Karl Marx

3 röster
12037 visningar
uppladdat: 2005-11-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
(1818 – 1883)


Karl Marx föddes den 5 maj 1818 i Trier, Tyskland. Han kom från en judisk familj, men fick ändå ingen judisk uppfostran. Han växte istället upp med upplysningens idéer och fick en ”klassisk” utbildning. Marx ansågs vara mycket intelligent, men också mycket lat. Efter studenten skulle Marx läsa juridik, men det blev ändrade planer. Eftersom Marx kom i kontakt med Friedrich Engels anhängare och tankar i Berlin. Myndigheterna förbjöd dessa anhängare rättigheterna till en högra utbildning. Då började Marx intressera sig för journalistik.

Under åren som journalist stötte Marx på självaste Friedrich Engels, och de blev vänner för livet. Marx och Engels utvecklade tillsammans teorin om den vetenskapliga socialismen under 1850 – talet. 1848 publicerade de ”Det Kommunistiska Manifestet”, som sammanfattade de kommunistiska åsikterna. Marx hat själv även skrivit flera böcker. En av de mest kända är ”Kapitalet”.

Marx är grundaren för marxismen. Marxismen ser samhället som en pyramid, med två delar: basen i bottnet och överbyggnaden i toppen. Basen är samhällets ekonomiska struktur och överbyggnaden är den politiska strukturen. De anser att revolutioner uppstår då överbyggnaden (politikerna) inte kontrolleras av dem som kontrollerar basen. Marxisterna anser att detta var en orsak för de kapitalistiska revolutionerna. Alltså att adeln kontrollerade överbyggnaden medan borgerskapet kontrollerade basen.
Marx var även med i arbetarrörelsen. Den första stora frågan inom arbetarrörelsen i norden var: kravet på allmän och lika rösträtt. En annan form av marxismen är marxism – leninism. Detta är en blandning mellan Marx och Lenins idéer och teorier. det var Stalin som till först k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Karl Marx

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-07]   Karl Marx
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4855 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×