Musik, Konst, Mode, 5 Politiska händelser på 90-talet

3 röster
15866 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppdraget: 90-talet


Tupac Amaru Shakur (födelsenamn Lesane Parish Crooks Shakur)

Det startade med att han började smårappa och skriva egna texter vid 15 års ålder. Efter det så gick han igenom många faser, bland annat gängbråk, narkotikamissbruk, mord och fängelse. Han var mycket ung vid den tiden och han hade mycket problem efter sig.
Redan i 18 årsåldern hade han redan blivit arresterad åtta gånger och suttit i fängelse i ett halvår. Efter att ha hoppat av skolan och blivit underlärd, gick han med i en rapp grupp som kallas Digital Underground som en dansare, men fortsatte med sin egen amatörrapp vid sidan av. Efter några år med gruppen hade han höjt sin status i gruppen till rappare, och då fick hans grupp flera pris och Tupac blev kändare. Efter en tid med denna grupp gav han sig ut på vägen som en solorappare och hans första album ”2pacalypse” blev en riktig storsäljare och låten ”Brenda’s got a baby” var den största hiten på albumet. Efter detta album trodde många att det skulle gå neråt för Tupac, men det vände. Tupacs karriär sköt upp i luften som en raket och han gjorde sitt andra album. Efter detta blev han känd för andra rappare och filmstjärnor. Han lyckades med att minska brotten han höll på med men slutade aldrig att göra kriminella saker. Under ett rån i november 1994 blev han skjuten fem gånger och rånarna tog juveler värda närmare 40 000 dollar. Men han klarade sig och producerade ännu ett album som tog världen med storm. Efter detta blev Tupac, rapparen, poeten, filmstjärnan, revolutionären, världens kändaste rappare. Det tråkigaste datumet för hip-hop är den 13de september år 1996, då Tupac Amaru Shakur avled. Efter att ha bestämd träff med sin tjej blev han skjuten på vägen till henne. Vem som mördade Tupac är ännu okänt och man jobbar fortfarande på att hitta mördaren. Rykten säger att det var Tupacs före detta kompis Notorious B.I.G som mördade honom, men det är bara rykten. Tupac Amaru Shakur är och var världens bästa rappare. Han bolag släpper fortfarande låtar men det är inte hans röst utan de har datagjort rösten.

När Tupac rappar låter det inte som att han tar i, utan att han är mer avslappnad. Han har väldigt bra texter med meningar, bland annat har han två låtar om sin mamma och hur mkt han tackar sin mamma. Han har mycket texter om att hur det är att leva i ghettot och hur livet är för honom. Det tog bara 10 år tills man började rappa och prostituerade, pengar och bilar. När Tupac rappar på sin konsert har han oftast rapparkläder på sig, alltså hängiga byxor, bandana och tajt vitt linne. Han hade också massa personer som rappar och hjälper till, hans så kallade Crew med när han hade konsert.


Graffiti

Spraygraffiti fick sin början då några kriminella ungdomar från USA börjar med att skriva sina initialer på väggar. Efter detta tyckte man att initialer var lite för avslöjande så man började skriva sina ”tags”. Tags är att man skriver några bokstäver som representerar en person. När man skrev tags skrev man bara det snabbt, och det blev populärt bland kriminella så många började. Det fanns folk som tyckte att man behövde större och färggladare tags. Det var då graffiti kom in. Graffiti är en text, i 3D form, med skuggor, avslappnande färger. Men det är inte alltid lagligt när det gäller graffiti. Man försöker att måla dem på ställen där alla kan se. Det finns en graffiti målning i Norsborg om du åker bil eller tåg. Den kan du se direkt på väggen, den är väldigt stor. Denna målning är laglig för att han har blivit hyrd av byggnadens ägare för att måla denna målning på deras köpta byggnad. Målaren, vars namn jag inte kommer ihåg, hade åkt fast för att han gått runt med en spritpenna. Det är det enda jag kommer ihåg från honom.
Det är nästan bara kriminella som håller på med graffiti, då det inte finns så många graffitiplank i Sverige. Men såklart, när du har klottrat olagligt så blir du ju kriminell. Men detta är ett stort problem som i alla fall SL har, då deras gamla tåg hela tiden blev ”crashade” som det kallas. Då klottrar man i hela vagnen, tar sönder lampor, fönster och massor med annat. Jag tycker graffiti är väldigt fint, texten dem målar är fin och jag gillar den färgglada 3D texten.


Klädesmode

Modet på 1990 talet var inte så mycket annorlunda till dagens mode. Då var det bara färre märkeskläder och mer övertäckande kläder. För tjejerna gällde det att ha täckande klänning och sådant, för killarna var det hip-hop kläder som gällde, med hängiga byxor och basketlinnen. Tjejerna hade mer övertäckande kläder, alltså inte urringat som de har idag. Klart, det fanns urringade kläder på den tiden men det var inte mode då.


Vindkraftverk

1991 kom staten med pengar till folket så att de skulle kunna bygga Vindkraftverk.
Vindkraftverk är en av de senaste uppfinningarna till att producera el. Det är många som tycker att den har mycket nackdelar, men det har inte kommit fram några. Den ”tyngsta nackdelen” är att dessa vindkraftverk ”förstör landsbygden” genom att man tycker att det ser fult ut.


Kyoto avtalet

Under 1997 hade många av världens regeringar ett möte i Kyoto, Japan. Det var här många regeringar skrev på det nya förslaget om att minska koldioxidutsläppen i världen för att växthuseffekten skulle minska. Det är 123 länder som har skrivit på detta avtal, och dessa 160 länder släpper ut ca 55 % av utsläppet av koldioxid. USA och Australien, som inte har skrivit på avtalet, står för ca 25 % av all koldioxidutsläpp. Målet med detta avtal är att minska växthusgaserna och stabilisera värdena i atmosfären så att mänsklig påverkan inte längre gör det farligare dvs. inte förstöra för oss själva.


Bill Clinton, den oärliga presidenten

1946 föddes en liten pojke som fick namnet Bill. Efternamnet ärvde han av sin far som hette Clinton i efternamn. Bill Clinton, som blev USAs presidents 1993, var demokraternas första president på hela 20 år. Bill gifte sig med Hillary Rodham Clinton. Bill Clinton var skandalernas president, i alla fall vad jag kommer ihåg. Den sista tiden han var president, runt slutet av 1999 talet, skulle kommas ihåg som den största skandalen i hans presidenttid. Han hade haft oralsex med ett biträde från Vita huset som heter Monica Lewinsky. Det var jobbigt nog med hans hustru som klagade, men han förnekade hela händelsen. Problemet blev att det var sant och han sa att han ljugit innan, det fick honom på fall och det var då många slutade rösta på honom, och det var då, år 2001, då George Bush tog över. Men i hans ljusare dagar så hade han kommit på en, som ändå var ganska orättvist men som var stort på hans tid, policy som accepterar homosexuella i militärtjänsten, men bara de inte pratar om det. Sedan hade han det valet 1996 då han valdes om, då hade han stort övertag när det gällde röster.Gulfkriget/Kuwaitkriget

Det var Irak som började kriget med att invadera sin landsgranne Kuwait den 2 augusti 1990.
Irak, som var makt och pengar galna vid den tiden, ville ha Kuwait som irakisk provins. Men Kuwaits krigare gjorde motstånd 1991 och efter ca en månad fanns det inga irakiska trupper kvar i Kuwait. Men Kuwait hade problem, deras oljekällor var i brand, efter att irakierna velat göra nått innan de gått. Men slutet av detta krig skulle inte sluta på detta sätt. Efter att kurderna från norra Irak och Shia muslimerna från södra Irak velat störta Saddam Husseins diktatur, blev de blodigt mördade av de irakiska trupperna. Kriget slutade helt ca ett halvår efter. Detta, och mycket annat, gjorde så att Irak fick skrivas på den svarta listan inne på FNs kontor. De hade skapat massförs...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Musik, Konst, Mode, 5 Politiska händelser på 90-talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Musik, Konst, Mode, 5 Politiska händelser på 90-talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5220 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×