Ekologi och So

1 röster
4527 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Problem Uppgift: En bilfirma vill bygga en bilindustri mitt i skogen nära Ensjön vilket skulle innebära att massor av människor skulle få jobb, men samtidigt finns det en speciell utrotningshotad fågelart som bara finns vid ensjön, som antagligen skulle dö ut om man byggde en bilindustri där. Ta ställning och förklara konsekvenserna.
------------------------------------

När vi förstör för naturen så förstör vi även för oss själva.

Hur kommer världen att se ut om 200 år? Om man jämför med nutiden och 1800-talet så kan ju vem som helst se att det har skett stora förändringar, både till det bättre och till det sämre. Om människan fortsätter att tänka och handla som hon gör idag så tror jag definitivt att vi kommer ha ännu större problem med naturen i framtiden, vi kanske inte har någon natur kvar alls. Därför tycker jag att man inte ska bygga en bilindustri vid Ensjön. Det är ett populärt rekreationsområde med en speciell fågelart som bara finns där. Om man nu skulle bygga en bilindustri så skulle det få många negativa konsekvenser. Vattendrag skulle försvinna, vilket innebär att även producenter, konsumenter och rovdjur som till exempel fiskarna också skulle försvinna. Utan fiskarna kan inte denna utrotningshotade fågelart äta så då dör även den ut och en utrotad art kan man aldrig få tillbaka.Om man ska bygga ut kommunikationerna vid Ensjön så måste man också hugga ner en hel del träd. Nackdelen med det är inte bara att fåglar och andra djur mister sina bon utan också att det kan vara mindre bra för jordmånen där alla nedbrytare finns. Löven som faller ner från träden på hösten bryts ner av nedbrytarna. Då får jorden mer näring och blir bättre. Om det inte finns några träd så kan inte nedbrytarna bryta ner lika mycket och därför växer det inte lika bra.

Det finns dock en del positiva konsekvenser av att bygga en bilindustri vid Ensjön. Textilindustrin har ju haft en stor positiv påverkan på Norrköping, fler människor fick jobb och flyttade in till staden, utan textilindustrin skulle nog inte Norrköping vara en så stor stad som den är idag. Men det betyder inte att bilindustrin kommer påverka Norrköping lika positivt.

I och för sig så skulle fler människor få jobb vilket innebär att kommunen får in mer pengar via skatt, mer pengar kommer säkert att satsas på skolor och sjukvård och andra nödvändiga saker i samhället. Om människor får mer pengar så kommer också folk att handla mer saker som till exempel mat och kläder, då kommer produktionen av mat och kläder öka vilket innebär att textilfabrikerna kommer att behöva mer arbetskraft, då får ännu fler människor jobb. Men vad väger då mest, naturen eller bättre sjukvård, skola och fler jobb?

Man kan väl kanske välja en annan plats inne i staden att bygga bilfabriken på, där miljöförstöringen redan är ett faktum? Men då händer andra saker, ju mer bilar det finns, desto mer avgaser och trafikstockningar. Då är man tvungen att bygga ut vägarna vilket leder till att man kanske är tvungen att bygga vägar genom Ensjön och andra skogar och sjöar i alla fall. Det spelar ingen roll hur man vrider och vänder på det, bilindustrin orsakar och kommer att orsaka ytterligare problem för Ensjön och andra skogar och sjöars biologiska mångfalder och populationer.


Vår natur är viktig för oss, det finns dock inte mycket kvar av den. Utan vår natur kan inte människan överleva, så är det nödvändigt att ha mer bilar? Kan man inte satsa mer på kollektivtrafiken och miljövänligt bränsle?

Det kan ju finnas en chans att den utrotningshotade fågelarten anpassar sig och flyttar in till staden. Där kan den äta rester och annat vi människor lämnar kvar, men har vi människor rätt till att förstöra mer för andra arter? Varför kan vi inte bara nöja oss med det vi har och kanske göra något som är bra för naturen istället?
Jag tror inte att det finns några andra arter än människan som kommer att vinna på att bygga en bilindustri, eller rättare sagt förlorar vi hur än vi gör, antingen genom arbetslöshet eller ännu mer miljöproblem. Vi kan ju heller inte säga att en liten bilfabrik gör väl ingenting? Då slutar det med att alla kommer att tänka och handla på det sättet, vilket kan leda till en katastrof.

Förr i tiden var vi mycket mer skonsamma mot miljön, fast det visste vi nog inte om själva. Vi använde häst och vagn som transportmedel, dock gick det inte lika snabbt som det gör idag. Vi levde av vad naturen hade att ge oss och vi klarade oss ganska bra med det. När bilen kom hade man ingen aning om vad som skulle hända med naturen, man tänkte bara på det positiva. Tänk! Nu kunde man transporteras mycket snabbare och bekvämare, det fanns väl inget negativt med det? S...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ekologi och So

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-05

    vem skrev citatet???

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Ekologi och So
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4998 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×