Attentatet mot Führern

2 röster
6458 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Den här Adolf Hitler är en egendomlig man. Men rikskansler blir han aldrig. På sin höjd postminister, men det tvivlar jag också på. Han är ingenting annat än en inbilsk böhmare från rännstenen. Att någon kan frukta honom, förstår jag icke. Om högst ett år är han glömd och hans gatpojksparti krossat.”

Rikspresident von Hindenburg under ett samanträdande med general Schleicher och biskopen av Münster den 14 februari 1931.

Men riktigt så blev det inte …

1933, under en grov depression genom hela Tyskland, kom en man vid namn Adolf Hitler till makten. Inom kort var han älskad av hela landets befolkning och liknades en frälsare som skulle rädda riket. Åren gick och andra världskriget bröt ut. Hitlers konst att tala drog med sig hela Tyskland som sida vid sida marscherade med Der Führer genom Europa.

Hitlers planeringar gick som beräknat och land efter land föll under tysk makt. Men till slut gick planerna över styr, då Hitler började mötas av svårare motstånd från den tidens stormakter. När motgångarna blev ett faktum då den tyska krigsmakten var tvungen att retirera på alla fronter, steg konspirations idéer i rang och allt högre officerare började tvivla på Hitlers ledarskap och vart det skulle leda tyskland.

Överste Klaus Schenk von Stauffenberg hade tjänstgjort som officer i både Polen och Nordafrika. I häftiga strider i Tunisien mot brittiska styrkor blev han grovt skadad och förlorade högerarmen, två fingrar på vänster hand och synen på det vänstra ögat. Han blev förflyttad med omedelbar verkan till Wehrmachts1 högkvarter i Berlin.

Den 20 juni 1944, var överste Stauffenberg på väg mot Ost-Preussen, där Führern2 hade sin välbevakade bunker kallad Varglyan. Det officiella uppdraget var att diskutera nya trupper som skulle sättas in på östfronten, men hans egentliga anledning var att mörda Hitler. Det hemliga uppdraget gick under namnet Operation Valkyria, när mordet väl hade begåtts skulle i sin tur deltagarna som bestod av högt uppsatta officerare i tyska krigsmakten ta ledningen över Nazityskland. Operationens andledning var att rädda sitt land från total katastrof vilket skulle ske om Hitler ledde landet en dag till. Men hur skulle överste Stauffenberg lyckas med detta? Hur skulle han gå till väga?

Planen var att med en bomb gömd i Stauffenbergs portfölj skulle Hitler dö i explosionen tillsammans med resten av de närvarande vid mötet.
Översten landade tillsammans med sin adjutant vid ledarens högkvarter som planerat, konferensen skulle hållas i en underjordisk bunker där resultatet skulle bli förödande, tryckvågen och explosionen skulle döda alla i rummet. Men Stauffenberg fick ett meddelande angående att mötet hade förflyttats till en annan barack som mycket olägligt bestod av trä. Detta blev ett stort förhinder på grund av att bombens kraft inte skulle ha lika stor effekt som i betongbunkern, då trä inte skulle ge någon spridning av varken explosionen eller tryckvågen.
Väl inne i baracken visade det sig dock för översten att man hade armerat barackens väggar med betong vilket nu skulle ge bomben den önskade effekten. Staffenberg gick fram till Führern och ställde portföljen med bomben, som redan var på nedräkning, under ett bord näst intill honom. Konferensen var redan igång när Stauffenberg anlänt och när ingen märkte for han ut ur baracken så fort och obemärkt han kunde.

Klockan 12.42 detonerades bomben och Stauffenberg var övertygad om att Hitler var död. General Keitel som överlevt explosionen hade märkt att översten hade smitit ut och gav order om att gripa honom så fort hans plan hade landat i Berlin. Men Operation Valkyria var mer genomtänkt än så.


Före konferensen hade General Fellgiebel, ansvarig chef över sambandstjänsten som ledde alla telefon- och telegrafledningar, sett till att all kommunikation från baracken stängts av och därmed var de överlevande isolerade från omvärlden. Istället skickades ett mystiskt och chockat meddelande från Fellgiebel om att Hitler fortfarande var vid liv.
När Stauffenberg anlände i Berlin påbörjades den resterande delen utav kuppen. Stor tvekan om vad som egentligen stod på grep både nazister och sammansvurna runt om i riket.
Nazityskland blev stormat och Hitler var död, hade man fått uppgifter om i Berlin och när propagandaministern Joseph Goebbels skulle gripas beställde han ett ilsamtal till trä baracken som nu fått sina samband till omvärlden återberättigade och talade med Führern för att bevisa att han sannerligen levde. Nu fick alla soldaterna som var i färd med att gripa Hitler-trogna istället direkta order om att slå ner upproret. Kuppen hade misslyckats och 100-tals skyldiga och oskyldiga bakom sammansvurningen mot riket greps.

Vad hade hänt om kuppen mot ledaren hade lyckats, om Hitler blivigt dödad i trä baracken som det var tänkt?
Ur det perspektivet vi ser det ifrån så tror vi att de personerna som var Hitler-trogna hade blivigt likviderade men vad det gäller ur det politiska aspekten så är det detta vi tycker:
De tyska trupperna hade retirerat ifrån Frankrike tillbak...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Attentatet mot Führern

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Attentatet mot Führern
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5238 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×