan det bli slagsmål. Vanligen tillåter en revirhållande hane att artfränder passerar, men de får inte stanna i reviret.

Fågelsången har också en annan uppgift: att locka en hona till reviret och hålla henne kvar där.

Uppvaktning
Fåglar uppvaktar ofta varandra på mycket speciella sätt. Hanen stoltserar och kråmar sig framför honan på ett för arten alldeles eget sätt. Och honan svarar på uppvaktningen på sitt eget vis. Hanens och honans beteenden passar för varandra som nyckeln i låset. Det gör att inte olika arter parar sig med varandra. Hos vissa fåglar, t ex tranor och tjädrar, liknar uppvakningen snarast en form av dans.
Det är vanligt att fåglar som använder lång tid för uppvaktning också håller ihop längre som par. Ibland håller de ihop hela livet, som t ex svanar och gäss.







Flyttfåglar
Av Sveriges cirka 300 fågelarter flyttar de flesta på hösten och övervintrar längre söder ut. På så vis får de tillgång på insekter året runt. På sommaren kan miljön nära polcirkeln med t ex mygg i mängder bli idealisk för att bygga bo och föda upp ungar.
Hur kan fåglarna hitta tillbaka till samma plats år från år? Forskarna anser att de har en inbyggd ”kompass” och kan avgöra riktning i förhållande till sol och stjärnor. Den sista delen av flyttningen kan synminnet ha betydelse. Många småfåglar flyttar under nattetid och söker föda på dagen. Lång, krävande flyttning till tropiska Afrika gör att t ex en lövsångare kan förlora en tredjedel av sin vikt.

Fåglarnas vänner – på gott och ont
Fåglar är intressanta att titta på. Fågelskådare, som ofta kallas ornitologer, är det gott om i alla länder. Att mata fåglar vid fågelbord är ett bra sätt att enkelt studera fåglar. Det är också bra för fåglarna, bara man fortsätter mata dom under vintern.
När man studerar dom kan man lära sig en del om deras beteende. De flesta undersökningar om djurens beteende som gjorts inom etologin har handlat om just fåglar. Tyvärr är människans intresse om fåglar inte bara positivt. Handeln med burfåglar har blivit et...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fågeln

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-04]   Fågeln
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4850 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×