Stalin

5587 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Josef Stalin föddes den 21 december 1879 i staden Gori i Georgien. Han döptes då till
Iosif Vissarionovitj Dzjugasjvili. Han hade en svår barndom och hans föräldrar var mycket fattiga. Hans far var alkoholist och jobbade som skomakare och hans mor var tvätterska på ett tvätteri. Stalin gick i en kyrkskola i byn och han gick ut den med ganska höga betyg. Han började sedan studera till präst vid det ortodoxa prästseminariet i Tibilsi. Han vantrivdes i skolan så när han var arton år gick han med en illegal socialdemokratisk sammanslutning, där kom han i kontakt med Karl Marx och hans tankar och idéer. Detta ledde till att han blev avstängd från prästskolan och ett år senare tvingades han gå under jorden för att undkomma den tsaristiska hemliga polisen. Trots att han var jagad av säkerhetspolisen lyckades Stalin arrangera strejker, demonstrationer och annan revolutionär verksamhet men blev till slut gripen och fängslad. När han efter två års fångenskap lyckades fly, upptog han sin underjordiska verksamhet och blev 1912 ledamot i det förbjudna bolsjevikpartiets centralkommitté.

Efter det att Lenin hade avlidit fanns det två kandidater till hans post. Dels så var det Stalin själv och så var det Leo Trotskij. Båda två var väl omtyckta av folket och maktkampen var väldigt jämn. Men det var ändå Stalin som vann. Han vann tack vare hans förmåga att tala till folket och 1924 fick han ta över makten.

Stalin var en av krigets mest kända namn och han var nog också den som hade flest döda människor på sitt samvete. Han var till och med värre än Hitler själv och gjorde många felbedömningar som orsakade många sovjetiska soldaters död.

Vad Stalin höll på med under andra världskriget är nästan helt okänt för oss. Att han ledde Sovjetunionen under kriget det vet vi. Men om han gjorde något annat eller vad som hände med honom efter kriget… ja det vet vi helt enkelt inte något om.

1953 drabbades Stalin av en hjärnblödning....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stalin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Stalin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4953 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×