Det spanska köket
15253 visningar
uppladdat: 2005-12-06
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Historien bakom
Eftersom den iberiska halvön ofta hemsöktes av inkräktare har deras matkultur präglats av flera folkslag. Fenicier, kelter, greker, romare, västgoter och morer har alla lämnat sina spår. Fenicierna planterade de första vingårdarna. Grekerna förde med sig oliver och olivolja, vete och honung. Kelterna födde upp grisar. Därav den rika traditionen av korvar och skinkor. Romarna planterade ännu fler vinstockar, olivträd och vete. De arabiska morerna och deras följeslagare berberna odlade ris i Valencia , sockerrör i Levante och mandlar, citrusfrukter, auberginer, spenat och kronärtskockor i Algarve och Andalusien. Morerna var de som hade störst inflytande på just matkulturen. Än idag syns det överallt. Man använder tex fortfarande spiskummin, saffran, muskot och svartpeppar i maten. Man gör brödbaserade soppor, äggbaserade desserter och man reder såser med nötter.
Spanjorerna gav sig iväg över Atlanten till Madeira, Azorerna och Cap Verde-öarna, de besökte Afrikas västkust och fortsatte till Indien, Kryddöarna och Fjärran Östern. De tog med sig en kulinarisk revolution. De introducerade paprika, chilifrukter, majs, gröna bönor, kidneybönor, tomater, squash, avokado, pumpor, potatis och sötpotatis, ananas, vanilj, choklad, cashewnötter, paranötter, jordnötter och så vidare. Det här förändrade matkulturen drastiskt.
Vilka råvaror använder man?
De spanska kockarna utnyttjar den rika tillgången på fräscha och färska råvaror. I Spanien gömmer man inte de fina råvarorna i sås som man ofta gör i Sverige.
Man använder massor av olivolja. Det är något av grunden i nästan alla spanska rätter. Överhuvudtaget domineras det spanska köket av säd, baljfrukter, sallad frukt och olivolja. Brödet ersätter potatis och olivoljan smör och grädde. Vitlöken används som en diskret krydda i det mesta men annars är spansk mat varken kryddad eller salt. Det är förklaringen till att det inte finns peppar på bordet på spanska restauranger. I hela Spanien är skinkan väldigt populär. Spanien är helt enkelt känd för sin fina skinka.
Olika mat i olika delar av Spanien
Mitt i Spanien, kring huvudstaden Madrid, är typiska rätter saftiga stekar av ungdjur från gris och lamm som serveras med bröd. Även helstekt gris är en specialitet härifrån. En riktigt vällagad spädgris ska vara så mör att den kan klyvas upp med en tallrik i fyra delar och serveras. Potatisomeletten Tortillias är en annan favorit.
I nordväst är typiska maträtter delikat fisk och skaldjur som är fräscht tillagade utan konstigheter. Olika varianter av bläckfisk är också vanligt.
I norr odlar man många olika sorters bönor eftersom klimatet passar till det. De är sedan basen i kraftiga stuvningar och grytor som är typiska för norra Spanien. Pajerna är också typiska därifrån liksom den fina cidern.
Från Levante kommer mest risrätter. Ris ala Malta är en typisk efterrätt. Även mandel, fikon och dadlar är vanliga inslag här.
Andalusien är en stor och egen köksregion där smårätter, tapas, är väldigt vanliga. Som efterrätt är brylépudding vanligt.
På Balearerna och Katalonien är huvudrätterna oftast grytor med korvar och bönor eller skaldjur och fisk. Dessutom blev majonnäsen uppfunnen på Menorca och därför äter man ofta majonnäs smaksatt med vitlök istället för smör på bröd. Detta kallas ai oli.
På Kanariöarna är maten väldigt skiftande på grund av alla turister.
Sist men inte minst har vi det baskiska köket som anses vara ett av de absolut bästa. Kötträtterna kan ha krämiga såser vilket skiljer fr...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2005-12-06] Det spanska köketMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5064 [2025-01-24]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera