Mor gifter sig

10 röster
44690 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Moa Martinson: ”Mor gifter sig”

I början av 1900-talet var Sverige ett fattigt land. I städerna arbetade man i fabriker och på landet tog man arbete på gårdar. Hela familjen bodde i ett endast ett rum. Ofta fick familjen flytta om man fick nytt jobb. Dessa människor arbetade väldigt hårt, men trots det var det inte säkert att man hade råd med mat till hela familjen.

Under dessa svåra omständigheter växte Moa Martinsson upp, tillsammans med sin mor och styvfar. År 1936, när Moa Martinson var gift med Harry Martinson skrev hon självbiografin och sin uppväxt i en serie på tre romaner: ”Mor gifter sig”, ”Kyrkbröllop” och ”Kungens rosor”.

I ”Mor gifter sig” är huvudpersonen åttaåriga Mia som berättar om sitt liv tillsammans med sin mor Hedvig och styvfar. Modern och Mia får mest klara sig själva, eftersom styvfadern inte bryr sig om dem och sällan ger dem några pengar. Han är så oansvarsfull och vill bara ger sig av hemifrån för att supa och det var därför att blir han inte kvar någon plats särskilt länge, och tvingas familjen flytta ofta till landet och staden, vilket innebär flera svåra uppbrott för Mia.

Mias mor är ofta gravid och Mia förstår inte varför livet ska vara så. Hon kan inte förstå alls varför man ska gifta sig när hon ser mor gör sig till så när styvfar kommer hem och bara bråkar och super. Men som tur är för Mia och hennes mor finns Mias styvfars faster, som Mia kan bo hos under den värsta tiden.

Men trots all denna dysterhet, finns det många ljusglimtar, t.ex. när det finns pengar och mat och Mia får vara ensam med mor eller när hon får vara i skolan hos sin fröken som hon tycker väldigt mycket om och som är så snäll, och samtidigt träffa sin bästa vän Hanna som är fattig och bor i fattigstugan men Mia bryr sig inte. Hon är stark och går sina egna vägar.


Hon vill med sin bok berätta om livet på landet och i staden, skildra och protestera mot samhället som det såg ut runt sekelskiftet och då främst kvinnans roll. Kvinnan har alltid varit det förtryckta könet som stred i det tysta. De har fått ta de värsta smällarna. De ska sköta hushållet och se till att familjen överlever och hålls ihop, och måste ofta arbeta. De ska klara flera barnsängar och även ta hand om barnen, ibland på egen hand, då fadern är okänd, eller inte vill veta av barnen. Männen i allmänhet framställs inte på något fördelaktigt sätt. De flesta jobbar och super och kräver allt av hustrun, eller så bryr de sig inte om familjen. De lever ett jämförelsevis lätt liv.

Boken är gripande och hemsk när man inser att det inte en...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mor gifter sig

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-10-09

    Hejsan hur skulle jag kunna analysera den här boken kortfattad

  • Inactive member 2019-04-08

    bra jobbat

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Mor gifter sig
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5100 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×