Eldens Hemlighet

23 röster
51178 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Eldens HemlighetEldens Hemlighet är årets bästa svenska ungdomsbok som är skriven av Henning Mankell. Henning Mankell är en av de moderna författarna, väldig känd och har vunnit många priser. Han skrev båda för barn och ungdomar. Några av hans böcker heter, t.ex. “ Hunden som sprang mot en stjärna”, “ Skuggorna växer i skymningen”, “Pojken som sov med snö i sin säng” och “ Resan till världens ände”. Henning bodde i många olika länder, och nu är det så många år som bor han i ett land i Afrika Moçambique. Han säger alltid “ Jag har den ena foten i den svenska snön och den andra i den afrikanska sanden”.

Boken handlar om två afrikanska systrar, Sofia som är huvudpersonen och hennes syster Maria. De bor med hela familjen (mamma Lydia, pappa Hapakatanda, bror Alfredo)i en by som heter Mocambique. Där träffar Sofia en gammal kvinna, Muazena som berättar för henne och Maria om eldens hemlighet. Tyvärr kommer banditerna en natt och dödar många personer i byn, bland annat Hapakatanda och Muazena. Då måste familjen fly till en annan by, närmare huvudstaden. Flickorna hjälper mamma Lydia med det dagliga arbetet.

En dag, träffar Sofia och Maria en pojke, Leino, som berättar för dem om skolan. Mamma Lydia har mycket respekt för vita människor och godkänner att flickorna går till skolan. Prästen som leder skolan heter José Maria. En kväll berättade han för alla som nyligen har kommit till byn att minor grävts ner i jorden, därför får man inte ta genvägar. I byn träffar Sofia Totio, en gammal man som har en symaskin. Han hjälper Sofia att sy en vit klänning åt Maria.

En dag trampar Sofia tyvärr på en mina. Systrarna förs till sjukhuset i stan. Maria dör och Sofia överlever, men hon förlorar sina ben. Hon lär sig att gå med proteser. När hon kan gå med sina nya ben, återvänder hon hem. Under den här tiden fick mamma Lydia ett barn, Faustino, och en ny man som är elak. Då kan inte Sofia stanna här. Hon bestämmer sig för att åka tillbaka till stan. Där träffade hon läkaren som opererade henne, doktor Raul. Han och Sulemane, som är läkarens nattvakt, hjälper henne att hitta ett ställe där hon kan bo, hos Sulemanes syster, Hermengarda. Samtidigt träffar Sofia Fatima, en kvinna som syr kläder. Hon lär Sofia att sy.

Sedan hälsar Totio på Sofia för att föreslå henne att ta över hans symaskin för att han har blivit gammal och kan inte fortsätta att arbeta. Sofia tänker på förslaget och accepterar. Dessutom säger mamma Lydia till sin dotter att hennes nya elak man försvunnit och då kan Sofia återvända till byn. På slutet flyttar Sofia in i Totios hydda och öppnar sin egen syaffär.


Mina tankar:
1-Boken är bra, Författare beskriver människor och platser så bra att det känns som man var där.
2-Sant men lite sorglig när man förstår att det finns människor som är fattiga och inte lever ett bra liv som andra, speciell i sådana länder som Afrika. Jag tror att det är orättvist.
3-Man kan lära sig mycket av denna bok också, att man inte ska ge upp, ma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Eldens Hemlighet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Eldens Hemlighet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5113 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×